Se apropie mazilirea lui Varoufakis?

Ca peste tot, si in politica greceasca, reciclarea politicienilor este parte din circul necesar pentru a tine gloatele sub control si a le oferi falsa iluzie ca au de ales si ca schimbarea chiar exista si ca maine va fi mai bine pentru ca fete noi si proaspete, tinere si cinstite, ocupa locurile de varf.

Ca si alte tari bananiere, si guvernantii greci trebuie sa joace o hora delicata, precum tremuriciul cuiului intre ciocan si nicovala: pe de o parte ciocanul strazii (la greci strada chiar conteaza) si pe de alta nicovala “hotararii (commitement)” europene. Iata insa despre ce este vorba:

As talks with creditors drag on under the constant threat of a Greek default and a disorderly euro exit, it appears Varoufakis’ antics may have finally gone too far, for as Reuters reports, PM Tsipras looks to have effectively replaced the FinMin as lead negotiator. (Sursa: Zerohedge: Under Pressure From Europe, Tsipras Prepares To Show Varoufakis The Door)

Cu ceva timp in urma, mentionam aceasta posibilitate, ca o componenta inevitabila la un punct in timp din procesul dezastruos de negocieri intre greci si europeni, plastic caracterizat de unii analisti englezi “muddle through” inca de prin 2010. Iata ce ziceam acum o luna:

Dupa recentele negocieri si frecusuri intre greci si UE, ma tot miram ce au de gand grecii. Acum ca a iesit in presa si o mai veche conferinta a lui Varoufakis, lucrurile imi sunt clare: grecii vor clar un default in interiorul UE. De ce? Este destul de clar: o oarecare ordine va fi pastrata, un oarecare ajutor va veni din partea UE si nu este exclus ca UE chiar sa accepte default-ul si sa pompeze fonduri de supravietuire ulterior acestuia. Pe cand in afara UE, lucrurile ar sta cu totul altfel.

Prin urmare, strategia grecilor pare a fi: noi facem tot ce tine de noi, platim cat putem, incercam sa tragem bani de oriunde, poate chiar pana la limita pierderii popularitatii, poate chiar il dam afara pe Varoufakis si astfel europenii vor vedea ca nu mai avem de unde sa platim. Apoi, o sa fie treaba lor ce fac cu noi: daca ne ajuta bine, daca nu o sa vedem ce facem atunci in UE, pentru ca de iesit noi nu iesim nici daca ne dati afara cu forta. Si de ce ne-ati da, ce am facut? Ce ne-ati zis voi sa facem si noi nu am facut? Europenii nu prea au ce sa zica. (Sursa: DE LA GREXIT LA GREXIDENT)

Intre timp, cel putin pe partea cu storsul, s-a intamplat treaba cu suptul lichiditatilor de la administratia locala. Pe de alta parte, revenind la articolul de pe ZeroHedge, sa nu ne pripim: se face doar o rocada:

Greek Prime Minister Alexis Tsipras on Monday reshuffled his team handling talks with European and IMF lenders, after his finance minister was sharply criticized for his performance at a euro zone meeting last week …

Tsipras and senior aides expressed support for Yanis Varoufakis and agreed the finance minister would supervise a new team negotiating a reforms deal with lenders, but appointed deputy Foreign Minister Euclid Tsakalotos as coordinator of the group, a government official said.

Asadar, Varoufakis are inca suportul, dar Euclid va juca rolul principal. Care Euclid Tsakalotos nu stiu de unde l-au facut astia ministru de externe, din ce vad in Ekathimericni, el este doar … ministru de finante alternativ, adica un fel de vicar. Iata ce zice “orxfordistul”:

Alternate Finance Minister Euclid Tsakalotos on Friday made waves by saying that the Greek government was “always prepared for a rift.”

Tsakalotos, who is the ministry’s key official for international economic relations, made the comment during an interview on Star television channel, prompting a flurry of reactions and criticism on social media.

Tsakalotos was speaking just two days after Finance Minister Yanis Varoufakis was caught on camera during a visit to Crete on the occasion of Greece’s Independence Day telling a citizen that he hoped Greeks would continue to back the government “after the rift.” Varoufakis’ comment was subsequently played down by SYRIZA commentators who said he might have been referring to a possible rift with vested interests in Greece rather than with the country’s creditors.

Apparently in the same vein, Tsakalotos said on Friday, If you don’t entertain the possibility of a rift in the back of your mind then obviously the creditors will pass the same measures as they did with the previous [government]. “We are creating ambiguity with the creditors intentionally because they have to know that we are prepared for a rift, otherwise you can’t negotiate,” he said.

He added that the new government is intent on backing “those who lost a lot in the crisis, and that we are prepared, if things do not go well, for a rift.”

Prior to his comments, Tsakalotos took part in a meeting with Varoufakis and Prime Minister Alexis Tsipras. (sursa)

Un jucator de poker mai prost ca acesta nu stiu sa existe. Altfel spus, esti la un joc de poker si dai declaratii de presa de genul: “cand nu ai nimic in mana, trebuie sa joci ca si cum ai avea careu de asi, altfel, ceilalti nu se sperie de tine”. Adica explici de ce te prefaci, fara sa iti fie teama ca ceilaiti o sa citeasca si ei in acelasi ziar ca tu doar te prefaci si prin urmare, nu mai ai ce sa negociezi, ai cartile pe fata.

One comment

  • Chiar si asta e o strategie.
    Si in orice caz, chiar si daca le pui sub nas ceea ce trebuie sa vada, unii nu vor vedea pentru ca nu vor.
    Pentru ca perspectiva e prea nasoala si prefera sa ingroape capul in nisip

    Toata lumea incearca sa fuga de inevitabil, nu doar grecii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.