Daca falimenteaza Grecia, leul o sa devina o pisicuta

Grecia inca negociaza si Syriza pare hotarata sa mearga pana la capat. Varoufakis a declarat ieri ca va alege sa plateasca salariile si pensiile decat creditorii intr-un interviu dat New York Times. O alta declaratie bomba a carismaticului ministru este ca a inregistrat o intalnire a ministrilor de finante la Riga (recent cand a iesit cu scantei si nici nu l-au primis la dineul de dupa) dar nu o poate face (inca) publica. Nu e deloc o declaratie aiurea, nici nu vreau sa elaborez ce inseamna amanuntul asta picant.

Ultima scadenta, cand Grecia a platit PARTIAL rata la FMI, din rezerva sa de la FMI, ascunde multe taine. Din umilele mele cunostinte, nici o alta tara nu si-a folosit contributia la fond pentru a plati o rata. Chestia asta pare mai degraba un ultim acord intre greci si “troika”. Probabil grecii erau hotarati sa declare deja default-ul si cineva si-a adus aminte ca mai au rezerva aia si pentru a mai lungi nitzel drama, “institutiile” le-au propus grecilor sa plateasca cu acea contributie si sa mai puna si ei ceva pe langa. Mai precis, trebuiau sa mai puna in jur de 100 mil eur dintre care au platit vreo 90. Ma rog, e posibil sa ma insel la cifre. Dar aproape sigur nu cred ca ma insel daca sustin ca prin retragerea depozitului la FMI, Grecia s-a autoexclus practic din FMI si nu mai este membra. Nu bag mana in foc, dar probabil in tratatele si contractele anterioare, grecii oricum nu aveau voie sa traga depozitul de la FMI: sa nu uitam, aia sunt banii de samanta, fiecare tara contribuie cu ceva pentru ca FMI sa poata da zeci de mililarde credite Ucrainei sa aiba cu ce sa cumpere arme.

Daca si cand Grecia iese, si chiar in apropierea momentului, leul va fi din nou strans de gat – lucru despre care am mai scris. Isarescu nu e de aceeasi parere, ca altfel nu scadea inca o data dobanda de referinta. Intrebarea care ramane este insa: cand o sa fie cazul, o sa aiba Isarescu cohones sa salte drastic peste noapte dobanzile pentru a calma apele, asa cum a facut cea mai tare guvernatoare centrala din lume?

Nabiullina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.