Mecanicii lui Dumnezeu

Guy este un tip interesant. Este astronom si catolic in acelasi timp. Ba chiar, frate iezuit. Pentru ca Google are obiceiul sa invite oameni interesanti ca sa dezbata teme interesante, Guy a fost invitat pe 3 August 2010 sa prezinte o tema pe care el a intitulat-o: “Mecanicii lui Dumnezeu: Viata religioasa a inginerilor”.

Mi-a atras atentia titlului conferintei si am fost foarte curios sa vad ce le spune un astronom catolic celor de la Google, si nu orice astronom ci cel care a declarat ca abia asteapta sa boteze un extraterestru.

In prezentarea sa, Guy vorbeste despre ingineri (techies) si cum se raporteaza ei la Dumnezeu. Guy cam evita sa rosteasca Dumnezeu, ci in general se refera la religie, viata religioasa. Dupa o scurta introducere in care incearca sa subinieze cat de mult ajuta stiinta omenirea si care este rolul ei, Guy povesteste despre o investigatie  pe care a facut-o el in randul mai multor ingineri si afla de ce anume acestia nu prea vorbesc despre religie desi unii sunt religiosi si mai ales care sunt problemele pe care le au ei impotriva bisericii. Guy considera ca sunt mai multe probleme pentru care inginerii nu merg la biserica si nu par preocupati de religie. El da vina pe problemele de comunicare, pe un fel de sfiala sau de temere de a vorbi despre religie din teama de a fi catalogat prozelit sau naiv dar si pe seama bisericii care nu gaseste mijloacele de a se adresa inginerilor. In principal Guy evita sa ii jigneasca sau sa atace cu ceva pe ingineri (ca doar era in fata lor) si prin urmare evita si sa dea un raspuns clar, el cauta sa nu acuze ci sa dea unele raspunsuri, unele pareri ale lui despre cum stau lucrurile.

Mi s-a parut subtire prezentarea lui, in primul rand separarea oamenilor intre ingineri si ne-ingineri nu tine cand vorbim despre Dumnezeu. El face aceasta distinctie pornind de la ce anume ii intereseaza pe oameni. In fata unei chestii foarte interesante, un poet va admira frumusetea, un filosof isi va pune intrebari grave iar un inginer se va intreba: cum functioneaza. Asadar, inginerii sunt interesati de reguli, ei apreciaza ierarhia si expertiza intr-un domeniu si unii chiar raman cu gura cascata cand vad lisca cu papii, ei nestiind ca aceasta exista si ca se poate stabili paternitatea pana la Sf. Petru.

In general, astronomul incearca o lucrare de PR caldicica sub pretextul acestei observatii, ca inginerii sunt interesati de religie pentru ca este o chestie cu reguli, si ca pot afla multe chestii despre cum functioneaza, despre cum se face o chestie anume etc, dar ca ei au o problema cu ierarhia, cu comunicarea etc.

Nu ma asteptam sa le spuna  Guy la googleti ca au uitat de Dumnezeu, ca omul modern cauta usurica si crede ca va trai vesnic, ca alearga din colt in colt si nu mai are timp nici sa stea de vorba cu familia si cu prietenii, daramite cu Dumnezeu. Si mai ales nu cred ca le spunea Guy ca orgoliul rezultat din performantele stiintei si tehnicii este de fapt boala principala a omului modern care a dus ca increderea in sine si in stiinta sa ii schimbe “softul” si pe la inima si sa nu mai poata asculta omul de azi glasul tainic al lui Dumnezeu care prin constiinta sadita in fiecare suflet ne cheama discret printr-o delicata asteptare indelungata netulburandu-ne decat din cand in cand, prin mici semne si mici indicii ca El exista.

Guy reprezinta intr-un fel starea bisericii catolice si exprima foarte bine de ce si cum a ajuns Biserica Catolica sa nu mai fie Biserica ci doar “o colectie de invataturi”. Imi este foarte greu sa explic cu ce greseste Guy pentru ca de fapt el nu il propovaduieste pe Hristos si nici nu este sincer in fata oamenilor alora spunandu-le unde e intr-adevar problema, cautand sa fie corect politic, funny si interesant in acelasi timp, incercand oarecum sa hacuiasca limbajul pentru a le starni interesul sau daca ar fi sa fiu rautacios, pentru a se justifica pe sine ca si el poate sa faca stiinta,  si el e la fel ca lumea, ca e unul de-al lor, un amic, un inginer de treaba, care chiar daca poarta o haina de care toti se mira, e un tip ok iar faptul ca el crede in Dumnezeu in timp ce restul fie au fiecare o religie a lor, fie chiar nu le pasa de asa ceva, este doar o chestie neimportanta. Rasufla usor si un complex de inferioritate din abordarea lui Guy, cauzat de scandalurile de pedofilie care aproape au destramat Biserica Catolica dar mai ales din perspectiva pe care o au in general americanii fata de catolicism, ei fiind “moderni” in religie inca din nastere, de acum sute de ani.

Si pentru ca totul sa fie clar cu privire la cat de solide principii are Guy, adica cat de mult crede in haina pe care o poarta, in final, o femeie din public ii pune intrebarea:

“Sunt catolica si am doi copii. Ma gandesc impreuna cu sotul sa incepem sa ducem copii la biserica dar nu sunt de acord cu atitudinea bisericii referitoare la controlul nasterilor si casatoriile homosexuale. Cum sa trec peste asta pentru ca e o problema reala pentru mine”. Adica, pentru ca femeia e constienta ca ar fi bine sa duca totusi copii la biserica, desi se declara catolica, nefiind insa de acord cu doua aspecte ale catolicismului, prin urmare avand de fapt o religie proprie, cauta ca Guy sa ii dea o solutie la cum sa isi odihneasca ea constiinta de om modern cu pareri moderne in mijlocul inapoiatilor alora care sunt impotriva anticonceptionalelor si a homosexualilor, pentru ca totusi e frumos acolo la biserica, ii poate invata pe copii sa faca fapte bune, sa asculte de parinti si alte chestii bune.

Ce raspunde fratele Guy? Dupa o scurta propozitie amuzanta care provoaca rasul audientei si din care nu am inteles nimic, Guy ii raspunde:

“Uita-te la oamenii dimprejur care duc viata asta. Eu nu am avut de a face cu nici una dintre problemele astea si nu am raspunsuri. Dar, in general, trupul bisericii in tot ceea ce invata este mai mult de doua sau trei puncte. […] Ia ce vine dinspre biserica si incearca sa il citesti in cea mai pozitiva lumina care are sens cu experienta ta asupra universului. […] In cele din urma trebuie sa iti urmezi constiinta. Catolicismul nu este un set de reguli, biserica ofera invataturi nu reguli.

Iata deci ca Guy nu a avut curajul sa ii spuna femeii ca a fi catolic inseamna a crede in ceea ce invata Biserica Catolica,  oricine se  declara doctor dar iti da retete babesti este un mincinos. Guy ii da un raspuns prin care o lasa pe femeie in intunericul ei, ba chiar ii si spune cum sa faca, cum sa ia doar ce ii convine, sa nu isi puna probleme prea mari cu alea de nu ii convin si prin urmare nu o foloseste cu nimic.

Omul modern, desi a uitat de Dumnezeu, desi e pacatos, mai are totusi un sambure de mustrare de constiinta care insa nu trece peste orgoliul propriu si iubirea de lume, de toate placerile si facilitatile lumii. Din cauza aceasta, trezirea nu il duce pana acolo unde il indeamna de fapt constiinta, ci orgoliul il opreste in alta parte. O femeie care a facut avort, foarte greu va accepta ca a facut crima, foarte greu isi va recunoaste pacatul si rareori va accepta sa faca canon. Nu poate concepe o femei de azi ca mai bine era sa aiba zece copii care mor de foame, decat unul si pe noua sa ii omoare. Setul ei de valori, raportarea ei la Dumnezeu s-a rasturnat in punctele esentiale pe care insa nu le sesizeaza. Ea se considera in continuare crestina, adera la toate invataturile, toate dogmele si toate poruncile, si le propune sa le implineasca, este miscata de orice cuvant, mai putin de un singur lucru, acela care ii da pe fata pacatul. Si nu doar o femeie care ia anticonceptionale sau care a facut avorturi, omul in general accepta religia pana acolo unde trebuie sa recunoasca ca el se afla in greseala, ca a gresit si ca trebuie sa se schimbe. Religia este astfel pentru majoritatea covarsitoare a crestinilor de azi doar un mijloc de odihnire  a constiintei, de auto-confirmare a bunatatii noastre, de afundare si mai mult in propriu ego nicidecum o lepadare cat mai sincera de omul vechi si de transfomare a raului in bine. Si chiar unde se incearca schimbarea raului in bine, schimbarea este superficiala, omul schimba spoiala dar cancerul ramane infipt adanc pentru ca tine de orgoliu.

Iata conferinta pentru cei care stiu engleza si au rabdare sa o asculte. Ar mai cate ceva de zis, poate o sa mai revin cu comentarii.

3 comments

  • epistemolog

    Inginerii nu invata despre Dumnezeu, si activitatea lor nu are legatura cu El.Ei se ocupa cu constructiile artificale care nu intra in planul mantuirii, iar intrebarea daca exista sau nu Dumnezeu ii priveste pe oameni si nu pe masini.
    Pe de alta parte e cam ingusta viziunea asta, ca fiecare gandeste doar prin educatia universitara. E posibil ca diploma sa fie pur formala fara acoperire in inclinatiile individuale. Aspiratia mea a fost abstractul, dar care nu exista in mod real decat intr-o facultate de filosofie.

  • Mihail preotul

    Cu parere de rau constatam ca in trupul Bisericii noastre sunt astfel de “crestini” care sunt bine surprinsi de comentariul dvs. si deasemenea “preoti” care se straduiesc sa nu deranjeze “constiintele” acestora!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.