De la plans cu cei ce plang, la orbecait cu cei care orbecaiesc

Preotul Constantin Necula, consilier misionar-pastoral și de imagine al Mitropoliei Ardealului, profesor universitar la Facultatea de Teologie din Sibiu, a declarat vineri, într-un interviu acordat Agerpres, că ascultă zilnic Rock FM și chiar săptămâna trecut i-a cumpărat fiicei sale un tricou din Hard Rock de la București. Sursa: RTV

In alta parte am auzit ca Pr. Necula a promis rockerilor ca la viitorul concert la Arenele Romane va fi alaturi de ei, ca sa le arate ca rockul nu e satanist.

Este destul de greu sa plangi cu cei ce plang. Cel putin in sensul in care ne sfatuieste Sf. Apostol Pavel, care in acelasi capitol, in acelasi indemn, chiar mai sus de asta cu plansul zice si: “Dragostea sa fie nefatarnica.” Dar nu doar dragostea noastra trebuie sa fie nafatarnica, ci tot comportamentul. In tot ce facem, noi crestinii nu trebuie sa ne prefacem, nu trebuie sa fim falsi. Fatarnicia este acuzata de Mantuitorul de multe ori pentru ca este o forma parsiva a minciunii. Minciuna este minciuna, dar fatarnicia este minciuna care se imbraca in haine stralucitoare.

De ce este greu sa plangi cu cei care plang? Pentru ca in primul rand, sunt multi oameni care plang in lumea asta. Lumea a devenit un mare sat in ziua de azi. Daca vreau (si chiar daca nu vreau) pot sa aflu despre sute si mii de oameni care au necazuri, doar din tara noastra. Ziarele contin zilnic tot felul de stiri cu accidente, scandaluri, calamitati, necazuri de toate felurile. De unde sa ai atatea lacrimi, ca sa plangi pentru toti?

Ca sa nu mai subliniem, ca oricum fiecare om are necazurile lui, fiecare familie are necazuri. Putini sunt cei care nu sunt atat de secati de lacrimi de propriile necazuri incat sa isi mai permita “luxul” de a putea plange si pentru altii.

Exista deci o limitare fiziologica si psihologica, o bariera a ceea ce poate omul sa duca in spate. Stim ca si cei care au morti in familie, in urma unor accidente, au o limita la plans: plang, jelesc, dupa care se linistesc si zambetul revine. Nu de putine ori, am observat la inmormantari, ca intalnirile dintre rude care nu s-au mai vazut de mult, dupa plansul si jelirea mortului, se termina cu o mare veselie si o distractie. Oamenii se bucura ca se revad, isi povestesc ce au mai facut, spun glume, etc.

Multe lacrimi false si tanguieli ieftine s-au perindat cu ocazia accidentului de la Colectiv. Si nu ma refer la compasiunea simpla si comemorarea fireasca manifestata de majoritatea (aprinderea unei candele, pastrarea unui moment de reculegere, pomenirea la slujbe si rugaciuni, etc). Nu la asta ma refer, eu ma refer la declaratiile grave si pline de pathos, ale unor personalitati si inevitabila trezire a “tragatorilor de semnale” si “reprezentantilor societatii civile” care au iesti acum la lupta, pentru a se asigura ca asa nu se va mai intampla niciodata. Si au inceput, bineinteles, cu catedralele … Dar cu aceasta se ocupa media in general, amplifica adevarurile deformate, pune obiectivul pe ce este la suprafata si ce este mare cat o gogoasa si creaza topicuri de discutie, topicuri care ideal pot fi lungite cat mai mult pentru a tine burtiera cu “breaking news” cat mai mult pe ecran. Obiectivul rareori se indreapta spre esente si adevaruri putin mai consitente decat emotiile si informatiile diafane, brute si mai ales cu potential de rating.

O persoana care nu a fost afectata de accident (nu a avut victime, are necazuri proprii, munceste toata ziua si nu sta la televizor, deci nu e conectata la “ce se intampla”) niciodata nu va da interviu la RTV. Daca parintele Necula nu ar spune lucruri socante si iesite din comun, presa l-ar ignora total.

Lucruri socante spuse de un preot ortodox, pentru presa sunt fie “extremisme”, fie “pogorisme”. Toate cu “ism”, bineineles mai mult sau mai putin ism, mai adevarat sau mai putin adevarat. Un parinte ca Pr. Iustin rareori aparea la televiziune pentru ca de cele mai multe ori spunea lucruri pe care puterea nu le inghite: sa nu luati cipuri, ecumenismul nu e bun, conducatorii sunt tradatori etc. A aparut cand i s-a cantat de ziua lui un cantec legionar, pentru ca lobby-ul evreiesc are o raca cu legionarii si au fonduri suficiente pentru media, politica si ONG-uri (vezi cazul Antonescu). De fapt fonduri suficiente este putin zis – Soros fiind miliardar …

Un parinte ca Pr. Necula apare tocmai pentru ca nici realizatorilor de emisiuni si oamenilor din presa nu le vine sa creada ce spune un preot ortodox: “ascult Rock FM patru ore pe zi”. Cine s-ar fi asteptat la asa ceva? Astfel de paradoxuri aduc rating la TV si share-uri multe pe Facebook, deci expunere, deci bani …

Nu vreau sa vorbesc prea mult despre Pr. Necula, desi cineva trebuie sa atentioneze ortodocsii cu privire la unele semne de intrebare din declaratiile si interviurile parintelui. Cu privire la legaturile cu protestantii, am mai vorbit acum 2 ani, aici unde concluzionam:

Curgerea evenimentelor nu este intamplatoare, pas cu pas caderile se tin lant, “din putere in putere”, lupta fortelor intunericului de intinare si atacare a autenticitatii bisericii ortodoxe fiind crunta si fara mila, victimele fiind prinse din toate esaloanele. Sa ne rugam pentru Pr. Necula, mai ales sibienii. Dar mai ales cei care pot sa il certe, sa nu ezite ci sa il indrepte, pentru ca numai astfel isi arata iubirea fata de cel cazut. Asa cum unui bolnav de cancer nu ii dai panadol, ci il indemni sa faca citostaticele recomandate de doctor si parintelui trebuie sa ii atragem atentia ca a fi ortodox nu inseamna deloc a fi original si smecher, ci din contra, a fi normal, simplu, cuminte si la locul tau, iar locul lui nu este intre eretici ci la altar, rugandu-se si facand slujba ortodoxa asa cum se face de mii de ani, oricat de plictisitoare i s-ar parea. (sursa)

Este prea complex subiectul si “lucrarea” pr. Necula de “popularizare a ortodoxiei”, obsesia lui pentru creare a unei imagini spalacite a Bisericii in ochii “fiarei” numita presa trebuie analizata in primul rand de ierarhul care ii da binecuvantarea sa spuna lucruri traznite.

As dori insa sa revin la titlul articolului: “plans cu cei care plang”. Peste noapte observam cum rockul deja a devenit martir si daca spui ceva impotriva rockului este ca si cum ai nega Holocaustul. Li s-a intamplat asta profesorilor de religie din Bucuresti care pentru ca au spus ca unii rockeri sunt satanisti (conform Wikipedia) au fost chemati sa fie atentionati. Nu am auzit asta nici macar legat de Holocaust sau de Integrarea Europeana, desi sunt sigur ca la liceu cel putin, tinerii nu s-au ferit sa puna intrebari si profesorii de religie sa fie prinsi in capcana si sa dea raspunsuri pentru care ar putea fi chemati.

Alunecarea in derizoriu la toti cei care nu se opresc la a plange cu cei ce plang, ci trec si la altele, are loc atunci cand nu avem o traire fireasca, un comportament stabil si o raportare asupra lucrurilor mai deasupra “trendurilor” si “chestiunilor zilei”. Cei care plang cu cei care plang, trebuie sa aiba si dragoste nefatarnica, ori asta este foarte greu. Sa iubesti neconditionat  – caci asta e dragoste nefatarnica – este o treapta mare. Nu acuz pe nimeni ca nu o are, doar ca la inflatia de plangatori sunt sceptic si rezervat si trag atentia mai ales preotilor ca in cautarea aprecierii si simpatiei rockerilor exista riscul sa isi piarda proprii copii, tinerii ortodocsi simpli si normali care nu se duc la concerte, nu au plete si care sunt acum debusolati si contrariati de acest parinte “deschis”, ba chiar din ce in ce mai “deschis”.

Este foarte mult de zis si nici nu stiu de unde am putea incepe sa explicam cat de gresit este acest tip de pogoramant si incercarea de a ne face placuti si iubiti de toti, neconditionat. Si mai greu este cand asta se transforma in “trend”, cand un comportament individual incepe sa fie copiat si imitat si de alti preoti si deja cei care se comporta normal, sunt cel putin “depasiti”, “ramasi in urma”.

Speram ca macar din randul preotilor sa se gaseasca unul care sa ii dea un raspuns pr. Necula, desi nu avem sperante – multi preoti sunt sigur ca il admira si ar vrea sa il copieze si ei, fiind gelosi pe popularitatea si “brandul” acestui parinte care vorbeste “pe limba tinerilor”.

A iubi tinerii inseamna in primul rand a le spune adevarul. Nu am vazut un parinte care sa reuseasca sa-si schimbe tanarul sau adolescentul prin vorba. Nu inteleg cum gandesc unii preoti ca daca se prefac ca le place si lor rockul, o sa ii apropie pe tineri de Hristos. Din pacate, rugaciunea pentru cei rataciti a fost uitata si a ajuns un mijloc “depasit”, prin pogorare s-a ajuns la cantat si dansat cu cei rataciti. Oare ce pogoramant mai facea Pr. Necula daca in loc de club de rock ardea un bordel?

8 comments

  • Desi daca tin bine minte, a aparut si Danion de cateva ori pe la TV unde s-a facut de tot rasul cu cipusoarele + ceva interventii anti-ecumeniste, mai ales ca lui de la anti-ecumenismul desantat i s-au tras si ultimele caderi.

  • Presa nu l-a luat in brate pe Necula.
    A fost la TV atunci cand cu chestiunea religiei in scoli si a facut treaba destul de buna, in nici un caz ceva pentru care sa fi fost luat in brate.
    In rest, e mai degraba cunoscut prin conferintele tinute fara sprijunul “mass mediei”.
    Nu i se pot aduce prea multe acuzatii pana acum.

    Desi intr-adevar, e coleric si daca il contrazici te scuipa – am asistat la o scena din asta la o conferinta care nu cred ca a ajuns pe Internet, omul e un ecumenism putin spre zona deplasata iar cineva care a avut o abordare anti-ecumenista moderata, rezonabila s-a cam trezit “improscat” cu argumente nu prea la obiect.

    Oricum si Danion a calcat urat pe alaturi si nu putin si nu de putine ori, chit ca nu i s-a dat f. multa atentie de “mass media”.

  • colateral zice si Pr Calistrat de Pr Necula, pe la min 15

  • Omul vorbeste mult, si in general bine, vorbind nitel prea mult, o mai da si in bara uneori, dar destul de finutz, nu i se putea reprosa cine stie ce pana acum.
    Insa ultima iesire la scena este o gafa de proportii, care nu poate fi explicata decat eventual prin …frica pura.

    Din conferinta asta, nici prin cap nu ti-ar fi trecut ca va ajunge la scurt timp sa se suceasca cu 180 grade in stilul celor care ii condamna atunci:

    https://www.youtube.com/watch?v=sZlfjzzQ4xc

    Da, putem sa fim fericiti ca nu a ars..un club de manele. Apropo, exista si ManeleFM? Probabil ar trebui sa-l intrebam.

    Insa cea mai halucinanta declaratie nu a fost citata, mie cel putin asta mi se pare:

    “Am spus ca ascult muzica rock. Am spus-o public si o sa-mi atrag probabil cateva simpatii de la fratii mei preoti, dar asta e mai putin important. Ce vreau sa intelegeti este ca dincolo de reverende stau oameni, ca in reverendele acestea sunt imbracati oameni, nu sunt imbracati niste maimutoi, sau niste teleghidati”, a adaugat parintele.”

    Cu alte cuvinte, preotii care nu asculta muzica rock, sunt “niste maimutoi sau niste teleghidati”.
    La fel si partea in care declara ca parerea “fratilor preoti” nu e importanta.
    Dar cum ramane cu a celor “mai mici frati” de care vorbeste Hristos?

    Ca de mantuit vreun rocker cu declaratii din astea “periuta” e cam indoielnic (cei inteligenti chiar vor sesiza penibilul si inconsecventa de principii, total respingataoare) de smintit ortodocsi insa mult mai probabil.

    • da, bine sau rau e relativ; mie insa mi-a ramas in cap un cuvant de la Danion: sa fim atenti la preotii care merg la TV, ca presa daca nu ii canti in struna te scuipa; cei care apar in mod repetat, cam spun ce vor ei, altfel nu i-ar chema; argumentul e logic, daca pr Necula ar spune mereu ce trebuie, presa l-ar scuipa afara

  • “Preotul Constantin Necula, consilier misionar-pastoral și de imagine al Mitropoliei Ardealului…”
    acuma , chestia asta cu imaginea , se poate interpreta , nu? In sensul ca , fie el se ingrijeste de imaginea Mitropoliei , fie prin el si manifestarile lui , putem”vedea”Mitropolia . Inclin sa cred ca varianta a doua este cea buna , daca ne gandim la larghetea cu care Mitropolia trateaza unele probleme din teritoriu precum cea a bisericii de gheata de la balea lac ( foarte apreciata de rokeri , printre alti insoliti ) . Asadar , il vezi pe pr. Necula ? ai vazut Mitropolia … cam asa …

    citisem deja despre isprava asta … si despre altele… Problema este ca si el ar putea sa citeasca si sa-i dea de gandit , dar el , nimic . Frumos , destept si devreme acasa . Chiar acum vreo catevaa saptamani , dupa liturghia de duminica , m-a abordat un frate: ati citit despre pr. Necula de la Sibiu ? Mare , d`le , mare , le zice c din carte ! Asa o fi , zic , dar cititi bine printre randuri spusele d-lui , sa nu aveti surprise…

    frate , nu pot sa inchei fara sa te felicit pentru inspiratia din ultima fraza . E criminal de concluziva !

  • Alin Stefanescu

    Mi-a placut titlul si ultima propozitie 🙂 (si sunt de acord in mare parte cu restul articolului).

    Pe de alta parte, apropo de Pr Necula (de care nu m-am prea interesat deoarece el are alt grup tinta pentru mesajele sale) mi s-a parut totusi interesanta abordarea cu rockerii vs. satanistii. Mai precis, in articolul tau mentionezi ca profesorii au fost avertizati deoarece au spus ca “unii rockeri sunt satanisti”. Pe de alta patte, pr Necula a declarat in articolul citat ca “nu toti rockerii sunt satanisti”. De fapt cele doua afirmatii sunt cam echivalente (“exista o multime nevida de rockeri satanisti care este strict inclusa in multimea tuturor rockerilor”), insa afirmatia Pr Necula e mai usor de mestecat pentru presa.

    Alin
    (ortodox, fost rocker fan death metal, dar care nu a fost deloc satanist :-))

    P.S. Mi-aduc aminte de o conferinta a pr Nicolae in care il intreba cineva daca ii place muzica rock. La raspunsul negativ al parintelui persoana respectiva a intrebat retoric “Dar nici macar baladele rock?” 🙂

    • Alin, nu stiu concret ce au spus profesorii, stiu doar ca pe motivul asta au fost chemat, ca “denigreaza” rockul. Ma gandesc ca doar cei incuiati rau ar putea sa faca generalizarea sa zica ca toti rockerii sunt satanisti. De altfel, nu asta e problema principala, satanismul e marginal, dar asta e alt aspect. Oricum azi e chiar hilar sa te apuci sa zici ca de fapt problema cu rockul e ca iti da o falsa iluzie de libertate, te face liber “gratis”, fara sa asculti de nimeni, fara sa ai porunci de urmat, etc. Rockul e pentru libertate ceea ce sunt naturistele pentru medicina: o frectie pe picior de lemn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.