Dupa cum spuneam, despre mai multe …

In Martie 2015 am zis:

1. Romania nu va intra in Schengen
2. Romania nu va trece la euro
3. dolarul va exploda
4. Romania nu va avea alte autostrazi prea curand (sursa)

In afara de explozia dolarului, celelalte sunt ca si implinite. Nu mai trebuie sa detaliez de ce gandeam asa pe-atunci pentru ca daca nu ma insel am explicat. De fapt prin toate articolele de pe acest blog am sustinut mereu o parere omogena si ferma cu privire la UE/NATO si nevoia ca Romania sa gandeasca alternative si sa nu isi puna toate ouale in acelasi cos.

Orientarea “euro-atlantica” a Romaniei este asumata atat de ferm de nemernicii care au preluat puterea, incat, daca nu ii dam jos de la putere, va fi nevoie ca sa ne spuna europenii si americanii: baieti, terminati cu plecaciunile si pupaturile de fund ca acum e fiecare pentru el! Ai nostri politicieni, in frunte cu “cercurile” (mult spus cercuri, sunt doar o adunatura) discrete de putere (mult spus putere – sunt un tigru de hartie) nu au capacitatea sa gandeasca cu capul propriu si nu fac decat sa imite precum maimutele cantecul care au fost invatati. Singura lor inteligenta este cea care ii avertizeaza: daca nu cantati cantecul, posibil sa va pierdeti scaunul. De aceea nici nu mai putem spera de strategie sau pro-activitate in politica externa dar mai ales in organizarea statului si pregatirea de razboi.

Care razboi, vrem nu vrem, oricum a inceput. Nu a inceput inca cel de-al 3-lea, dar Romania este in razboi si am subliniat asta inainte de atentatele din Paris, inainte ca acum toti specialistii sa vina si sa ne avertizeze ce si cum …

Ce e nou de mi-a venit iarasi sa scriu un “dupa cum spuneam”? Cateva lucruri noi am auzit azi care ma fac sa cred ca nu va trece anul si vom avea si 3-ul implinit. Iata ce s-a intamplat:

A) Doua Europe: deja se discuta la nivel inalt (cel putin pe Junker l-am auzit) de doua Europe, una integrata profund si alta “in proces de integrare” sau “in viteza a doua”. Mai putin importante formularile, importanta este ideea care era o idee tabu si blamata pana mai ieri. Pana mai ieri doar “extremistii de dreapta” sustineau ideea ca nu putem fi bagati toti la gramada. Multi sperau ca cu criza asta, vrem nu vrem o sa avem uniune fiscala, banca unica, etc, etc. Iata ca nu s-a reusit inca – Slava Domnului – si sa speram ca actuala criza (teroristi/islam/isis) nu e doar inca o facatura ca sa ne duca la urmatorul nivel. Imi pare rau ca nu am explicat inainte de a se incepe dezbaterile ca de fapt doua Europe, inseamna 15 Europe, sau altfel zis o Europa mai mica. Este absurd sa credem ca daca o Europa nu functioneaza, una cu doua “niveluri” va functiona. Ideea in sine, ideea de 2 Europe, este folosita doar pentru a face trecerea mai lina si fara batai de cap, pentru ca alternativa ar fi haosul. O formula de “downgrade” trebuie sa existe si numele ei actual este “refroma a Europei”.

B) O alta stire auzita azi e ca in Franta se discuta daca nu cumva pe “suspecti” sa ii oblige sa poarte bratari electronice, ca sa ii depisteze politia usor si sa ii urmareassca. Mi-e teama sa fac o prezicere legata de cipuri, desi asta e clar directia si trendul in care suntem impinsi precum oile.

C) Shengen este mort si va fi o buna vreme. La americani, dupa 911, desi au trecut 14 ani, masurile draconice nu au expirat, ci din contra, altele mult mai nasoale au venit peste si au transformat SUA intr-un stat politienesc in toata regula. La fel va fi si cu Schengen-ul. Bine ar fi macar daca doar la granita dintre tari vor fi verificari. Nu este exclus ca sa avem parte si de patrule pe autostrazi, cum e la americani sau de lagare extinse, zone incercuite de garduri electrice de sute de kilometri unde o sa fie bagati la gramada pentru inceput islamistii, ca populatie cu factor de risc terorist major. Cand am spus ca Romania nu va intra in Schengen, sincer nu intuiam ca Schengen o sa dispara asa repede, pur si simplu gandeam prin prisma realitatilor: nu ne vor, deci nu vom intra. Nu conta pe-atunci de ce nu ne vor si nu era greu sa intelegi ca nu ne vor vrea nici pe viitor, asa cum nici pe turci, de la un punct nu i-au mai vrut.

D) Am aflat azi ca anul acesta va fi primul an dupa revolutie in care vom termina anul cu mai putini km de autostrada decat la inceputul anului. Recordul este datorat lui Ponta care a deschis autostrada inainte sa fie gata si prin urmare, acum fiind reparata/refacuta, totalul este mai mic. Bineinteles ca de construit, nu s-a construit nimic si nici nu cred ca se va mai construi. “Revenirea” economica a cam trecut, urmeaza acum inca o criza majora, dupa mersul traditional al lucrurilor. La fiecare 7-8 ani, la nivel mondial are loc o criza relativ mare, chiar daca nu toate sunt ca cele din 30 sau 2008, de data asta, bancile centrale nu mai au solutia si o sa fie o presiune puternica inspre globalizare si moneda unica, care exista deja: SDR, doar ca dolarul inca detine cea mai mare felie din ea. Ei bine, chinezii au capatat si ei o mica bucatica, fiind acceptati in “clubul celor tari”, cele 4 monede care formaul SDR-ul: dolarul, euro, yen-ul si lira sterlina. Acum intra si China si e de asteptat ca placile tectonice sa se mai frece nitel pana ajung la stabilitate. De unde si viitoarele cutremure economice care nu stim unde o sa loveasca. Sanse mari are atat China (datorii imense, mai mari ca japonezii aproape) cat SUA (daca Fed-ul mareste dobanda in decembrie, cum e ultima estimare), dar mai ales Europa – nici nu cred ca mai trebuie sa explic de ce.

Colac peste pupaza, petrolul este la un pret minim record, Baltic Index-ul asemenea, deflatia pare sa intre intr-o noua etapa. Sa ne mai bucuram nitel, cat suntem in ochiul furtunei. Exista sanse ca ochiul sa fie mare si sa ne putem pregati pentru marginea ochiului (eyewall) care aduce cele mai distrugatoare fenomene. Asa daca vom reusi sa schimbam sistemul la timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.