Varza din sistemul bancar romanesc intr-o singura fraza

Având în vedere că în Parlament sunt în lucru mai multe iniţiative legislative pentru protectţia consumatorilor de produse financiare, Banca Transilvania propune armonizarea tuturor acestor iniţiative într-un cadru comun care să conducă la relaţii normale între bănci şi clienţi. “Schimbările frecvente de legislaţie au mai degrabă un efect invers, inducând confuzie în piaţă – de exemplu, în prezent mai multe iniţiative legislative – precum Legea insolvenţei persoanelor fizice, Legea Dării în plată, Electorata şi cadrul legal aferent programului Prima Casă conţin prevederi contradictorii sau interpretabile diferit. (sursa)

Gura pacatosului adevar graieste. Cand parlamentarii nu au habar despre economie & finante si actioneaza din impuls, in scop electoral se ajunge la asa ceva. Aproape toate legile mentionate mai sus au fost initial luate cu scop electoral si nici una (chiar si “batrana” Prima Casa) nu a dat rezultatele asteptate. Din pacate, prostimea crede ca Prima Casa a facilitat accesul la credite a populatiei, negandindu-se ca fara Prima Casa preturile ajungeau mult mai jos si astfel bruma de diferenta de dobanda adusa din implicarea statului in garantii (sa fie 2-3%?) era depasita cu mult de o cadere care putea sa fie cu 25% mai mult fara probleme. Practic bariera in jos pusa de prima casa este nivelul unde s-au cam oprit pretul apartamentele de 2 camere in mai toata Romania. De asemenea, se mai justifica ca prin facilitarea garantiilor statul a dezghetat creditarea, dar la cati bani s-au pompat in Prima Casa, daca statul garanta mai bine anumite domenii strategice din economie, rezultatul ar fi fost cu totul altul, poate chiar cel asteptat.

Prima casa teoretic a facilitat creditarea afectand piata imobilara prin mentinerea unei bariere inferioare la preturi. Asta teoretic a ajutat constructorii si investitorii in imobiliare si a tinut bancile solvabile (teoretic de 2 ori), deci a ajutat economia. La cum sta insa sectorul constructiilor, e cam tras de par sa tragem concluzia ca Prima Casa a ajutat …

Acum multi se bucura ca noua lege va “rezolva” problema creditelor si va elibera povara populatiei, aducand beneficii in consum (cine nu mai are creditul in carca, o sa cumpere mai multi carnati si bere) – teoretic. In schimb, va fi afectata piata imobiliara, preturile o sa o ia din nou in jos. Oare e greu sa ne imaginam ca dupa asta, daca imobilarele doar dau semn ca o sa ia in jos (pentru ca fundul e departe, realitatea mai are mult de recuperat in lupta cu proptelile puse de stat & BNR) o sa fie nevoie de o Super Prima si A Doua Casa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.