Hais-cea-ul luptei anti-teroriste a Romaniei

Ca in orice politica de pe plaiuri mioritice, si in abordarea unor riscuri de securitate, politica Romaniei este una haotica si contraditorie. Pe de o parte, unele masuri abordeaza riscurile, pe de alta, alte masuri cresc riscurile.

Strategia “hais-cea” inspirata din arta razboiului dusa de niste razboinici cu boala personalitatilor multiple, nu este unica doar in acest domeniu. Sunt nenumarate exemple, dar as aminti doar programul Prima Casa care avea scopul declarat de a salva piata constructiilor din Romania. Expertii insa nu luam in calcul scaderea preturilor, caci asta oricum era interzisa! Cand a fost introdus, argumentarea acestui program era ca daca nu se introduce, lumea nu mai ia credite si constructiile o sa scada, o data cu consumul. In realitate, prin Prima Casa, piata imobiliara a fost proptita la un nivel limita sub care apartamentele nu aveau cum sa scada pentru ca orice Dorel putea sa le cumpere si prin urmare si restul preturilor (la apartamente mai scumpe, la case, la varii imobile) se loveau de acest plafon inferior sub care nu cadeau. Adica, un constructor de exemplu, nu putea sa faca un bloc si sa vanda apartamente la un pret sub Prima Casa pentru ca banca (cu banii careia a construit) nu ii permitea prin evaluare sa vanda la un pret atat de mic, chiar daca economic, lui ii iesea profit si i-ar fi convenit sa vanda mai multe apartamente la preturi mai mici decat sa astepte aiurea prin mentinerea unor preturi ridicate, mentinute artificial prin programul Prima Casa. Imi pare rau sa revin din nou la acest program, cu siguranta multi dintre cititorii mei s-au plictisit. Pe scurt, Prima Casa nu a ajutat nici sectorul imobiliar si al constructiilor si nici cumparatorii care daca nu era acest program, puteau sa cumpere la jumatate de pret, caci preturile ar fi luat-o mult in jos.

Sa revenim insa la lupta anti-terorista. Pe de o parte, se duce lupta pentru intoarcerea la perioada securista cand urmarirea era totala si cetateanul nu era aparat de nici o lege (sunt mai multe masuri aici, urmeaza chiar un “pachet” al legilor pentru “siguranta”) si pe de alta parte, prin construirea mega-moscheei, se ofera noi oportunitati de intrare si complicare exponentiala a muncii serviciilor de urmarire a potentialilor teroristi.

Pentru ca pe partea cu legile, nu prea e mult de spus, fiind clar ca asistam la o presiuni de durata asupra statului de drept (as aminti aici si alte directii prin care urmarirea totala ne este bagata pe gat vrem-nu vrem, de ex cardurile de sanatate, care si ele teoretic “optimizeaza” sistemul) care nu au loc doar in Romania, conducatorii nostri fiind doar niste papusi gonflabile operate de foruri perverse mult mai inalte, as aborda putin ce inseamna construirea unui centru islamic in Bucuresti.

Din start, as dori sa subliniez ca daca nu ar fi riscul terorist, personal nu as avea nimic impotriva unei astfel de constructii daca in schimb se ofera ceva SIMILAR romanilor in Istambul (fostul Constantinopole). Bineinteles, chiar daca s-ar oferi ceva SIMILAR (ca marime, ca ajutor al statului, ca suport al autoritatilor) oricum romanii ar avea problema financiara, insa sunt sigur ca printr-o colaborare intre bisericile ortodoxe surori (mai mult sau mai putin surori, caci nici grecii nici rusii nu ne prea inghit) poate s-ar pune ban de la ban pentru ceva SIMILAR. Din ce am auzit insa, ce oferim noi si ce ofera turcii este departe de similar. Ceea ce nu anuleaza din start afacerea, depinde deci de amanunte si de posibilitati si aici nu ma bag, caci nu ma pricep.

Tot din start, as dori sa temperez spaima aiuristica a unora cu privire la “islamizarea” Romaniei. Asa ceva nu se va intampla prea curand, cata vreme nu s-a intamplat secole de-ar randul, numai cei care nu simt si nu cunosc poporul roman cred ca o mega-moschee poate islamiza poporul roman cata vreme nu ne-a islamizat pe noi sabia si talpa turcilor atatea secole. Ba din contra, in contextul actual, Romaniei nu i-ar strica o infuzie de investitii din partea de est, mai ales ca estul e viitorul iar Turcia, daca nu o distruge Erdogan intre timp, ca si Rusia de altfel va fi unul dintre principalii parteneri ai Chinei in viitoarea expansiune chinezeasca.

Din pacate insa, lucrurile nu sunt prea roze cand vorbim despre viitor, cel putin din punctul de vedere al riscului terorismului. Din nou, nu ma pricep nici aici prea mult, doar sunt de acord ca evident riscurile sunt din ce in ce mai mari, caci asta ne spun si expertii din stat: securistii, militarii, diplomatii, analistii, etc. Exista deci un risc terorist.

Ori daca exista risc terorist, cat de prost sa fii sa faci o mega moschee in capitala tarii tale? Cum vor putea serviciile noastre sa urmareasca sute sau mii de islamisti care vor intra zilnic si care la intrarea in aeroport sau la vama vor declara ca au venit ca sa faca turism la moschee. Acum, sa zicem, sa dam credit serviciilor si sa presupunem ca nu s-a intamplat nici un atentat pentru ca si-au facut treaba (sa presupunem prin absurd, desi, Mircea Badea va va spune de ce nu e asa). Cum au facut concret serviciile astea? Pai au urmarit cine intra in tara, de ce intra, cu ce scop si probabil au si ceva colaboratori in comunitatea “target” in care s-ar plimba teroristii. Si cu toate acestea, chiar cu munca extraordinara facuta de servicii, suntem informati ca teroristii au tranzitat Romania, ba chiar au cumparat cartele de la noi.

Acum, daca avem un trafic de X potentiali teroristi cat de prost sa fii sa nu iti dai seama ca o moschee, va fi scuza ideala pentru un numar de 2 ori X viitori potentiali teroristi. Ei vor declara la intrare ca vin la moschee, ce vor face aici nici nu ma intram in discutii, desi multi se sperie si ca exista riscul propagandei. Din start, o crestere a numarului de “candidati” la terorism va complica direct proportional munca serviciilor care oricum este pe muchie de cutit. Adica, eu nu vad de ce, daca teroristii au tranzitat Romania si au folosit cartele de-ale noastre, nu ar fi putut sa faca atentatele la noi. Probabil singurul motiv a fost altul, acela al impactului dorit, nu constrangerea riscului sa fie depistati de serviciile noastre mai performante decat cele ale europenilor.

Pe langa riscul de penetrare a teroristilor care ameninta Europa (si Romania), as mai adauga un amanunt. Dupa cum stim, islamistii sunt si ei mai multe secte si se bombardeaza reciproc. In Irak si prin alte locuri, au loc atentate sinucigase la moschei! Intre ei, musulmanii din secte diferite se urasc mai mult decat ii urasc pe ne-islamisti. Deci, la cele spuse mai sus, se adauga si riscul ca atentatele sa vizeze moscheea in sine, pe motive sectare!

Deci, fiind deja pe muchie de cutit, noi ne mai punem in carca inca un risc in plus. Cu ce scop?

In final va las cu profetul Mircea Badea. Emisiunea este datata 22 Martie. De cand a fost emisiunea, zilnic vad la televizor, dupa cum spunea Badea, “experti” care vin si zic: “Vedeti cetateni? Vedeti ce se intampla? Teroristii!”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.