Schaeuble inca vrea Grecia out

Parlamentul grec a votat pentru noul program de bailout in ciuda regretelor si a protestelor.

Am subliniat ieri disensiunile intre americani si porcusori – pe de o parte si nemti + nordici – pe de alta parte. Pe fondul aruncari pe mai departe a problemei datoriilor si in timn ce bailout-ul temporar pare rezolvat, problema de fond ramane si este accentuata, incet-incet, punandu-se bazele unoi noi Europe: o Europa de nord solida, puternica, formata din tarile cu excedent si fara probleme cu datoriile si o Europa de sud slaba, falimentara si care in lipsa valutelor nationale care sa fie devaluate nu are cum sa treaca de hopul ratio-ului datorie/PIB.

Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble a declarat ca singura modalitate prin care Grecia poate sa obtina o reducere a datoriilor este parasirea zonei euro, deoarece in zona euro, taierea datoriilor este verboten (sursa).

Pe de o parte Tsipras, in fruntea unui guvern deja minoritar, trebuie sa implementeze un program de bailout cu conditii dure in care nu crede, dar nu are incotro, pe de alta, “locomotiva Europei”, “farul calauzitor”, tara bogata in care grecii isi pun speranta ca va pune umarul la repornirea bancomantelor le cam arata usa.

In plus, chiar Schaeuble recunoaste ca datoria Greciei este complet nesustenabila dar nimeni nu stie cum ultimul program poate sa dea rezultate fara o reducere a datoriilor, care este insa ilegala in cadrul UE. Intre timp insa britanicii, pentru a cata oara, i-au lasat pe europeni sa se descurce singuri, cum vor, anuntand ca ei nu participa la bailout-ul Greciei.

Halal uniune!

One comment

  • Este si normal sa fie asa, Europa “solida” traieste in buna masura pe spatele Europei “falimentare” care este piata de desfacere si sursa pentru forta de munca prost platita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.