Brexit pentru traderi

Va ramane sau nu Marea Britanie in UE? Inainte de orice eveniment cu risc major, traderii trebuie sa ia anumite masuri. Din punct de vedere al tradingului, volatilitatea dinaintea evenimentului si masurile care pot fi luate, sunt mai importante decat volatilitatea de dupa eveniment, desi un cutremur de asemenea dimensiuni cu siguranta va avea replici.

Ca o opinie personala, cred ca in primul rand cel mai mare risc pe care il pune Brexitul cu privire la UE este acela ca Marea Britanie sa fie deschizatoare de drumuri si sa dea idei si altor tari. Sa elaboram un mic scenariu.

Sa presupunem ca votul va fi pentru exit. Sa presupunem apoi ca totul va fi ok in urma votului: lira nu va exploda, bancile londoneze nu vor fugi pe capete si negocierile de iesire se vor desfasura fara prea mari frecusuri, ca la un divort civilizat si modern. Sa presupunem deci ca pentru britanici nu va veni sfarsitul lumii si totul va fi ok dupa: emigrantii nu se vor mai gramadi pe capete, dar se va asigura fluxul necesar pentru muncile de jos care sunt in prezent umplute 100% de sclavi – britanicii fiind mai lenesi si muncind pe salarii mai mari. Sa presupunem ca nici exporturile si importurile nu vor avea de suferit si economia Marii Britanii va avea o crestere spectaculoasa, mai ales alimentata de noul val de optimism si de renastere a mandriei nationale? Mai adaugam aici si o posibila castigare de Anglia a Campionatuluui European… Ce poate fi rau in asta?

Pai cel mai rau lucru in cazul unui Brexit, pentru pacea lumii, va fi tocmai “ideea” care va crapa “fundamentul UE”: ca doar impreuna ne e bine si cine dezerteaza, ajunge sa se scufunde. Asadar, e posibil ca britanicii sa fie deschizatori de drumuri si sa ne arate ca “afara” e mai bine.

Brexitul va putea fi apoi urmat de un Frexit, Grexit si de alte exituri si astfel se va alege praful de ideea europeana, mai ales daca prin separare, multe tari redobandind moneda proprie si suveranitatea proprie, se vor putea misca mai eficient in lupta cu criza. De unde putem intelege de ce ideal pentru elita europeana ar fi ca Brexitul fie sa nu aiba loc si daca are, sa fie o lectie dura pentru posibilii viitori dezertori. Intelegem deci, de ce frecusurile nu vor fi deloc putine si foarte posibil ca multe razboaie financiare si economice sa fie lansate impotriva “dezertorilor”.

Revenind la implicatiile pentru traderi ale Brexitului, nici nu vom indrazni sa facem predictii, deoarece, dupa cum spune Yogi Bear, predictiile sunt dificile, mai ales cele cu privire la viitor …

Voi face deci doar o enumerare a celor mai probabile scenarii si a efectelor asupra instrumentelor celor mai afectate. Se intelege ca principalele miscari le vom avea pe piata FX. Miscari e putin spus, probabil vor fi cutremure:

  • lira (GBP) va fi afectata cu toate perechile;
  • euro (EUR) asemenea;
  • yen-ul japonez (JPY) va fluctua mai ales in relatie cu monezile europene (EUR, GBP, CHF); in perioade de risc scazut, yen-ul se intareste, ca efect al carry-trade-ului;
  • dolarul american (USD) se va misca mai ales in cazul unui Brexit.

Prin urmare orice pozitie va trebui asigurata.

Sa intelegem deci mediul ulterior in cazul unui exit. Evident vor exista multe semne de intrebare cu privire la in ce fel se va face divortul si vor exista unele semne de intrebare cu privire la posibilitatea unei caii intoarse, mai ales avand in vedere echilibrul actual din momentul deciziei.

Exporturile: cam 50% din exporturile Marii Britanii sunt catre UE. Bineinteles si UE vinde nenumarate masini nemtesti in Marea Britanie si ne putem astepta ca sa nu treaca direct din prima la taxe vamale si alte prostii … Asta nu inseamna insa ca nu va exista volatilitate si pe FTSE 100.

Bancherii sunt de departe cei mai speriati si au amenintat deja Londra ca o sa ii paraseasca, ca insasi prezenta lor in Londra are a face cu faptul ca Marea Britanie fiind membra UE, bancile pot sa faca afaceri in UE, pe EURO. Este de altfel un paradox al curbaltirii in doua barci a englezilor, faptul ca cel mai mare centru financiar pe moneda europeana se afla intr-o tara care nu foloseste moneda europeana. Un paradox totusi pozitiv pentru bancheri pentru ca au pe de o parte sprijinul Bancii Angliei si a legislatiei britanice si pe de alta, pot face afaceri in UE, sub legislatie europeana fiind si banci europene si avand acces si la sprijinul BCE. Imaginati-va un pescar care sta intre doua oceane si poate sa-si arunce unditele in oricare dintre ele. Din punct de vedere financiar, Londra este o astfel de locatie pentru bancheri.

Agentiile de rating avertizeaza Londra ca si-ar putea pierde ratingul de AAA pe datoria suverana, prin diminuarea interesului in Lira sterlina ca moneda de rezerva internationala. Nu intelegem justificarea asta si este probabil doar un bau-bau. O Mare Britanie mai puternica si mai prospera, teoretic ar trebui sa renasca si cu o moneda mai puternica, nu vad de ce neaparat ar scadea interesul in lira, ba chiar poate lira ar lupta cot la cot cu EUR pentru statutul de moneda de rezerva, pe masura ce Marea Britanie va dovedi ca se poate rupe si ca poate rezista pe picioare proprii, iar UE va pierdea dominatia politica si contributia britanica, deci va deveni si mai fada decat acum. Ca o mica paranteza, UE are cea mai slaba rata de crestere economica din lume. In ciuda propagandei care ni se baga in cap, ca UE are grija de noi, in realitate in afara lumea se misca mult mai repede. Agentiile de rating sunt oricum doar o componenta de manipulare a spaimelor traderilor, rareori ce au spus agentiile s-a pupat cu ce s-a intamplat ulterior.

Sa ne intoarcem insa putin la forex-uri si sa abordam principala valuta implicata, anume lira. Se intelege ca in cazul unui exit lira va fi lovita, intrebarea este cat de mult si cum va evolua ulterior. Soros avertizeaza ca lira poate pica cu cel putin 15% in raport cu celelalte monede. Daca ne uitam in istorie, cand a fost votul pentru separarea Scotiei, cand temerile erau maxime cu privire la separare, lira de asemenea a picat, avand in vedere ca 10% din PIB-ul Marii Britanii este facut de Scotia. Ulterior si-a revenit insa rapid, avand in vedere votul, deci atentie la pozitiile pe lira pentru ca bounce-back-ul va poate lovi puternic.

Ca o mica paranteza, daca tot am ajuns la Scotia, sa mentionam si ca in cazul unui Brexit se pune problema daca nu cumva si Scotia isi va dori reevalarea pozitiei ei in Marea Britanie, in urma iesirii Marii Britanii din UE, stiut fiind ca peste 75% dintre scotieni sunt pro-europeni si au votat ca Scotia sa ramana in Marea Britanie tocmai pentru a ramane in UE. Banuiala mea este ca in Scotia problema emigrantilor are relevanta mai mica decat in Anglia.

Ce se va intampla insa cu actiunile si indecsii? Aici lucrurile se complica si mai mult. La cate avertismente au venit din partea politicienilor, bancherilor, agentiilor de rating si a analistilor economici, are sens sa ne gandim ca indecsii vor fi impinsi in jos, indiferent de trendul macro actual. Atat UK100 cat si indicii europeni vor fi afectati negativ. In particular, DAX-ul este prins in menghina, fiind incadrat intr-un trend de crestere, dar aflat sub prospectul lovirii in cap de un Brexit in urma caruia poate urma un dus rece mai ales pentru industria auto germana. Eu imi mentin opinia ca in caz de exit Marea Britanie va fi bine si economia va avea un boom. Imi voi pune si bani acolo unde imi pun gura, prin urmare dupa primele sondaje cu privire la Brexit, in caz de Brexit, voi cumpara UK100.

Atentie insa la capcanele sondajelor: mai ales lupta fiind apropiata, este foarte posibil ca exit-poll-uirile initiale sa nu bata cu rezultatele finale, deci nu va aruncati cu totul pe val imediat dupa primele sondaje, indiferent de ce strategie aveti: asteptati certitudinea rezultatului final daca veti intra ulterior votului si nu preferati sa va bagati in furtina de dinainte …

Concluzie

Orice perioada de volatilitate prezinta oportunitati neasteptate si dificultati la limita imposibilului in privinta gestionarii riscului. Exista doua perioade in aceasta volatilitate:

1) inainte de primul soc al cutremurului cand ne putem expune la pierderi sau castiguri imense;

si

2) consolidarea trendului si mersul pe val; certitudinea castigului cand trendul s-a stabilit este mare, insa riscurile nu sunt eliminate total si oportunitatile sunt bineinteles mai mici;

In final, celor care vor sa tranzactioneze facil si nu au inca idee cum sa o faca, le recomand etoro si le stau la dispozitie pentru orice intrebari.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.