Cum ar putea SUA sa transfere nuclearele de la turci la Deveselu?

In primul rand, trebuie sa mentionam un lucru important: in tratatul care permite americanilor sa faca ce vor la Deveselu, Romania are un singur drept: acela de a nu pune intrebari si acela de a nu inspecta locatia. Nici un militar roman (nici macar conducatorul armatei) nu are dreptul sa vina pe acolo sa intrebe: “Ba, voi ce faceti pe-aci?!”.

Tot tratatul de “colaborare” cu americanii se rezuma la faptul ca Romania cedeaza baza de la Deveselu americanilor si acestia isi fac aci treburile lor. In rest, e doar spoiala: prietenia intre popoare, securitate si colaborare pentru pacea lumii blah, blah.

Acesta ar fi un aspect. Un al doilea aspect important ar fi ca asa cum nici noi nu avem idee unde isi duc americanii nuclearele (fie la noi, fie in alta parte) in aceeasi masura nici rusii nu vor stii, deci nu vor putea sa protesteze mai mult decat o fac. Dar, aici exista o mica paranteza cu privire la istoria recenta (2-3 luni)

Prima paranteza: in urma tensiunilor din Turcia, americanii au avut ceva emotii. Imaginati-va un comandant american sechestrat la Incirlik, cu curentul taiat, cu armata facand raiduri si arestand toti colaboratorii tai turci, cu populatia inconjurand baza si cu Erdogan acuzand SUA ca a colaborat cu pucistii. Ah, si in primele zile, chiar cu spatiul aerian inchis, altfel spus in arest la domiciliu. Stai si te rog si speri ca situatia sa se detensioneze, caci in acel moment, lucrurile o puteau lua in orice directie! Ori, este evident ca un urma unei astfel de situatii, americanii vor renunta la acea baza, sau o vor pastra ca pe o baza din Afganistan: gata sa fie oricand atacata, gata oricand sa fie evacuata. O astfel de baza, nu e un loc prea prietenos pentru vreo 50 de focoase nucleare.

Paranteza la paranteza: focoasele nucleare de aici sunt doar simbolice ca putere si ca tehnologie. Nu intru in amanunte, asa am citit si eu, pentru rusi nu reprezinta un risc. Evident cazute in mana cui nu trebuie (ca si cum ar fi oricum in mana cui trebuie) pot sa faca ravagii pentru Imperiu, deci e clar ca se dorea mutarea lor.

De altfel, chiar zilele trecute doar ce aparuse o analiza a unui think-tank si daca nu ma insel chiar un raport al congresului prin care se trageau semnale de alarma cu privire la siguranta armelor nucleare de la Incirlik.

A doua paranteza: zilele trecute (12 August) rusii au mutat niste rachete S-400 in Crimeea. Pentru cei care nu stiu, S-400 sunt rachete sol-aer cu o raza de 400 de km, indeajuns pentru a tinti avioanele americane care decoleaza de la baza Kogalniceanu in caz de Doamne-fereste!

Avem deci o criza pentru o baza americana din proximitatea Rusiei si un pas inspre vest facut de rusi.

In acest context, oare ar fi prea tras de par sa presupunem ca Deveselu ar fi cea mai optima locatie pentru pastrarea rachetelor americanilor, avand in vedere proximitatea de Rusia si de zona fierbinte “Ucraina” unde viitoarea presedinta Hiltlery va incepe Al 3-lea Razboi Mondial?

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.