Cu președinte nărod, ajungem din pod în glod

klaus-popoIn cam acelasi timp ce pe romanii civici ii facea fanatici religiosi, Klaus se ingrija de societatea civila din Rusia:

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca va pleda, la Consiliul European din 20-21 octombrie, pentru necesitatea ca UE sa continue masurile convenite in cadrul reuniunilor anterioare in privinta relatiei cu Rusia, inclusiv sprijinirea societatii civile, precum si continuarea eforturilor pentru stabilizarea Siriei (sursa)

Carevasazica, presedintelui nostru, in pragul razboiului SUA-Rusia, il arde undeva sa se ia de rusi si sa fie mai catolic decat papa. Cat de prost trebuie sa fie Klaus ca sa le spuna el europenilor cum trebuie sa ii trateze pe rusi? Ce pierdea Klaus daca tacea si lasa pe altii se se ocupe de societatea civila din Rusia? Pai pierdea ocazia sa nu arate cat e de prost, asa cum a fost cand a anuntat ca romanii vor calatorii in Canada fara vize, in timp ce canadienii anuntau esuarea tratativelor cu europenii, de care depindea eliminarea vizelor.

Pentru ca inca o data Klaus si-a dat prostia pe fata si indiferent de cum am lua lucrurile, dincolo de patima pozitiei pe care ne-am afla in privinta modificarii constitutiei, cred ca trebuie sa realizam un lucru: avem un presedinte prost si prostia se plateste si din pacate prostia presedintelui o vom platii cu totii.

Nenumarate proverbe i s-ar potrivi lui Klaus cu ocazia recentului incident prin care a clasificat dintr-o vorba 3 milioane de romani drept fanatici religiosi pentru simplu motiv ca au demarat o actiune civica de amploare, poate cea mai mare actiune civica si cel mai mare exercitiu de democratie in actiune in Romania post-decembrista. Sa enumeram insa doar cateva:

  • daca tacea, filosof ramanea
  • si-a adunat nuiele pentru spinarea sa
  • a nimerit-o ca nuca-n perete
  • si-a batut singur cuie-n bocanci
  • carnatul cand se-ndeasă incepe a crapa

Luata singura, declaratia presedintelui cu privire la “fanatismul religios” al celor care vor normalitate reprezinta doar inca o gafa a unui politician papusar care nu are capacitatea sa emita propriile idei si ajuns presedinte din intamplare, in urma impuscarii in picior a lui Ponta, si nefiind capabil de idei proprii si luari de atitudine corecte, a ajuns sa imite ce ii spun consilierii ca e in linie cu “politica europeana” ca sa para presedinte european. Din pacate, prostul, nu doar ca nu intelege ca in Romania niciodata propaganda gay nu o sa prinda teren, dar atat in Europa cat mai ales in SUA, chestiunile ridicate de “fanaticii religiosi” sunt dezbatute serios la cel mai inalt nivel.

De exemplu, nu mai tarziu de ultima dezbatere intre Clinton si Trump, problema avortului a fost dezbatuta intre cei doi, unul fiind de o parte si celalalt de cealalta parte a baricadei – semn ca nu este tocmai extremism sa sustii opinia si valorile aparate de o buna parte a populatiei.

Sa fie insa oare Klaus atat de prost incat sa nu fii estimat ca va jigni prin declaratia sa si ca va face valuri? Dupa reactiile post-inflamatie, putem zice da: pe omul asta, atata il duce capul si crede ca poate arunca cu nuca in perete si daca sparge vreun geam, il lipeste cu scoci mai tarziu. Nu de putine ori i-a mers asa. Si mai mult, cred ca Klaus s-a gandit: da, o sa zbiere cativa “fanatici” dar eu trebuie sa sustin o viziune “europeana” pentru ca sunt super-Klaus si asta a fost cheia succesului meu, faptul ca spun lucruri europene si astia care s-au saturat de PSD si de coruptie ma voteaza.

Acum, ca se simte cu musca pe caciula, Klaus a tot cautat sa o dea-ntoarsa: ba ca trebuie sa discutam calm si onest, ba ca el nu a acuzat pe nimeni, ba ca nu a intentionat nimic, ba mai mult, are tupeul sa arunce pe seama altora “interpretarea gresita”, cum ca altii ar avea nu stiu ce interese si de aceea se leaga de declaratiile lui. Altfel spus, ii face din nou prosti pe astia 3 milioane, dupa ce i-a facut fanaticii, ii acuza si ca ei ar fi prosti si nu ar intelege ce a spus el si s-ar lasa manipulatii de … interese (oculte, evident, poate chiar de Putin!):

„Discuția s-a dus într-o direcție unde ar satisface ceva interese, dar nu îmi însușesc aceste interpretări. Ba dimpotrivă, doresc o discuție onestă, calmă”, a completat Klaus Iohannis. (sursa)

Evident, ca daca era onest, Klaus nu incepea discutia acuzand de fanatism religios sau se rezuma pur si simplu sa nu comenteze subiectul in sine, ci sa comenteze cand si daca o sa accepte referendumul cerut de 3 milioane de oameni, a caror solicitare a trecut deja de Curtea Constitutionala.

Klaus insa nu este onest ci este un mincinos care incearca sa pregateasca terenul pentru respingerea acestei initiative in ciuda trecerii de Curtea Constitutionala si in ciuda trecerii de catre parlament. Klaus, pentru ca nu face ce vrea el ci face ce ii dicteaza ambasadorul SUA, este cumva prins la mijloc: pe de o parte, ii e frica de noi miscari de strada care pot da jos inclusiv cu el nu doar cu guvernul (fanaticii astia pot oricand sa dea o tura si pe la Cotroceni daca sunt atat de orbi, nu?) si pe de alta parte daca o sa permita referendumul este evident ca rezultatul nu o sa ii convina actualului ambasador al SUA la Bucuresti, care insa nu mai are mult de stat pe-aci daca o sa castige Trump.

Una peste alta, cred ca romanii incep din ce in ce mai mult sa fie constienti de “issues”, de problematici si sa voteze in functie de issues si nu doar de persoane, de imagine. Acum ca PSD a trecut focul dupa atatea scandale de coruptie si se apropie alegerile, jignirea lui Klaus vine sa bata inca un cui in cosciugul partidului condus de o alta “europenista” convinsa care tocmai s-a manifestat in favoarea avortului recent si s-a declarat alaturi de femeile poloneze care lupta pentru dreptul la avort (sursa).

Asistam la un fenomen paradoxal in politica romaneasca in ultimul timp: liberalii sunt stangisti si stangistii sunt de dreapta [1]. O mancareala si un haos si pe plan dogmatic nu doar prin prisma grupurilor de interese.

In esenta, chestiunea referendumului nu ar trebui sa starneasca nici o patima si nici un dialog: 3 milioane de semnaturi este un numar care nu poate fi ignorat. Referendumul trebuie sa aiba loc si poporul trebuie sa voteze. Vor fi destule voci pro si contra, inevitabil va exista dezbatere, nu este insa treaba presedintelui sa arunce cu acuzatii nici de o parte si nici de alta. Daca ar fi om cu cap si nu ar vorbi gura fara el. El ca “echidistant” ce se predinte, nu ar avea alte sarcini in chestiunea asta decat sa aiba grija ca vointa cetatenilor este respectata, adica ca cei 3 milioane de oameni care au semnat (si probabil alte cateva milioane care ar fi semnat daca ar fi fost nevoie, 500.000 de semnaturi fiind nevoie) sa fie respectata si ca referendumul sa fie programat cat mai repede, ideal o data cu alegerile care se apropie si care ar scuti de costuri prea mari o organizare ulterioara. Asta s-ar intampla intr-o tara normala in care presedintele ar asculta de oameni, ar rezolva problemele care tin de el, ar avea grija ca democratia sa functioneze si societatea civila al carui ipocrit aparator se face cand vine vorba de Rusia, ar avea ocazia sa isi spuna nu doar cuvantul ci sa desfasoare cel mai puternic exercitiu al democratiei: referendumul.

Dincolo insa de caterinca de zi cu zi din politichia romaneasca care inca o data daca mai era nevoie dovedeste ca noi doar incercam sa imitam niste forme fara fond care sunt preluate aiurea doar pentru ca politicienii nostri nu pot sa judece singuri si sa aiba o politica, problema principala o sa fie insa ce o sa facem cand UE si SUA o sa ne lase cu fundul gol in fata ursului si o sa fim nevoiti sa gandim si sa actionam independent. Vi-l imaginati pe Klaus ducand negocieri cu Putin in vremuri de criza?

PS: recunosc cu rusine ca l-am votat pe Klaus; sper sa-mi spal macar o parte din pacate, prin organizarea unei initiative de organizare a referendum pentru demiterea lui Klaus. Momentan, am pornit o pagina pe Facebook, in urma feedback-ului voi incerca fructificarea mai concreta a aceste initiative momentan doar in online. Iata adresa paginii:

https://www.facebook.com/Referendum-pentru-demiterea-presedintelui-199742077102736/

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

[1] Liviu Dragnea s-a declarat fanatic religios (sursa), PSD elimina in parlament 102 taxe nefiscale  (sursa)

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.