Deutsche Bank: bail-in nein, bail-out kein

Too Big To Fail

Deutsche Bank nu va putea fi lasata sa cada. Deutsche Bank este mult mai mare decat Lehman Brothers a carei cadere a fost indeajuns sa produca declansarea crizei din 2008. Deutsche Bank are operatiuni in nenumarate regiuni ale lumii, este nu doar coloana vertebrala a finantelor germane dar si administratorul unui munte de derivate care este de nenumarate ori mai mare decat PIB-ul Germaniei.

Too Big To Bail-Out

Inainte de a pune intrebarea: “daca ar vrea, oare o vor salva?” ar fi bine sa reamintim: de nenumarate ori nemtii s-au aratat impotriva salvarii bancilor cu banii contribuabililor si chestiunea asta nu ar da bine deloc in Germania, mai ales in pragul alegerilor. Principalul motiv nu ar fi afinitatea nemtilor pentru sound money si pentru piata libera cat mai ales riscul reputational: salvarea DB ar produce haos in intreaga UE, ar crea un precedent cu consecinte inimaginabile. Italienii vor zice: daca ati salvat DB, de ce nu am salva si bancile noastre. Francezii la fel: daca DB a putut fi salvata cu banii BCE, de ce am salva doar o banca germana si nu si una de-a noastra etc, etc.

Too Bad to Bail-In

Imaginati-va cum ar insemna ca in Romania toti clientii Bancii Transilvania sa se trezeasca peste noapte ca le sunt confiscate depozitele. In Germania DB e mai mare decat BT in Romania si nemtii sunt mult mai fricosi decat romanii care desi au fost imunizati cu FNI, probabil s-au cam dus antigenii. In plus, Germania nici nu ii are pe Isarescu si pe Vasilescu sa rezolve situatia in caz de haos. Bail-In-ul chiar daca atinge doar nivelul investitorilor in actiuni si tot o sa declanseze fuga capitalului si nu doar din DB, ci din UE!

Nu doar ca banca nu poate fi nici lasata sa pice, nici ajutata sa scape. Pe langa situatia imposibila, ar mai fi de mentionat si contextul: unul deloc potrivit pentru un asemenea conundrum. Avem in curand alegeri in SUA si apoi in Germania, in Italia si in alte tari europene. Avem, de asemenea, un razboi in coacere cu Rusia.

Dupa atatea imposibilitati, sa mentionam totusi cea mai fireasca si probabila iesire din scenariul apocaliptic: intelegerea cu guvernul SUA. Aici din nou avem cateva intrebari:

  • este sau nu amendarea DB cu suma mult mai mare decat in alte cazuri o pedeapsa (o constrangere) legata de razboiul UE-Apple?
  • este sau nu iminenta o solutionare pana in alegeri a cazului sau negocierile pot continua si dupa? Sa nu uitam: cea mai buna rezolvare a oricarei probleme grave este impingerea problemei in viitor;
  • este sau nu legata cresterea sistemului financiar americane in SUA pe ultimul trimestru o consecinta a loviturilor primite de DB? De asemenea, miscarile recente de reducere a operatiunilor DB in SUA un proces care este fortat de catre guvernul SUA care tine pistolul cu amenda indreptat spre DB?

De dragul adevarului, vom mentiona totusi si o varianta de scenariu semi-apocaliptic in care apocalipsa ar fi cel putin amanata: infuzia de capital. Aceasta ar veni din vanzarea fie pe bucati a unor diviziuni, fie pe largirea portiei actualilor actionari minoritari din Orientul Mijlociu care ar mai avea de unde sa aduca bani, fie din preluarea de catre un competitor conditionata de infuzia de capital. Excludem vanzarea catre China, care ar fi o umilinta nationala, desi, never say never … Deja exista titluri de stiri ale unor analisti ca, intrebarea nu este DACA ci doar CAND va mari DB capitalul social si asta indiferent de rezultatul negocierilor amenzii.

Despre mormanul de derivate

DB este de departe cel mai mare jucator pe derivate, administrand 46 trilioane de euro, de 15 ori PIB-ul Germaniei. Daca ne-am uita doar la derivate, am putea sa ne speriem si sa zicem: pai chiar daca nu ar fi oprelisti politice, legale sau sociale, cine ar putea sa salveze banca cu o asemenea suma in spate? Lucrurile nu stau chiar asa …

In primul rand, derivatele nu trebuie neaparat salvate pentru ca sunt bani pusi in joc de pariori nebuni. Daca pierd, stiu ce riscuri si-au asumat. Problema nu o constituie derivatele in sine ci efectele in sistemul financiar. Este greu sa explicam intregul mencanism si toate problemele care pot apare prin caderea acestui castel de carti. Reamintim doar ca in 2008, caderea Lehman Brothers a provocat un lant de falimente care a lovit in principalul asigurator AIG care a fost salvat de guvern in 2008 prin “infuzia” a peste 180 de miliarde de dolari. Daca toti pariorii care joaca poker la casinoul DB si-au asigurat investitiile si totul o sa pice, asiguratorii o sa aiba de umplut gauri imense. Cat de mari este insa principala intrebare deoarece derivatele sunt slab reglementate si nu se stie cate si unde sunt asigurate.

Daca totalul derivatelor gestionate de DB este de 46 de trilioane de euro, nu inseamna ca riscul are aceeasi amplitutine. In functie de risc si de costuri, suma nominala aflata in risc este de in jur de 1%, adica aproximativ 460 miliarde – plus sau minus inca cateva sute, in functie de cine si ce risc acopera. Deci daca pica DB si mormanul de derivate se transforma in zero peste noapte, pe langa falimentele particulare, o sa fie loviti din plin si asiguratorii care pot fi alte banci sau fonduri de investitii.

Daca ar pica DB, instant s-ar lansa un proces de contagiune care ar provoca falimente in lant, atat in randul altor banci cat si in randul fondurilor de investitii, asiguratorilor si nu in ultimul timp, in randul clientilor DB care isi vor fi pierdut depozitele. Presupunerile rationale nu isi au insa locul cand impactul psihologic este un foc mistuitor care se hraneste pe sine si creste ca un bolovan lovind in toate directiile.

Ruperea Imperiului

Dincolo de dezastrul financiar care ar urma caderii DB, cel mai mare avertisment ar fi ca SUA si UE s-au rupt total. Caci daca DB a trecut de 2008 este pentru ca SUA i-au sprijinit si le-au permis expensiunea si participarea in cartelul bancilor care manipuleaza totul de la dobanzile interbancare pana la diverse piete intregi cum ar fi aurul sau argintul. SUA pot rezolva usor problema DB, micsorand amenda sau chiar ignorand-o (cam tarziu insa pentru asta). Cu bancile americane, guvernantii au avut grija sa nu le afecteze balantele prea mult pentru a evita un crash. Astfel, amenzile au fost cu mult sub castigurile din ilegalitati de diverse tipuri (manipulari, incalcari de sanctiuni, participari la frauda, trnasferul banilor traficantilor de droguri etc). In cazul DB americanii insa pot sa nu cedeze si sa le taie gatul. Daca o vor face, prin neacceptarea unei amenzi drastic micsorate, acest eveniment va semnala clar terminarea prieteniei si inceperea unui razboi financiar cumplit intre SUA si Germania, mai precis intre SUA si aghitantul UK pe de o parte si Germania + UE pe cealalta. Caz in care Germania se va indrepta rapid fie spre China, fie poate chiar si inspre Rusia.

Joi urmeaza sa vedem rezultatele DB in cel mai de cosmar trimestru din istoria bancii, in care putea sa pice peste noapte in oricare din aceste zile. Vom reveni ulterior cu noi comentarii.

 

3 comments

  • Costica Grasu

    bun, si pan la urma cum o ramas?

    • inca sunt in negocieri, cu amenda nu s-a finalizat nimic; se pare ca intr-adevar este legat de scandalul UE-Apple care si el este destul de intortocheat: pe de o parte Comisia Europeana cere Apple sa intoarce 13 miliarde Irlanderi din deducerile care au fost considerate autor de stat ilegal, pe de o parte irlandezii, tin partea Apple si nu vor sa ii primeasca; nu am nici ceas mai vaga idee cum se poate rezolva un blocaj de asta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.