Cum va reacționa Rusia la atacul SUA asupra Siriei?

Rusia nu va sta cu mainile in san, fiind obligata ca o mare putere ce se crede sa reactioneze. Inainte de a striga “incepe Razboiul” prin razboi cu R mare intelegand bineinteles confruntarea directa intre SUA si Rusia cu potentialul de a escalada rapid in folosirea nuclearelor si distrugerea intregii planete, inainte de ne speria ca pana aici ne-a fost cu viata normala – cat de cat – sa ne linistim putin: inca nu a inceput. Mai trebuie arse cateva etape. Razboiul (cu R mare) poate incepe fie accidental (mai putin probabil) fie atunci cand nu mai exista alternative si cand fie SUA nu au ce sa mai faca si trebuie sa atace direct pe Rusia, fie vice-versa.

Prin accident, nu ne referim aici nici macar de bombardarea – neintentionata sau intentionata dar “punctuala” de catre o putere a unui avion sau a unor asset-uri ale celeilalte puteri. De exemplu, eu nu cred ca daca americanii distrugeau “intamplator” si cateva avioane rusesti sau omorau cateva trupe in atacul asta, rusii raspundeau imediat cu lansarea de nucleare catre americani. Nici macar probabil nu raspundeau cu aceeasi masura. Razboiul in Siria este inca un proxy-war si nici SUA nici Rusia nu sunt interesate de o confruntare directa. Assad nu este decat un pion si Siria nu este decat o tabla de sah pe care se desfasoara un joc pe cat de dramatic pe atat de complicat si inutil intre marile puteri.

Rusia are mai multe variante de raspuns si pun pariu ca Putin nu s-a decis inca – poate de aceea si tace si nu a declarat nimic, lasandu-l pe Medvedev sa lanseze declaratii pe Facebook. Putin nu s-a decis deoarece inca e prea devreme sau prea complicat sa il citeasca pe Trump si sa il cunoasca. Poate ne-am obisnuit sa tot folosim numele tarilor cand discutam despre confruntarile geopolitice. In fapt insa, politica e facuta de conducatori si chiar in SUA, cu toata democratia ei, Trump face ce vrea, la fel cum in Rusia, Putin face si el ce vrea.

Spun ca e prea devreme, deoarece acest atac nu denota decat ca Trump e nebun si e in stare de fapte nebunesti, riscante – amanunte deloc secrete, discutate si de mine in nenumaratele articole despre Trump [1] chiar inainte sa ajunga presedinte. Ce slabiciuni are insa Trump, este mai greu de citit si precum leul isi adulmeca victima incercand sa o prinda intr-un moment gresit pentru a o devora, in mod similar Putin sta si contempla la Trump. Daca nu cumva e prea ingrozit si prea speriat de ce stie deja ca sa reactioneze.

Sa revenim insa la variantele Rusiei pentru a nu mai lungi comentariile:

1) accentuarea “razboiului impotriva Isis”; sub stindardul lupte impotriva Isis, rusii pot sa lanseze si ei cateva misiuni similare de bombardare a turcmenilor si altor “opozanti” favorizati de americani; Putin ezita insa pentru a nu distruge din nou relatia cu Erdogan; strans cu usa, aceasta poate fi prima reactie;
2) “intoarcerea in Siria”; asa cum Putin a simulat o “retragere” din Siria (vezi articol tot asa Putin poate simula si o “intoarcere in Siria”;
3) inflamarea razboiului in Ucraina: Rusia poate raspunde prin implicarea directa in Ucraina, in regiunea Donet cu trupe sau lovituri, sub aceleasi pretexte ca americanii; un atac “chimic” sau ceva similar asupra populatiei pro-ruse din partea armatei Ucrainei, poate justifica interventia (sau interventii) “pedepsitoare” ale rusilor;
4) deschiderea de noi fronturi de expansiune a influentei rusesti (Transnistria, Georgia, de ce nu Yemen etc) pentru o “proiectie” accentuata a influentei rusesti in detrimentul “pierderii” din Siria; Rusia are imaginatie si poate da cel putin un sah;

Cu sau fara reactie, acatul SUA asupra Siriei ii face un favor incomensurabil lui Putin, confirmand toata propaganda oficiala cum ca NATO este un potential atacator fara scrupule si cum ca Rusia este in pericol, unind poporul in jurul “taticului” purtator de grija. Poate de asta a si tacut Putin si poate Trump chiar a facut miscarea in Siria in acord cu Putin.

~ ~ ~ ~ ~

NOTE

[1] Dupa parerea mea, cel mai fericit scenariu pe termen de 5-10 ani ar fi consolidarea razboiului rece si reluarea cursei innarmarii nucleare. In acest scenariu, scapam de un razboi intre cele doua mari puteri, nebunul de Trump nu o sa ii crape venele si sa impunga “prin surprindere” ursul intr-atat de mult incat rusii sa se razbune. (29 Mai 2016 – O NOUA CURSA ARMELOR NUCLEARE A INCEPUT SI ROMANIA ESTE “SCUTUL” PROTECTOR PENTRU AMERICANI)

5 comments

  • de ce nu e Trump ceea ce se credea?
    viitorul nu e deloc incert, doar momentul actiunii
    probabil o spargere in Ucraina e cea mai probabila, sau o actiune asupra Iranului.
    nu va invartiti in jurul cozii? de ce nimeni nu spune nimic nicaieri despre legitimitatea atacului, adica nici o ancheta, mai ales ca prima data dadura rebelii cu gaze, iar acum Bang!.
    nu stiu cat de nebun e Trump, l-or fi santajat emotional sau l-au constrans… cu cateva zile inainte s-a intalnit la Casa Alba cu C. Rice, experta zice-s ein relatiile cu Rusia. Poate a fost stabilita asta de Israeliti, se stie ca Trumpe un apropiat al lor.

  • Trump face ce vrea, dar nu face ce vrea el..
    “acest atac nu denota decat ca Trump e nebun si e in stare de fapte nebunesti” – asta se stia de la alegeri si dupa, din diverse chestii marunte, dar alegatorii lui au crezut ca e genul “pozitiv” de nebun, adica ala care ar fi capabil sa sfideze un intreg sistem si sa dea politicii americane o cu totul alta directie decat cea care s-a vazut cu obama, bush, etc.
    Gresit, foarte gresit..
    Viitoru e incert dar acum macar atat stim sigur, ca Trump nu e ce se credea.

  • In America atacul asupra Siriei a creat alegatorilor lui Trump un soc foarte puternic.Pacaliti,pacaliti,a cata oara?

    • pacaliti sunt naivii, semnalele erau clare; iata ce ziceam si eu:

      11 OCT 2016: DE CE SUNT HACKERII RUSI SI CHINEZI VINOVATI PENTRU TOATE RELELE DIN LUME? – “Daca insa gandim la rece, statul rus chiar l-ar prefera pe Donald Trump in locul lui Hillary Clinton? Nu trebuie sa fii mare psiholog ca sa vezi ca Trump este instabil si la cat de ferm si extravagant propune masuri radicale impotriva musulmanilor sau imigrantilor, tot asa s-ar putea intoarce si peste noapte impotriva rusilor si cu cat miza este mai mare cu atat probabil instabilitatea si mai mare. De unde, este foarte logic ca rusii ar prefera-o pe Clinton, care desi ii tot ameninta cu no-fly-zone in Siria, macar nu va lansa un atac nuclear neprevazut asupra Rusiei, pornind aiurea Al 3-lea Razboi Mondial.”

      si o sa mai fac o predictie pe care sper sa o detaliez mai mult: Trump nu e nici macar pe jumatate curajos si ferm pe cat se crede; iar strateg nici atat; nu o sa dureze prea mult pana cand o sa ajunga cu coada intre picioare, nu stiu daca in fata rusilor sau in fata chinezilor sau poate chiar in fata tuturor; nu stiu daca pe plan intern sau pe plan extern; Doamne-fereste insa de ce poate face un nebun incoltit care are butonul rosu in administrare! Nu credeam sa ajungem la vorba lui Hitlery …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.