Catalonia: va răsturna buturuga mică carul mare?

Carul mare nu este doar Spania. Comparativ cu Catalonia, Spania este mai degrabă un cal mort. Prin căruță eu văd în primul rând UE.

Cu greu putem gândi în ce scenariu oricât de pozitiv și fără tulburări, o rupere de Spania a Cataloniei nu ar da la pământ atât cu Spania cât și cu UE. Cel puțin din punct de vedere financiar.

După cum știm, Spania este unul dintre cei mai mari porcușori alături de Franța și Italia, feriți încă de abator de tanti Merkel, buna gospodină care le aruncă și lor niscavai lături. Băncile din Spania sunt la pământ: niște cadavre spălăcite, îmbălsămate și animate de Draghi, marele magician al monedei unice.

O rupere de Spania pe lângă convulsiile sociale și problemele administrative, ar pune în primul rând problema datoriei: cum să se împartă și cine să ia mai multă? Din start, Catalonia s-ar putea spăla pe mâini neacceptând nicio datorie și ar fi chiar fraieri să accepte. Ei nici nu existau ca stat când Spania făcea acele credite.

Până să discutăm însă problema moștenirii “odioase”, am pune în primul rând întrebarea: Catalonia o să fie sau nu o să fie membră UE?

Iată-ne săriți cu scenariul deja prea departe. Până la discuții cu privire la apartenența sau nu la UE, poate ar fi bine să discutăm puțin de navele cu polițai trimise de Madrid ca să facă ordine și care nu au unde să andocheze deoarece portuarii sunt catalani. Sau poate am putea aminti de amenințarea Madridului că o să le taie curentul în ziua votului. Sau că arestează pe toți oficialii implicați în alegeri.

Meandrele concretului sunt însă plictisitoare și trecem peste războiul civil temporar care poate s-ar produce. Nu este exclus ca dacă se lasă cu măcel, europenii să intervina și “fratele mai mare” să facă pacea, propunând să medieze conflictul. Fratele mai mare (adică UE) din păcate nu are ochi prea buni pentru dezertori și a taxat deja tentativa catalanilor cu excepția turbatului de Junker care nu știe pe ce lume trăiește și la reacțiile pe care le-a produs discursul lui se pare că nimeni nu îl ia oricum în seamă în UE.

Dar să mergem totuși mai departe. O ruptură este greu să se facă în mod pașnic și fără consecințe. Au făcut-o cehii cu slovacii într-un context mult mai favorabil dar diferențele între situații sunt totale.

Haosul care se întrevede la orizont este extrem de periculos pentru UE și poate să o îngroape înainte de Brexit. Vă reamintesc părerile mele cu privire la Brexit, cum că UE nu va permite un Brexit liniștit și va încerca să pedepsească Marea Britanie la maxim. Deși în contextul actual din Germania, nemții nu prea își mai permit să joace poker cu englezii (ca și cum ar fi avut oricum vreo șansă), orice scădere economică putând cauza probleme mari interne și putând pune în genunchi chiar inima (artificială) a UE care crăncăne în prezent din toți țâțânii.

În final punem doar întrebarea: va fi oare destrămarea UE un mare fâs fără consecințe prea dezastruoase, similar impoziei URSS sau pe ultima sută de metri, cezarii nebuni care ne conduc vor da foc Romei într-o ultimă jerftă adusă dracilor pe care îi slujesc?

 

12 comments

  • in apararea scepticismului meu cu privire la calitatea aurului din bancile romanesti, iata o stire noua: http://www.zerohedge.com/news/2017-10-30/could-be-huge-gold-bar-certified-royal-canadian-mint-exposed-fake

  • @admin Nu e neaparat o chestiune de economisire, ci daca totul se poate destrama peste noapte. In fine, Dumnezeu cu mila

    • parerea mea este ca este o minune ca totul nu s-a destramat peste noapte inca; sa nu uitam ca era de-ajuns pentru americani sa atace Koreea de Nord pentru a declansa un razboi nuclear care in maxim o saptamana ar transforma pamantul intr-un iad

    • @Adrian
      1. Daca ai bani mai multi si vrei sa-i inmultesti, investeste-i in ceva care sa-ti mareasca fluxul de numerar.

      _
      2. Daca ai bani mai putini si vrei sa-i inmultesti sau sa nu-i pierzi, fie iti cumperi lucruri uzuale, de buna calitate care sa-ti foloseasca un termen foarte lung, fie ii investesti in propria ta educatie (sau a familei tale). Prin educatie intelegand atat insusirea unor deprinderi noi pentru a obtine venituri mai mari, de ex IT ca tot e pe val, fie te apuci de ceva care sa-ti imbunatateasca viata in alt fel, de ex un “hobby lucrativ”.
      https://www.google.ro/search?client=opera&q=lucrative+hobby&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

      _
      3. Daca ai bani si te gandesti la situatiile de criza sau SHTF (when shit hits the fan), banii nu te vor ajuta la (mai) nimic.
      – One Year In Hell… Surviving a Full SHTF Collapse in Bosnia
      http://www.silverdoctors.com/gold/gold-news/one-year-in-hellsurviving-a-full-shtf-collapse-in-bosnia/

      – 72 Items That Will Disappear First When The SHTF
      https://besurvival.com/guides/72-items-that-will-disappear-first-when-the-shtf

      Nu ar strica sa arunci o privire pe cartile de mai jos:
      – The Modern Survival Manual: Surviving the Economic Collapse
      https://www.amazon.com/Modern-Survival-Manual-Surviving-Economic/dp/9870563457

      – Survive – The Economic Collapse
      https://www.amazon.com/Survive–The-Economic-Collapse-Piero-Giorgio/dp/1593680147

      _
      4. Daca ai bani mai multi si vrei sa le pastezi cat mai mult din valoare, chiar sa-i lasi mostenire, cumpara aur investitional de 24k. (in felul asta iti poti asigura si pensia ta 100% privata si sigura fara a mai fi nevoie sa “contribui” la toate schemele Ponzi falite ale statului)

      – Ce le-a făcut Statul banilor noştri? – Murray N. Rothbard
      http://www.elefant.ro/69709-ce-le-a-facut-statul-banilor-nostri
      http://mises.ro/233/ce-le-a-facut-statul-banilor-notri

      – Ce fel de aur fizic puteţi cumpăra de la BCR?
      https://www.bcr.ro/ro/aur
      https://www.bcr.ro/content/dam/ro/bcr/www_bcr_ro/Aur/Cotatii_Aur.pdf

      Citeste sectiunea:
      – invest -> gold facts
      – invest -> tips for investors
      https://www.muenzeoesterreich.at/eng/

      _
      bonus1:
      – Hidden Secrets Of Money – Mike Maloney
      https://www.youtube.com/playlist?list=PLE88E9ICdipidHkTehs1VbFzgwrq1jkUJ

      _
      bonus2:
      – How The Economic Machine Works – Ray Dalio
      http://www.economicprinciples.org/

      – Economics in One Lesson – Henry Hazlitt
      https://mises.org/library/economics-one-lesson

      – The Law – Claude Frédéric Bastiat
      https://mises.org/library/law

      • cu privire la aurul din bancile romanesti, eu as pune intrebarea: cum verificam ca chiar este investitional, adica cum ii verifici caratele? mergi pe incredere in banci? ha, ha, ha!

        in plus, la noi comertul cu aur e atat de slab incat bancile nu se mai ating de el daca nu il pastrezi la ele – ceea ce face inutila investitia, anuland scopul (siguranta)

        prin urmare ramane varianta sa cumperi bijuterii ieftine de la amaneturi, targuri etc, asta dupa ce devi nitzel cunoscator si/sau iti cumperi aparat de testat

        despre investitia in monezi: oare cat trebuie sa creasca pretul aurului incat sa iti recuperezi banii, avand in vedere ca monezile au inclus nu doar pretul metalului ci si costul fabricatiei + valoarea de collectible; mai ales la noi unde nu prea gasesti colectionari si unde singura alternativa sa cumperi monezi este sa te risti sa comanzi online pe site-uri din afara, cred ca monezile sunt cea mai proasta varianta din toate (de investit in aur);

    • In primul rand, cine are bani mai multi, de la cateva zeci de mii in sus, se urca frumusel in masina sau avion si-i da drumul la Viena, asa cum fac si tiganii si politicienii ca Valcov si cumpara direct din bancile austriece sau chiar de la Trezoreria Austriei. Daca nu-ti convine Viena, poti sa mergi la Londra, sau chiar in alta parte. Daca unii pot, trebuie sa poata si altii.

      In privinta aurului tiganii sunt mult mai inteligenti si mai bogati decat romanii si nu le este frica sa-l cumpere si nici nu “verifica caratele”:
      – Ce simbolizează, de fapt, salbele ţigăneşti? Unde îşi fac ţiganii bănuţii de aur şi câte monede se pun în salba unei fete considerată o „partidă bună”
      http://adevarul.ro/locale/sibiu/ce-simbolizeaza-fapt-salbele-tiganesti-isi-fac-tiganii-banutii-aur-monede-pun-salba-fete-considerata-partida-buna-1_5512ba25448e03c0fde5339b/index.html

      Evident ca acest lucru trebuie facut in mod legal, declarat la vama si insotit de factura de achizitie, pentru ca altfel ramai fara aur.
      – Peste 11 kilograme de aur confiscate în vama Cenad. Ce au declarat cei care-l transportau ascuns VIDEO
      https://www.pressalert.ro/2014/04/peste-11-kilograme-de-aur-confiscate-vama-cenad-ce-au-declarat-cei-care-transportau-aurul-pe-ascuns-video/

      _
      In al doulea rand…
      – “cu privire la aurul din bancile romanesti, eu as pune intrebarea: cum verificam ca chiar este investitional, adica cum ii verifici caratele? mergi pe incredere in banci? ha, ha, ha!”

      BCR-Erste iti aduce pe comanda direct de la Trezoreria Austriei aur stantat, certificat si cu factura. Eu am dat un link de la BCR care in afara de lingouri de 24k de diferite greutati, aduc “filarmonica”, “ducati” si “cocosei” care sunt recunoscuti ca facand parte din categoria “bullion coin”. Aceste monede sunt emise de catre Trezoreria Austriei, iar tiganii au chiar si zeci de kilograme.
      Piraeus Bank aduc British Sovereign emise de trezoreria UK.
      http://piraeusbank.ro/Trezorerie/Aurul-tau/Aurul-tau-llingouri-si-monede.html
      https://en.wikipedia.org/wiki/Bullion_coin

      Pana la urma, daca nu vrei sa cumperi de la banci din Romania, ti-am dat lincul de la Trezoreria Austriei si poti cumpara online:
      – Münze Österreich AG – Austrian Mint
      https://www.muenzeoesterreich.at/eng/

      – “in plus, la noi comertul cu aur e atat de slab incat bancile nu se mai ating de el daca nu il pastrezi la ele – ceea ce face inutila investitia, anuland scopul (siguranta)”

      Asa cum te poti urca in masina sau in avion pana la Viena pentru a cumpara aur, asa poti sa faci sa-l si vinzi. Exact asa fac si tiganii si politicienii. Ai aur stantat si cu factura? Ce-ti mai pasa de ce vor si spun bancile din Romania.
      Cat despre comert si siguranta, mai citeste inca o data articolul cu tiganii din adevarul. Au deja “economia” lor.

      – “prin urmare ramane varianta sa cumperi bijuterii ieftine de la amaneturi, targuri etc, asta dupa ce devi nitzel cunoscator si/sau iti cumperi aparat de testat”

      Vrei sa spui ca in ceea ce priveste calitatea/caratele ai mai multa siguranta daca cumperi “la negru” de la Neica Nimeni de prin amaneturi si targuri decat de la banca cu factura sau direct de la Trezoreria Austriei online?

      – “despre investitia in monezi: oare cat trebuie sa creasca pretul aurului incat sa iti recuperezi banii, avand in vedere ca monezile au inclus nu doar pretul metalului ci si costul fabricatiei + valoarea de collectible;”

      De cand este lumea si pamantul, pentru oamenii de rand, trei chestii au avut importanta maxima:
      1. pamantul
      2. casele
      3. metalele pretioase
      Aceste lucruri nu se achizitioneaza pentru specula sau investitii. Acestea se achizitioneaza pentru:
      1. a-ti asigura stabilitate si un venit pe timp de pace
      2. a-ti asigura supravietuirea pe timp criza sau razboi
      3. a-ti construi “avere”, “statut social” si pentru a conserva valoare
      4. a avea ce lasa mostenire la urmasi

      Mai uita-te inca o data le ce fac tiganii sau politicienii ca Valcov. Crezi ca ii intereseaza daca pretul aurului nu creste suficient? Crezi ca asta este motivul pentru care achizitioneaza kilograme intregi? Daca tiganii sunt prosti, crezi ca Valcov nu stie ce e aia investitie si nici nu are relatii care sa-l invete fie si contra cost?

      Cat despre costul fabricatiei, “valoarea de collectible” si colectionari… Tu inca nu poti face diferenta intre o moneda pentru investitie si una numismatica pentru colectie? Pana la urma daca nu vrei sa cumperi monede, poti cumpara lingouri, numai ca monedele se achizitioneaza in sitem de buy-back fara testare/certificare in timp ce lingourile trebuie retestate si recertificate din punct de vedere al puritatii.

      • daca luam in considerare excursiile in afara, se extinde gama de posibilitati; se intelege ca o diversificare a depozitelor in banci si instrumente variate este ideala, chiar mai ideala decat aurul; oricat aur ai avea, intra rusii in tara si vrei sa fugi: good luck cu sapatul dupa el in gradina, cu transportul si fuga etc; plus stresul hotilor;

        bancile elvetiene pe langa depozitele in chf care trebuie sa fie primul punctu dupa parerea mea, inainte de aur, cu siguranta au si alte instrumente; decat sa aduc aurul din austria in romania, eu mai bine as cumpara o cutie de valori in elvetia si l-as pastra acolo;

        apoi nu strica depozite diversificate in diverse tari ale lumii: in Europa clar Elvetia ar fi #1, apoi ar mai fi #2 Germania cam pe acelasi podium cu Marea Britanie desi dc Brexitul chiar se face (inca se coace) Marea Britanie ar depasi Germania ca siguranta;

        apoi, pentru cine mai are ceva bani si nu vrea sa ii piarda, de ce nu instrumente legate de inflatie din SUA; ofera o minima garantie pe termen lung;

        eu personal (ca si altii probabil) imi pun insa problema pensiei: economisirii pentru pensie; deoarece nu ma bazez pe pensia statului si am chiar mai putina incredere in pensiile private, sunt adeptul economisirii; economisirea in ziua de azi insa este atacata, si in curand probabil va fi chiar ilegala; concluzia mea temporara ar fi ca nu exista o varianta cat de cat sigura pe termen lung, de aceea trebuie sa ne asumam riscuri, trebuie sa experimentam si sa fim gata oricand de evaporarea banilor; de unde clar suntem indreptati spre aur, pe care desi personal nu il sufar (stocarea lui mi se pare o bataie de cap, nu consider deloc mai sigur aurul de acasa, chiar ascuns bine, ca depozitele in banca) sunt nevoit sa il accept ca varianta de bun simt; apoi, in ultimul timp sunt din ce in ce mai bullish cu privire la bitcoin (si analizez etherium); in plus, de acord cu imobiliarele, desi sunt o bataie de cap, supuse mereu fluctuatiilor si daca nu le administrezi bine, iti mananca banii; nu ma pricep la arta desi este clar o varianta; nu vad insa cum omul de rand, care nu are pasiunea artei, poate sa ajunga expert si sa investeasca eficient;

        cand vorbeam de cumparat aur cat mai ieftin de la amaneturi si targuri, evident ca nu ma refeream la karate; deci sunt 2 tipuri de aur: cel cu certificat (karate cat mai mari, puritate, etc) si cel “popular”: bijuterii in general si/sau monezi tiganesti, unde bineinteles ca intra si argintul; de asta ziceam ca pentru asta trebuie sa te pricepi ca sa nu iti iei tzepe;

        cu sistemul bancar de la noi, cumpararea de la bancile noastre, repet: pretul e prea mare si nu exista buy/back;

        monedele investitionale au pret mai mare decat cantitatea de aur inclusa, prin urmare nu investesti in aur ci in monede de aur; nu zic ca nu este o felie din optiunile de investit, dar nu se incadreaza la investitia in aur, are particularitati care o imping prea mult intr-o nisa care in nici un caz nu e recomandata necunoscatorilor; cumpara tu o moneda emisa de BNR si incearca sa o vinzi ulterior; cat trebuie sa creasca pretul aurului sa ca iti recuperezi banii?

        deci o moneda investitionala de 10g = pret aur + pret valoare; cand vinzi trebuie sa iti scoti si pretul la aur (adica sa fii crescut intre timp) si valoarea (trebuie ca moneda pe care ai cumparat-o sa aiba recunoastere si sa gasesti clienti care si-o doresc)
        bar de aur 10g simplu = pret aur; cand vinzi, trebuie doar sa gasesti doar clienti doritori de aur, nu pasionati de monezi, fie ele investitionale;

        pe scurt, monezile au incluse un ele un plus de costuri venite din productie si comercializare (la cumparare) si un minus de vandabilitate (prin publicul target mult mai redus)

  • Ideea e ca nu mai stiu cum sa actionez, pe fondul deprecierii leului le-am schimbat in euro, iar acum pare ca totul se destrama. Don’t know which way to go:)

    • actionarea in pripa nu e buna; eu daca as avea succes cu economisirea te-as sfatui; insa la ce vremuri traim, economisirea este o erezie, toti (guvern+banci+presa) te imping sa cheltuiesti, ca viitorul este roz; diversificarea e un minim de facut dar nu in contra curentului

  • @ admin Si daca avem economiile in euro e mai bine sa incercam sa le convertim?

  • @admin In cazul unei destramarii a UE, ce se va intampla cu EURO? O sa dispara peste noapte ?

    • posibil sa dispara Euro inainte de destramarea UE; ce sens sa mai aiba pt Germania sa plateasca datoriile grecilor dc UE va fi clar pe o traiectorie de descompunere;
      dupa parerea mea nemtii deja au planul B verificat si actualizat zilnic in functie de evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.