Jumătate din militarii americani activi cred că urmează un război major

Un sondaj de opinie făcut de Military Times împreună cu Syracuse University a descoperit că aproape jumătate din soldații americani activi cred că următorul război mare bate al ușă.

Mai precis, 46% din respondenți cred că SUA va fi atrasă într-un război anul următor, de la 5% acum un an – o creștere de 41%.

Analiștii care au analizat rezultatele, cred că soldații americani se tem că instabilitatea globală și retorica acidă a lui Trump față de marile puteri Rusia și China pot declanșa un război.

Cei care cred că Rusia este o amenințare semnificativă a crescut cu 18% față de anul trecut, la 71%, iar China este considerată amenințare de 69%, cu 24% mai mult ca anul trecut. Reamintim că anul curent, marina SUA a desfășurat numeroase rute în proximitatea insulelor artificiale ridicate de chinezi în Marea Chinei de Sud, ceea ce poate fi o explicație a creșterii.

Unii oficiali ai Pentagonului au făcut declarații în aceeași direcție. Anul trecut, un generalul comandant al pușcasilor marini – Robert Neller – le-a spus subalternilor săi că el crede că va fi un război “big-ass fight” la orizont.

EL le-a spus soldaților staționați în Norvegia: “Sper că mă înșel, dar vine un război”.

Din topul amenințărilor “pierzătoare” în topul temerilor soldaților americani, au picat terorișii și Koreea de Nord. Cu toate acestea, un terorismul cibernetic conduce în top cu 89%, depășind Rusia și China care au doar 71% și 60% respectiv.

La 20 de ani de la începerea războiului din Afganistan, SUA este pe piciorul de a-l pierde, talibanii ocupând teritorii mai multe și aria acestora extinzându-se accelerat în ultimul timp. De asemenea, americanii își sporesc trupele în Irak și în Siria au aproape 2000 de militari deși oficial SUA nu a declarat intrarea în război cu Siria și niciun președinte nu a cerut acordul senatului pentru trimiterea de trupe, atât soldații din Siria cât și cei din Irak funcționând pe post de “consultanți militari”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.