MARELE RESET SI NOUA ORDINE MONDIALA

Din ce in ce mai multa lume vorbeste de Marele Reset. Este un termen pe care l-am asimilat si mi se pare ok sa-l folosesc, cu cateva mici observatii. Ne aflam deja in Marele Reset, doar ca am parcurs o mica parte, partea in care se dospeste framantatura. Ce este framantatura? Una e drojdia, alta e faina, alta e framantatura, alta e aluatul si alta e placinta. Cu greu se pot asemana si daca nu ai treaba cu bucataria, nu ti-ar veni sa crezi ca una se trage din alta. Tot asa si cu acest Mare Reset care va schimba fata lumii total. Ce treaba sa aiba o criza financiara cu statul politienesc, cu o noua ordina mondiala, cu un mare reset sau cu nasterea unei noi ideologii totalitariste pe care omul de rand nu doar ca o va tolera, dar chiar o va cere sa fie implementata pentru ca va fi trecut prin indeajunsa “dospire” incat sa fie gata sa ceara, sa accepte si sa primeasca “noul botez”.

Am explicat intr-un articol anterior de ce schimbarea periodica a monedei de schimb folosite in comertul international si a ordinii financiare globale este ceva normal, este un proces care are loc atunci cand un imperiu isi pierde din seva si lasa locul liber. As face aici o mica paranteza: exista teoria ca Razboiului Rece cu cele 2 tabere, caruia i-a urmat epoca dominata de SUA (Pax Americana) ii urmeaza acum o perioada de poliaritate multipla in care mai multe puterii se vor confrunta intre ele, dar niciuna nu va domina. Se pune astfel langa SUA ca potentiali actori egali Rusia si China sau Eurasia, pentru cei mai fantasmagorici care uita ca in Razboiul Rece, Rusia si China erau la cutite desi ideologic imbratisau aceeasi ciuma. Intre timp, China a tatonat cu capitalismul si desi pentru o perioada parea o canditata pentru preluarea stafetei acestei minunate inventii a omenirii care este capitalismul, recent se pare ca orice speranta in aceasta directie este desarta. Fara capitalism, este greu de inteles cum va putea sa reziste China sa poata lupta cot la cot cu SUA pentru dominarea lumii sau in administrarea lumii. Nu agreez deci deloc teoria multi-polarismului.

Avem asadar criza financiara din 2008. Bancile pline de instrumente toxice – credite, asigurari, derivate si altele – in fata sincopei de neincredere au devenit peste noapte insolvabile. Beneficiind de puterea de influenta politica dobandita in sute de ani de zile, bancherii au convins politicienii sa ii salveze (pe unii, nu pe toti, ca exista mancareala si intre bancheri) preluandu-le instrumentele toxice si refinantandu-le cu capital (credit, care pentru banci inseamna cash). In acelasi timp, pentru cash-ul oferit, bancile centrale au oferit dobanda, asigurand bancilor supravietuitoare o situatie linistitoare, calda, plina de profituri indiferent de starea economiei reale. A existat asadar o dislocare totala a sistemului financiar de economie care a fost mentinuta pe linia de plutire la limita producerii unei catastrofe sociale in intreaga lume.

Instrumentele toxice transferate catre bancile centrale si catre state (unele state chiar au cumparat direct aceste instrumente, nu doar bancile centrale, in plus majoritatea tarilor au lansat programe de garantii a creditarii – programe de gen Rabla sau Prima Casa de la noi, sau TARP din SUA) au umflat datoria suverana, datoriile fiind transferate defacto de la companii private si banci private catre state ca in jocul Hot Potato.

Cine insa sa observe ca astfel se sapa groapa statelor si suveranitatea statelor nationale este pusa in pericol, in prezent toate marile state avand datorii imense nu doar unele catre altele ci mai ales catre banci, practic viitorul umanitatii fiind amanetat catre aceste noi institutii supra-nationale sau mai bine zis globale care nu au casa si care pot opera oriunde un lume si pot determina alegerea unor presedinti, numirea unor ministrii si prim-ministrii sau chiar pe alocuri pot determina razboaie, crize economice, devalorizarea unor monede etc?

Economistii – acestia trebuiau sa observe politica falimentara a salvarii bancilor fara niciun scop final, altul decat sperietura de “sfarsitul lumii” in cazul acceptarii intrarii in faliment a bancilor etichetate “too big to fail”. Dar economistii in loc sa traga semnale de alarma, majoritatea au salutat si au cantat in struna politicienilor nesabuiti care s-au temut ca ei vor ramane cu cartoful fierbinte in mana cand cantecul se va opri. Interesati doar de urmatoarele alegeri, toti politicienii nu au facut decat sa accepte orice marire a datoriei suverane, orice promisiuni de “evaporare” a acesteia prin inflatie si sa fuga ca dracul de tamaie de anularea datoriilor sau producerea vreunor mari socuri prin care s-ar putea reseta controlat si intr-un mod favorabil pentru oameni si pentru economie acest sistem financiar putred si extrem de corupt.

De aceea auzim toata ziua pe panadolul anti-criza Vasilescu ca “o inflatie de 2% este foarte buna” deoarece rata dobanzii este 1.5 si astfel, incet-incet cresterea PIB-ului micsoreaza datoria, blah-blah. Aceleasi macanituri le aud si americanii si francezii si germanii. Nimeni nu mai vorbeste despre “sound money”, despre economia de piata, despre cresterea organica pe baza de cerere si oferta ci in schimb, pe langa promisiunile de mai bine, cresterile de PIB facute din PIX si aruncarea vinei pe cauze externe (criza din China, razboiul tarifar, Brexit etc), politicienii de pe toate meleagurile evita sa aiba o viziune si sa incerce sa faca ceva.

Intr-un fel este de inteles deoarece niciun politician nu are de unul singur puterea sa deraieze cu o iota traseul pe care este plasata omenirea de catre bancile supra-nationale: controlul total al statelor prin emisia de bani si al populatiei printr-un mix de autoritarism tehnologic, inginerie sociala si principiul morcovelui (vezi bombonica universal income – viitoarea ratie pe cartela a minionilor din Brave New World). Care politician poate spune: ardem datoria, facem reset, o luam de la zero? Si acesta este planul prin care sa o facem fara razboi, fara haos si fara deflatie seculara!

Ce poate urma, prin urmare? Inainte de aceasta intrebare, mult mai interesanta este intrebarea: cat mai poate continua sistemul actual si care sunt conditiile pentru producerea unui RESET? Dupa parerea mea nu aceste raspunsuri sunt atat de importante cat observatia ca fara o dezvoltare organica a economiei (crestere sau scadere in functie de cerere-oferta), fara o societate linistita in care oamenii sa aiba incredere in puterea politica (chiar limitata) si in care omul de rand sa nu se simta doar o masa de manevre in bataliile politice intre centrele de putere, fara o societate in care munca, efortul, calitatea si performanta sunt rasplatite corespunzator iar furtul, lenea, duplicitatea si prostia sunt penalizate, fara aceste minime atribute care in capitalism sunt fundamente, nu poate sa existe o rezolvare eficienta a cancerului sistemic. O boala sistemica, poate fi depasita fie prin moarte si renastere din cenusa, fie prin constientizarea globala a acesteiea si activarea anticorpilor care pot veni cu solutii si pot produce “zone de imunitate” intr-un organism bolnav, care zone pot fi apoi imitate si reteta de succes poate fi replicata in cat mai multe locuri pana la punctul in care cancerul va fi invins si boala inlocuita printr-un nou suflu.

Exista insa si o a treia cale: in lipsa unui sistem imunitar si pentru ca moartea este un lux, noi hidre cu inchipuiri infricosatoare si cu solutii inselatoare pot acapara umanitatea si pot transforma impasul actual intr-o noua stare de cancer mult mai avansat si mult mai dramatic care poate afecta insasi posibilitatea supravietuirii umanitatii, asa cum s-a intamplat in URSS si asa cum ne arata China. Revin din nou la China pentru ca poate fi un model pentru intreaga umanitate: o societate unde poporul se lasa calcat in picioare, individul renunta la persoana proprie si isi doneaza sufletul fara lupta partidului care are misiunea auto-asumata de salvare a poporului ca un simbol supra-uman prin orice mijloace pe care partidul le-ar considera. Marea drama a Chinei este ca pe langa opresiunea individului si calcarea in picioare a fiintei umane, asupritorul nici macar nu este un individ delirant, o anomalie a umanitatii, un drac in chip de om, cu a fost Ceausescu, cum este dinastia Kim in Koreea. Partidul in China a trecut chiar de statutul de gasca de mafioti care au pus mana pe putere sau au mostenit-o de la parintii lor si a devenit si el un organism supra-uman, fara suflet, o ideologie bine formata, independenta si care are un motor de macinat dizidenta si nealinierea bine format, automatizat, independent, indestructibil. Paralele cu China putem gasi bineinteles si in Vest, unde am mentionat bancile supra-statale care de asemenea detin puteri de neatins in influentarea si determinarea ordinii care le garanteaza supravietuirea si prosperitatea. Insa in Vest, aceste banci sunt detinute de familii bine cunoscute. Printul mostenitor al Olandei, unul dintre fondatorii Grupului de la Bilderberg a declarat oficial ca lumea este controlata de un numar de aproximativ 5000 de familii care impreuna detin totul si pot totul.

Controlul financiar a garantat o buna parte dominatia sistemului actual si evolutia tehnologica a permis ca o spoiala de progres sa adoarme constiintele individuale si sa mentine o stare de multumire suficienta care sa nu produca mari probleme status-quo-ului. Insa fisurile din sistem au ajuns la punctul in care vor fi necesare sacrificii din ce in ce mai mari din randul populatiei care oricum nu prea mai este de folos pentru mentinerea nivelului de trai ridicat si a prosperitatii clasei dominatoare. Tehnologizarea, automatizarea, eficientizarea proceselor de productie si a comertului international fac ca mare parte din populatie sa fie redundanta, ca sa nu mai zicem de sperietura acestor elite ca nu vor mai putea sa traiasca sute de ani deoarece vine incalzirea globala, de unde si razboiul irational asupra carbunilor, petrolului si energiei ieftine care ar putea ridica extraordinar nivelul de trai in prezent datorita avansului tehnologic.

Ne aflam insa in punctul in care nenumarate riscuri afecteaza sistemul actual. Fortele centrifuge de diverse natura, miscarile sociale, populismul si liderii incotrolabili pe care ii impinge in sus, noile cripto-monede care ameninta parghiile de control ale ordinii actuale etc. Prin urmare e de asteptat ca cureaua sa se stranga si miscari din ce in ce mai brutale si mai ferme sa fie luate, care vor afectea milioane si zeci de milioane de oameni prin saracirea instanta si criza economica pe care le vor produce. Default-ul unor state, devalorizarea unor monezi, industrii intregi distruse sau refacute drastic sunt doar cateva dintre simptomele acestei lupte de supravietuire pentru sistemul monetar actual.

13 comments

  • Pingback: Criza seculară continuă – CHIAZNA.RO

  • Apropo de…
    “Insa fisurile din sistem au ajuns la punctul in care vor fi necesare sacrificii din ce in ce mai mari din randul populatiei care oricum nu prea mai este de folos pentru mentinerea nivelului de trai ridicat si a prosperitatii clasei dominatoare. Tehnologizarea, automatizarea, eficientizarea proceselor de productie si a comertului international fac ca mare parte din populatie sa fie redundanta”

    Ia uita-te te rog la cat a crescut populatia in tari ca Filipine, Indonezia, Bangladesh, Pakistan, Nigeria, Egipt, Mexic, Brazilia, etc incepand cu 1950 si pana astazi? Asta fara sa luam in calcul natiuni ca India sau China.
    Spune-mi si mie ce au dat natiunile astea umanitatii si care este utilitatea si importanta indivizilor acestor tari la nivel global.

    Ia de exemplu Indonezia, o tara de lumea a treia, o tara de salbatici musulmani, o tara care are regiuni ca Aceh unde se traieste exact ca in Arabia Saudita: cu decapitari publice, cu biciuiri publice si cu omor cu pietre in pietele publice. Evident pentru motive “foarte importante” ca:
    – “blasfemie”
    – consum de alcool
    – adulter
    etc.
    Iar tu iti faci griji de “modelul Chinei”.

    Anyway….
    – in 1955 Indonezia avea o populatie de 77,473,268 idioti
    – in 2010 Indonezia avea o populatie de 237,641,326 idioti (si continua sa creasca)
    Acest lucru inseamna ca in doar 55 de ani, aceasta natiune a blagoslovit omenirea cu ~160,168,058 de idioti.
    Care este sensul acestei cresteri demografice? La ce sau cui folosesc atatia oameni? Unde vor locui, cu ce se vor hrani, cu ce se vor imbraca, etc acesti oameni? Care este aportul lor pentru omenire?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Indonesia

    Nu este clar faptul ca traim pe o planeta finita cu resurse finite care nu ajung la cresteri necontrolate de populatie? Ce crezi ca se va intampla cand natiuni de idioti sau chiar toata omenirea se inmulteste ca soarecii in siloz. Nu e nici o gluma. S-au facut astfel de experimente sitiintifice. Nu e greu de imaginat finalul. Ti-l pot rezuma eu in doua cuvinte: canibalism + extinctie.

    Ai auzit de foametea din Etiopia in anii 1980? Stii care a fost cauza? Hai sa-ti spun eu varianta “incorecta politic”. Era o idioata sinistra si plictisita pe nume Maria Tereza. Ca sa scape de plictiseala si ca sa se afle in treaba, prin anii ’70 a inceput sa umble pe la usile bisericilor si pe la usile socialistilor si ONG-istilor europeni ca sa stranga “ajutoare” pentru saracii din Africa. Zis si facut.
    O gramada de ani de zile, Idioata Tereza, socialistii europeni si ONG-urile lu’ Peste Prajit au strans zeci de mii de tone de potol pe care le-au basculat fix in… Etiopia. Ce crezi ca s-a intamplat acolo? Exact ce se intampla cu soarecii in siloz: cand au mancare se inmultesc necontrolat, cand nu mai au mancare…
    https://www.youtube.com/watch?v=tqjvXNykf34

    A, si inca ceva. Ghici ce? Crezi ca etiopienii au invatat ceva din foametea anilor ’80? In 2017 au ajuns la o populatie de 100,613,986 retardati si IAR E FOAMETE DE MOR PE CAPETE.
    Exact ce te poti astepta de la o natiune cu IQ DE CIMPANZEU:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Ethiopia
    https://brainstats.com/average-iq-in-ethiopia.html

    https://media.ifrc.org/ifrc/what-we-do/disaster-and-crisis-management/hunger-in-africa/

    Asa ca in curand “bombonica” pentru idioti, nu va mai fi “universal income” ci permisul de reproductie si sterilizarea in masa. Cine nu se supune, va prinde niste nucleare sau atomice in dinti de urgenta.

    Apropo… care crezi ca sunt natiunile care au cele mai mari cresteri demografice in ultimii ani? Sunt numai natiuni de pline de “genii”.
    https://www.statista.com/statistics/264687/countries-with-the-highest-population-growth-rate/

    • la 2 mil de idioti este cel putin un geniu care poate creste cu 10% mancarea; resursele nu sunt infinite? depinde cum vezi lucrurile, daca dupa Luna in loc sa continue un razboi rece inutil si extrem de costisitor, SUA si Rusia trimiteau rachete pe Marte, nu se stie la cat ar fi ajuns productia de legume pe hectar pe Marte pana acum; chinezii de ce crezi ca trimit roboti pe Luna? de fason?

      argumentul ca suntem prea multi si nu e mancare, este depasit inca de pe vremea lui Malthus; oricum stai linistit ca estimarile de crestere nu sunt deloc alarmante; e adevarat ca este alarmant pentru Europa care probabil nu va mai exista dar asta e alegerea europenilor; cel putin SUA insa nu va avea nicio problema sa hraneasca dublul populatiei actuale la ce potential agricol are

    • Dupa cum am mai spus intr-un comentariu anterior, fiecare civilizatie are cate o obsesie care in mod evident o va duce la extincie. Obsesia civilizatiei actuale, numita si “Faustiana” este CRESTEREA INFINITA. In lumea reala, totul este finit. Nimic nu este infinit.

      Pe langa faptul ca nu se poate face agricultura pe Luna sau pe Marte, poate ar trebui sa iei in calcul cat va costa cercetarea, dezvoltarea, intretinerea, transportul, si toate costurile aferente. Plus durata transportului. Daca s-ar fi putut face agricultura pe Luna sau pe Marte, de ce nu s-ar putea creste pe Pamant, in conditii similare ca de ex in vid, la intuneric, in frig, etc. De ce nu isi cultiva statiile de cercetare de la Poli fructele, legumele, cerealele, zarzavaturile lor si de ce nu isi cresc acolo gainile, ratele, vacile, porcii, caprele, etc?

      Ceea ce spui tu este pur si simplu o naivitate. Nici macar nu este sustenabila economic. Asta pe langa faptul ca scopul nu ar trebui sa fie cresterea cantitatii, ci a calitatii. Nu cantitatea este importanta, ci calitatea: nutrientii, proteinele, mineralele, etc chestii care in mancarea produsa industrial sunt in cantitati infime. Sa nu mai vorbim despre faptul cat timp va dura sa aduci niste laptuci sau niste castraveti sau o caserola de cotlete, produse pe Luma in conditiile in care in tarile civilizate populatia rationale si educata incepe sa refuze in masa mancarea produsa industial. Cat de proaspata si bogata in oligoelemente poate fi mancarea produsa pe Luna sau pe Marte.

      In afara de mancare, oamenilor le trebuie si alte lucruri, ca de ex materiale de constructii pentru locuinte, spitale, scoli, institutii, infrasctructura, etc. Nu numai ca rezervele de minereuri se imputineaza rapid, si preturile la fier beton cresc, dar si nisipul dispare si se imputineaza.
      – De ce lumea rămâne fără nisip şi ce implicaţii ar putea avea asta
      https://www.businessmagazin.ro/special/de-ce-lumea-ramane-fara-nisip-si-ce-implicatii-ar-putea-avea-asta-16510320

  • Pentru ca tot vorbeam mai de mult de investitii si spuneai ceva de genul “ti-ai fi dorit sa fi cumparat actiuni la BT in urma cu cativa ani”…
    Imi mentin parearea si anume: este prostie crancena sa investesti in afaceri ASUPRA CARORA NU AI NICI UN CONTROL. Pana la urma asta nici macar nu este investitie, este SPECULA. Este pur si simplu un joc legal de “alba-neagra” sau un Caritas mai mic. Investesti suma x, care speri sa creasca si intr-un interval de timp sa devina suma y pentru a obtine/incasa un castig/dividend.
    Tot la categoria specula intra si fondurile de investitii si fondurile de pensii private.

    Investitiile reale le fac cei de la BT si altii ca ei pe banii “investitorilor”.
    Ghici cine isi asuma riscul? Hint: “other people’s money”!

    – Banca Transilvania, cea mai lovită acţiune de ordonanţa taxelor: prăbuşire de 25% într-o lună
    https://www.businessmagazin.ro/actualitate/banca-transilvania-cea-mai-lovita-actiune-de-ordonanta-taxelor-prabusire-de-25-intr-o-luna-17851603

    – ”Taxa pe lăcomie” – sau cum mută statul român profitul băncilor românești în străinătate
    http://cursdeguvernare.ro/gabriel-biris-taxa-pe-lacomie-sau-cum-muta-statul-roman-profitul-bancilor-romanesti-strainatate.html

    Investitorii adevarati INVESTESC IN AFACERILE PROPRII, sau in afaceri in care detin pachetul de actiuni majoritar, nu in afacerile altora.
    Warren Buffett se duce cu fondul lui de investitii Berkshire Hathaway si cumpara actiuni la Coca Cola Corporation in valoare de miliarde, cu alte cuvinte isi cumpara un loc la masa in care se da cu pumnul si la care se iau deciziile: shareholders table. Spre diferenta de Nea Caisa care cumpara 5-10-x actiuni la Coca Cola, WB cand “investeste si cumpara” actiuni, pentru ca achizitioneaza hălci importante din compania respectiva, minim 10%, inseamna ca CUMPARA CONTROL.
    Daca nu detii controlul si dreptul de a lua decizii, nu detii nimic.

    Mai sunt si altii care s-au fript rau cu bursa si “investitul” in actiuni.
    – Marea spovedanie a brokerului fugar – Cristian Sima
    https://www.librariaonline.ro/beletristica/literatura_romana/proza_diversa/marea_spovedanie_a_brokerului_fugar_cristian_sima-sima_cristian-p10082823

  • “Exista insa si o a treia cale: in lipsa unui sistem imunitar si pentru ca moartea este un lux, noi hidre cu inchipuiri infricosatoare si cu solutii inselatoare pot acapara umanitatea”

    Moartea nu este “un lux” ci o stare naturala si inevitabila. Se invata din manualul de biologie ca toate organismele vii, plecand de la amiba, parameciul si euglena verde, au un singur scop in viata: SUPRAVIETUIREA si REPRODUCTIA.
    Acelasi lucru este valabil si pentru organizatii, institutii, corporatii, state, natiuni. Scopul unei organizatii este sa supravietuiasca si sa se dezvolte. De ce ar vrea bancherii, corporatiile, politicienii, statele sa dispara? Ca sa-i lase pe altii sa “roada ciolanul” ciolanul in locul lor? Este pur si simplu ilogic.

  • “Revin din nou la China pentru ca poate fi un model pentru intreaga umanitate: o societate unde poporul se lasa calcat in picioare, individul renunta la persoana proprie si isi doneaza sufletul fara lupta partidului care are misiunea auto-asumata de salvare a poporului ca un simbol supra-uman prin orice mijloace pe care partidul le-ar considera.
    Marea drama a Chinei este ca pe langa opresiunea individului si calcarea in picioare a fiintei umane, asupritorul nici macar nu este un individ delirant, o anomalie a umanitatii, un drac in chip de om, cu a fost Ceausescu, cum este dinastia Kim in Koreea”

    Am raspuns deja mai sus.
    Oare de ce crezi tu ca Romania este altfel?

    Ia arunca o privire pe aici:
    https://www.youtube.com/watch?v=ch8Efxz9BJ0

    sau aici:

  • “cresterile de PIB facute din PIX si aruncarea vinei pe cauze externe”

    Era o lege de-a lui Murphy care spunea ceva de genul: “nu esti beat atata timp cat poti zace intins pe podea fara sa te sprijini”.
    In mod normal te-ai gandi ca in conditii scazute de trai si in foamente, oamenii vor face ceva sau vor cere schimbarea. Daca in schimb te uiti la Venezuela care este “etalon” in prostie, saracie si foamente la nivelul actual, realizezi ca nu se va schimba absolut nimic. Prostul se adapteaza la conditiile alea infecte. Nici nu fuge sa scape, nici nu se aliaza cu altii sa lupte si sa schimbe ceva. Iar Venezuela de astazi este “parfum” fata de ce au patit altii. Numai daca iti aruci o privire la ceea ce au facut unii ca Lenin, Stalin, Mao, Pol Pot, etc si iti dai seama ca se poate ajunge mult mai jos decat este Venezuela astazi fara ca intreaga natiune sa se revolte.

    Cat despre Romania de astazi… este lux fata de Romania din anii ’80. Ce schimbare mai vrei? Nevoile primare ale natiei astea de cimpanzei sunt satisfacute:
    – o casa la tara si/sau un apartament comunist mostenit de la parinti… este? ESTE!
    – mancare multa, chiar daca este infecta, sa ne umplem burdihanul… este? ESTE!
    – beutura, tabacioc, gumi-gumi, manele cu “valoare” plus “dusmani” si emisiuni idioate la tv sa ne radem la gura… este? ESTE!
    – boarfe retardate, multe si ieftine in care sa ne vârâm ștromeleagul învârtoșat… este? (desi multe au plecat afara, inca mai) ESTE!
    Si atunci, ce schimbare vrei Nenica?
    Vorba aia… “sanatate si virtute, sa avem ce manca si ce… fuma”, iar “cand ne-o fi mai rau, asa sa ne fie”!
    Si va fi mai rau, asa cum a mai fost si alte dati. Dar prostul e adaptabil la conditii proaste si umilinta. Mai strange centura si indura. Doar e in mediul lui natural.

    – Puneți-vă centurile: Despre datele false de la Finanțe
    http://cursdeguvernare.ro/cristian-grosu-puneti-va-centurile-despre-datele-false-de-la-finante.html

    – Cum poate să eșueze o națiune. O privire analitică asupra ”Ordonanței lăcomiei”
    http://cursdeguvernare.ro/valentin-lazea-cum-poate-sa-esueze-o-natiune-o-privire-analitica-asupra-ordonantei-lacomiei.html

    – Europa noastra: in cautarea paradisului pierdut
    http://www.ziare.com/europa/europa-politica/europa-noastra-in-cautarea-paradisului-pierdut-1544570

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.