Mizeria de sub pres

Siguranta populatiei este subiectul zilei. Incompetenta operatorilor de la 112, incompetenta politailor care nu au intervenit in timp util, indolenta procurorilor care au tolerat ca Caracalul si Oltenia intreaga sa fie condusa de grupuri de infractori etc etc sunt doar cateva bube care au iesit acum la suprafata.

Cu fiecare eveniment socant care starneste o oarecare revolta in spatiul public, mai descoperim inca o componenta a statului care are de suferit din cauza coruptiei, incompetentei, nepasarii si proastei organizari.

In mai multe articole, am subliniat, ca adevaratul dezastru al acestei stari de fapt se va vedea la urmatorul cutremur. Atunci vom vedea eficienta investitiilor in centrele, comitetele si comisiile ISU, atunci vom vedea eficienta maririlor de salarii la functionarii publici plimbatori de hartii care trebuie sa verifice noile constructii si care fac receptiile la lucrarile publice gen scoli noi, renovari de spitale, strazi renovate, etc. Atunci vom vedea eficienta investitiilor masive in “retehnologizarea” sistemelor de alerta a populatiei etc, etc. Oops, deja am vazut insa eficinta investitiilor in softurile pentru sistemul 112 realizat de firmele lui Ghita. Da, dar acum a murit doar o fata. Acum este revoltat doar un tovaras care tuna si fulgera pe diverse site-uri cvasi-irelevante, caci deja presa mainstream nu prea ii mai da cuvantul, subietul “Alexandra” fiind in proces accelerat de “racire”. La viitorul cutremur, insa, vor muri mult mai multi oameni, majoritatea nu din cauza daunelor facute in timpul cutremurului cat din cauza dezastrelor care vor urma: focuri care nu vor putea fi stinse, explozii accidentale pe ici pe colo pe la vreo centrala termica, scurgeri de gaze, spitale nepregatite, fara personal, fara medicamente etc, etc.

Majoritatea contractelor publice sunt tunuri financiare pentru firmele de partid. Majoritatea receptiilor se fac pe spranceana. Un exemplu foarte concret este stationul Ion Oblemenco din Craiova care in curand va implini 2 ani de la lansare si care inca nu are un gazon cum trebuie, jucatorii avand mari probleme sa arate ce stiu. Problema gazonului era binestiuta inca de la inaugurare pentru ca fundatia la gazon nu a fost facuta cum trebuie pentru a se economisi niste bani. Aceasta este doar o problema. “Scurtaturi” si trecut cu vederea au fost la mai multe capitole. Presa a semnalat de exemplu erori grave la construirea acoperisului. Toate au fost petecite si receptia s-a facut pentru ca era presiunea politica ca lansarea sa aiba loc in timp util pentru campania electorala. Constructorul stia si el si presiunea beneficiarului era nu pentru a se face un lucru BUN desi pretul a fost pe masura, ci pentru a se face un lucru ORICUM dar RAPID, ca sa poata fi lansat inainte de alegeri pentru ca partidul sa castige cat mai multe locuri (PSD oricum ar fi castigat, Craiova fiind ultimul oras rosu din Romania).

Acum, in cazul de fata un gazon prost facut nu are consecinte drastice, poate doar pentru performanta fotbalistica. Insa dupa cum vedem sunt locuri unde incompetenta si coruptia pot avea efecte mult mai nasoale si moartea loveste aleator. Chiar daca tovarasii evita tacticos sa treaca prin spitalurile autohtone si merg in strainatate chiar si pentru niste banale analize, in cazul cutremurului poate vor avea si ei nevoie sa treaca pe la urgente. Etc, etc.

Exista momente in care Dumnezeu cerne lumea, cerne popoarele. Specific poporului nostru este lucrul facut de mantuiala. Eroul nostru national este Dorel. Ne place sa fim smecheri, ne place sa dam tzeapa patronului si sa ne facem ca muncim. Ne place sa luam bani frecand menta la stat, plimband hartii si facandu-ne ca suntem importanti. Ne place chiar sa ne mintim pe noi si sa ne spunem: ce rost mai are sa fiu eu cum trebuie daca oricum toti in jurul meu isi baga picioarele. Din fericire, in momentele de cernere se face curatenie si situatia se regleaza cumva, macar pentru o generatie. Cu mirare vom vedea la viitorul cutremur cum blocurile facute imediat dupa anii 1978 se vor comporta mai bine decat blocurile noi facute de “investitorii imobiliari” deoarece atunci oamenii aveau frica. Frica ii invatase sa munceasca cum trebuie, sa fie seriosi. Intre timp am uitat sa muncim, am uitat sa ne pese, am uitat ca o gresala pe care noi o consideram mica poate sa fie mare, am uitat ca desi cei din jurulo nostru nu fac ce trebuie, noi trebuie sa facem. Dar viitorul cutremur va scoate toata mizeria de sub pres si vom avea sansa unui nou inceput. Vom avea insa o problema: cei mai muncitori romani si cei mai seriosi au cam plecat …

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.