Pleaca si Deutsche Telekom. Cine urmeaza?

Pe aceeasi tema: DE CE PLEACA ENEL SI CEZ?

Niciodata informatiile din declaratiile oficiale nu sunt oneste cand vine vorba de marile corporatii.

Prima idee pe care o lansez este: nici CEZ, nici ENEL, nici DeutsheTelekom nu pleaca de bine. O economie emergenta cu perspective – cum ne pretindem noi a fi – din contra, atrage mari firme si mari investitori, in domeniile cheie: energie, comunicatii, sanatate, unde o sa aiba o paine buna de castigat pe termen mediu-lung. Cand recesiunea bantuie in vest si competitia este extrema, cand globalizarea se afla pe o panta reversibila fortand marile coporatii internationale sa isi consolideze pozitiile pentru a face fata ingramadelii cat mai mari si bataliei cat mai acerbe pentru o felie mai mica ca acum 5-10 ani, firesc ar fi sa auzim de noi intrari in Romania, atat in energie cat si in comunicatii.

Mai ales in comunicatii unde preturile sunt inca foarte mici si unde desi tehnic stam bine, puterea de cumparare fiind joasa, inca mai e loc bun de crestere, este un mare mister cum de o companie cu o pozitie dominanta in piata intentioneaza sa iese.

Explicatia DT ar fi: parasim acele piete care au venit la pachet cu grecii (OTE – fostul patron al Romtelekom). Vrajeala! O explicatie mai aiurea nu poate exista. Daca asseturile OTE nu erau bune si aratoase, DT nu ar fi cumparat OTE atunci. Intre timp, teoretic (caci aici e buba) asseturile cu pricina sunt si mai aratoase, pentru ca economia “duduie” (oare?), PIB-ul creste, blah, blah, blah.

Sunt multi comentatori pe acest subiect si fiecare evident are parerea lui. Doresc sa comentez o astfel de parere, hazlie de pe un blog aiurea:

Am lucrat si la CEZ si la Telekom.

CEZ in 2011 ma platea pentru call center cu 6 milioane si imi dadea spor de noapte un leu. Eu introduceam in sistem ca Nea Ilie de la Scularie nu are curent si echipele de pe teren stergeau inregistrarea. Ramaneau oamenii fara pui in clocitoare.

Telekom inca mai are oameni in departamentul de colectare debite pe care ii plateste cu 1400 de lei.

Poate nu vor pleca dar daca pleaca nu e mare paguba.

un comentariu aiurea pe un blog aiurea

Deci in primul rand daca tipul a lucrat la ambele crede ca stie toate tainele. La Telekom e ofticat ca lua spor de noapte. Ii uram mult succes muncind la patronii romani care o sa il umple de bani. Trecand peste raca cu salariul mic – specifica oricarui tanguitor care nu e in stare de mai mult – intr-adevar la Telekom personalul era jalnic. La personal, practic Telekom a mostenit OTE care a mostenit Romtelecomul care era de stat. Prin urmare, toti “expertii” si tot personalul se tragea din marea familie de dorei obisnuiti sa frece manganul. Nu competitia ii mana pe ei in munca si nici dorinta sa fie remarcati de sef si promovati – ori cat de mari ar fi fost salariile, oricum mai mare ca la competitie, caci probabil OTE a mostenit contractele colective de la Romtelecom si DT de la OTE, deci ….

“Daca pleaca nu e mare paguba” – nu stiu daca angajatii actuali gandesc la fel. Ca si clientii actuali care beneficiaza de super-preturi. De fapt, din ce stiu eu, DT/OTE/Romtelecom are mare parte din infrastructura de cabluri mai ales intre orase si pe tevile lor trec si ceilalti, adica netul ala de 100 lei la 5GB de la RDS, probabil trece prin DT care cand o sa il cumpere vreun baiat destept gen Niculaie si o sa dubleze tariful, preturile o sa sara in toate serviciile pentru toti furnizorii.

O viziune optimista asupra plecarii poate ar fi: pleca unul, ceilalti o sa castige mai mult, deci poate per total piata castiga. Din start trebuie sa taiem astfel de iluzii: competitia este singurul garant al calitatii serviciilor si al preturilor cat mai mici, indiferent de numarul de competitori. OTE nu ar fi cumparat initial Romtelecom si DT nu ar fi cumparat OTE daca piata nu ar fi fost indeajuns de mare pentru toti. Sa conteze oare insa dezastrul demografic din ultimii ani din Romania?

Ce au in comun piata comunicatiilor si piata energiei si companiile care pleaca? Numarul mare de clienti. Ambele servesc milioane de clienti, care devin din ce in ce mai putini din cauza migratiei. Si totusi, au ajuns costurile pana acolo incat sa nu se merite ramanerea chiar si strategica pe piata pentru vremuri mai bune?

Ma indoiesc ca maririle de taxe facute de PSD sunt picatura care a umplut paharul. Companiile mari nu se zdruncina cu una cu doua, si desi in Ungaria anii post criza s-au aplicat taxari la fel sau poate mai mari (nu stiu amanuntele), nu am auzit de exituri. Foarte probabil, Romania este deja trecuta pe o harta “gri” de piete cu riscuri majore unde e mai bine sa te retragi cat mai poti ca sa mai scoti ceva.

Perspectivele de dezvoltare ale Romaniei sunt din ce in ce mai clare, prin prisma interesului marilor corporatii. Dupa cum spuneam si in articolul despre plecarea Enel si CEZ, e prea mare coincidenta ca doua mari companii sa aiba aceeasi politica ca sa se retraga din tara noastra, subteran acolo au loc deja niste miscari pe care putini le sesizeaza dar cumva, aceste mari compani au “senzorii” si informatiile care sa le ajute sa se repozitioneze.

Fie ca suntem o noua Turcie in devenire, fie ca suntem o viitoare Ucraina – speculez – ceva e putred in Romania. Presa e departe de a sesiza aceste transformari epocale si ne-am obisnuit cam toti sa observam fenomenul migratiei si sa fim pasivi la el. Cand mii de oameni iti pleaca lunar, este doar o chestiune de timp pana cand vor incepe si marile companii sa plece. Inca suntem o piata mare si inca avem populatie mai multa ca Ungaria sau Bulgaria, inca mai putem sa ne indatoram si inca mai avem aur de vandut la Rosia Montana, inca mai avem gaze de vandut in Marea Neagra, de aceea nu o sa plece chiar toate companiile deodata ci doar acelea care nu se adapteaza la “felul de a face afaceri” in Romania.

In final, tot la nivelul speculativ doresc sa mai atrag atentia asupra unui lucru pe care il au in comun cele 3 companii care pleaca: toate au angajati romani. Fiecare roman a avut de a face cu CEZ si stie cat de profesionisti sunt angajatii de la CEZ. Idem cu Telekom sau cu Engie. Este foarte posibil ca pur si simplu angajatii sa fii reusit sa demoleze din interior aceste companii si factorii de decizie de sus sa nu gaseasca solutii umane pentru a mentine macar pozitiile actuale pe piata pentru vremuri mai bune.

8 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.