Politicianisme

PSD-istii ca niste animale politice cu multa vechime au dat lovitura inca o data: au marit pensii si salarii la bugetari, deci si-au consolidat balta electorala. Au ranforsat pozitiile in companiile de stat, deci au asigurat baza financiara a clientelei politice – firmele de partid. Au dinamitat finantele si s-au dat singuri afara de la guvernare urmand ca fraierii de la PNL sa fie cei care raman in mina cand explodeaza dinamita. Un fel de bomberman politic …

PNL o lalaie cam mult. Cu sau fara contributia lor, nici nu ajung la guvernare si deja s-au erodat. Singura sansa sa isi revina si sa bata PSD o sa fie sa ii loveasca cu aceleasi arme: prostirea boporului. Adeca noi mariri de salarii si pensii. Cum vine la putere, PNL trebuie sa anunte mariri de salarii si pensii. Si ca sa nu isi piarda electoratul, sa bage si o reducere a TVA-ului ca sa ajute economia + o reducere a taxelor pe munca ca sa mareasca si salariile din privat. Oportunitatea este cum nu se poate mai bine: caruselul scaderilor de dobanzi a inceput sa se invarte din ce in ce mai puternic si in curand bancile centrale vor arunca banii cu elicopterul. Teoriile clasice ale pietelor eficiente sunt de mult expirate, traim o exuberanta a colapsului unui imperiu dar pe o perioada seculara de declin, traim un moment particular de oportunitate extrema: dobanzile nu pot creste, este imposibil. Oricate prostii fac politicienii, bancherii centrali sunt de mult timp captivi. Saracii de ei, nu stiu ce sa se mai faca. Sunt captivi in paradigma tiparnitei salvatoare.

Toate zvonurile de riscuri de recesiune, toate alarmele despre Brexit, razboiul vamal sau colapsul industriei auto sunt doar zgomot. Realitatea este ca bancile in vest incep sa dea credite imobiliare la persoane fizice la dobanzi negative.

USR isi face niste calcule gresite. Pe de o parte, intuieste corect ca o guvernare poate fi o capcana pentru ca in generl usr-istii sunt cam habarnisti cu toate doctoratele lor si cu expertii lor cu experienta in proiecte europene falimentare. Nu e greu insa de vazut ce face PSD-ul: se face ca iese de la guvernare ca sa arunce cu noroi in PNL. E normal sa nu vrea sa intre, dar nu au incotro. Cine sta pe bara nu are sansa sa dea gol.

In esenta insa ezitarile USR-ului nu arata decat lipsa curajului: nu au cohones si nu realizeaza importanta agresivitatii si a oportunitatii. Fac calcule prea teoretice, realitatea fiind ca daca ar intra alaturi de PNL si ar face ce am spus mai sus: mariri spectaculoase de pensii si salarii si reduceri de taxe, ar arunca in irelevanta PSD-ul si si-ar asigura succesul. De dragul politichiei pot sa faca chiar pe socialistii si ei sa propuna maririle de salarii la bugetari si pensii – ca s fie “socialisti” iar PNL sa propuna reducerile de taxe si TVA – ca sa fie “liberali.

Pariul cu desfraul financiar l-a incercat si PSD-ul dar din alte interese: electorale si de gasca. Pentru a scapa de puscarie, Dragnea a impins pensiile si salariile ca sa consolideze balta electorala si sa isi asigure spatele pentru a putea modifica legile. Din pacate (pentru el) nu a reusit dar pomparea pensiilor si a salariilor s-a dovedit ca poate creste consumul. Singura problema e ca doar consumul nu ajuta. Fara productie interna si fara dezvoltarea infrastructurii cresterea consumului nu inseamna decat bani cheltuiti astazi din munca de maine a capsunarilor, singura categorie care produce in tara noastra (sau ma rog, produce pentru tara noastra prin prostia de a trimite bani inapoi).

Un viitor pariu pe deficite poate avea doar 2 scenarii: unul bun si unul rau. In scenariul pozitiv, maririle de pensii, salarii coroborate cu reducerile de taxe, pot exploda economia si produce o crestere atat de mare incat sa umileasca tot programul de guvernare al PSD-ului. Contextul este unul favorabil la nivel european: urmeaza noi reduceri de dobanzi si programe de achizitii de obligatiuni. E posibil ca acum BCE sa se extinda si la achizitia de obligatiuni nu doar din zona euro, pentru ca nu prea mai are ce sa cumpere, tarile nu emit indeajuns in ritmul in care are (sau va avea) nevoie BCE sa cumpere. Dar chiar daca cumpara din piata intermediara europeana (cum se intampla acum) sunt sigur ca exista mecanisme de transfer, cel putin al riscului si inspre zonele non-euro, pentru ca altfel cum s-ar explica scaderile costurilor de creditare din ultimul timp pentru Romania si alti periferici?

In scenariul rau, deficitele nu o sa poata fi tinute sub control, dar este greu de spus cum se poate ajunge intr-o asemenea situatie. Sa nu uitam ca raportul PIB/datorie al Greciei este mai mare acum deacat in criza din 2012-2013 cand Troika ii teroriza pe greci. Cu toate acestea, guvernul grec se autofinanteaza (!) la costuri infime (!) mai mici decat SUA. Nu doar setea BCE-ului de achizitie de bonduri e de vina pentru aceasta situatie ci si o particularitate a sistemului financiar prin care bancile europene nu prea mai pot sa achizitioneze bonduri americane si prin urmare trebuie sa rostogoleasca creditele si sa achizitioneze obligatiuni pe piata europeana. Setea de obligatiuni suverane vine de asemene dintr-o particularitate a sistemului financiar tip caritas actual care foloseste obligatiunile ca colateral pentru operatiunile repo la care avand dobanzi negative, practic inmultesc banii intr-un ciclu inifinit si fara risc. Bine, riscul e ca totul sa faca poc din te miri ce circumstante aleatoare nesemnificative la o prima vedere, cum ar fi piata creditelor pentru studii din SUA care poate intra in colaps si creste peste noapte nevoia de lichiditate, Fed-ul poticnindu-se in administrarea crizei de lichiditate si lantul falimentelor unor banci producand un haos la nivel global. Dar slabe sanse pentru asemenea situatii, in vremurile de azi in care banii se tiparesc cu un click de mouse.

Una peste alta e greu de dat sfaturi oricarui guvern in situatia in care suntem noi. Pe langa dezastrul lasat in urma de PSD, mai avem dezastrul produs de Draghi si haosul din UE. De aceea, dezmatul este intr-un fel cea mai curajoasa strategie si probabil cu cele mai mari sanse de succes atat politic cat si economic.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.