Daca PNL mareste pensiile cu 10 lei, PSD intra in istorie

A trecut noul guvern, acum Orban & co au o sansa istorica sa distruga PSD: mariri de pensii si salarii ale bugetarilor infime, simbolice – asa cum de altfel a facut si PSD-ul. Conjunctura este insa una extrem de favorabila: Lagarde a venit la carma BCE si vrea sa dinamiteze sistemul financiar bazat pe fundamente si sa rupa total finantele de realitatea economica. Altfel spus, vrea sa tipareasca in draci, pana cand o face poc, fie in bratele ei, fie in bratele altora.

La urma urmei, Draghi a tras cu bazuca si castelul de nisip tot nu s-a prabusit, prin urmare, este evident ce urmeaza sa faca Lagarde: expansiunea masei monetare, creditare fara limite, dezmat financiar, ignorarea deficitelor etc. Cei 3% deficit target care oricum nu il vom atinge o sa devina prea putin relevant pentru ca nu este exclusa o noua politica in care 3% sa devina peste noapte prea mic si BCE sa recomande 6% pentru ca trebuie ca guvernele … “sa investeasca” pentru ca motoarele economiei “sa reporneasca”.

Declaratia de bun venit in noaptea de Halloween cu care s-a remarcat Lagarde in presa internationala a fost “trebuie sa fim fericiti ca avem locuri de munca, nu economii”. Altfel spus, trebuie sa fim sclavi fericiti ca muncim pe plantatii, nu sa tanjim sa fim toti proprietari si burghezi care au conturi, investitii si proprietati si traiesc bine indiferent de care politicieni ajung la putere.

“Those that have the room for manoeuvre, those that have a budget surplus, that’s to say Germany, the Netherlands, why not use that budget surplus and invest in infrastructure? Why not invest in education? Why not invest in innovation, to allow for a better rebalancing?

Zerohedge

Bine, aici Lagarde zice de investit pentru cei care au surplus, dar cand dobanzile sunt negative, ca guvern, trebuie sa fii foarte nesabuit sa ai deficit. Este adevarat ca noi nu avem euro si prin urmare platim rate mult mai mari la obligatiuni. De aceea trecerea la euro trebuie sa fie o prioritate maxima, fiind de departe o oportunitate istorica de cuplare la europa de vest. Trecerea la euro desi pare riscanta si euro este intro situatie incerta, marea dilema e cat dureaza incertitudinea asta, caci deja sunt 10 ani de cand sandramaua putea sa faca poc si e o minune ca nu s-a intamplat. Prin urmare, de unde stim noi ca tiparirea de bani la infinit nu poate dura macar 50 de ani? De ce sa nu aderam la euro si sa ne indatoram cat cuprinde daca oricum acesta este trendul “modern”.

Intr-adevar felul cum se cheltuiesc banii conteaza dar investitia in pensii si salarii ACUM pentru a DISTRUGE psd-ul, are un rol in primul rand de curatenie si investitia se va vedea peste 10 ani cand rumenirea clasei politice prin intrarea in groapa de gunoi a PSD-ului poate duce la sperante ca o data si o data reformele acelea mult amanate pot fi in sfarsit implementate si taurul luat de coarne.

Cea mai sensibila componenta la noi cresteri de pensii si salarii – adica noi cresteri ale deficitului – este bineintes cursul, dar sunt sigur ca Orban se poate intelege cu Isarescu sa investeasca si el din bucata aceea mare de cascaval pe care daca o sa vina PSD din nou la putere, Isarescu o sa fie oricum nevoit sa o cheltuiasca pentru a mentine cursul.

Lagarde doar ce a venit si dureaza pana se clarifica cum si in ce ritm va purcede la expansiunea creditului. Din pacate Romania este prea slaba si tarile estice prea proaste ca sa poata face lobby pentru extinderea intr-o masura oarecare a acestui program si catre tarile care nu sunt membre ale zonei euro care oricum sunt si ele sub aceeasi umbrela a riscurilor nesabuirii bancherilor centrali. Prin urmare, trebuie sa fie si beneficiari, iar doar acele parghii de interventie in situatie de criza, cum a fost Troika la greci nu sunt de-ajuns. BCE nu cumpara deocamdata decat pe piata secundara si decat obligatiuni in euro, dar cu putin lobby si cu nitzica politica subterana, se poate macar impune ca un procent din banii tipariti sa fie folositi pentru achizitia bondurilor tarilor care nu au trecut la euro. Sau macar creditul sa intre in fondurile europene de care sa beneficieze tarile. Mecanisme pot fi multe, important e ca tarile care nu au euro sa realizeze ce se intampla cu venirea lui Lagarde si sa isi ceara drepturile.

8 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.