Cateva comentarii simple despre problema cu Iranul

1) Mai intai trebuie subliniat ca Iranul si-a tras singur in picior. Trump si-a dorit sa retraga de tot SUA din Orientul Mijlociu si a retras deja mare parte din soldatii din Siria si Irak. In Irak din cei 100.000 de soldati din timpul razboiului au mai ramas 5000, care urmeaza si astia sa plece.

SUA nu mai are nevoie de stabilitate in Orientul Mijlociu. Sau mai precis, nu mai are nevoie de alta stabilitate decat siguranta Israelului (desi Israelul se cam descurca si singur, doar cu banii americanilor). Pentru ca au reusit sa scoata petrol din sist si sa devina cel mai mare producator de petrol din lume, SUA nu mai au nevoie de petrolul sauditilor sau al altor state din zona, prin urmare interesul in stabilitatea zonei este redus, mai ales in epoca Trump. Sa nu uitam ca Trump a castigat pentru ca a promis ca va face SUA Great Again, adica ca va urmari interesul american mai intai de toate. Deocamdata s-a ocupat mai mult de Israel, dar despre asta poate alta data …

Cum interesul in zona scade – de unde si retragerea din Siria – tot ce trebuia sa faca Iranul este sa stea cuminte pana americanii pleaca de tot. Dar i-a ars undeva si au pus de-o bombardare a ambasadei SUA. SUA au trecut cu vederea multe iranienilor: doborarea unei drone foarte scumpe, atacarea rafinariilor saudite, implicarea in Yemen etc. Dar cand vine vorba de ambasada … se trezesc demoni adormiti.

2) In continuare, trebuie subliniat ca Iranul nu are ce face. Iranul este o forta locala, inconjurata insa de baze americane si de tari dusmane de moarte. Iranienii sunt musulmani shia in timp ce cei din jurul lor sunt sunni, cu un asterisc in Irak. Ce poate insa face Iranul americanilor? Maxim pot sa mai bombardeze cateva rafinarii saudite si cateva baze de prin apropiere. Dar oricum americanii s-au retras din Siria unde iranienii incearca sa domine, asa cum au facut in irak. Cu greu pot gasi iranienii tinte americane carora sa le produca ceva damage, chiar neasteptat. Cu atat mai greu acum cand se asteapta si sunt cu ochii in patru.

Dar daca iranienii ataca, nu fac decat sa ii dea apa la moara lui Trump si sa riste sa primeasca niste bombe. Deloc intamplator, zilele trecute aviatia americana a dat publicitatii un nou video cu B2, bombardierul care a pus in genunchi apararea antiaeriana a Irakului in primele ore ale declansarii razboiului din Irak. Tehnic, iranienii nu sunt cu mult peste ce era Irakul in 2003. Dar o misiune de ocupare este exclusa, in cel mai rau caz un razboi SUA-Iran va consta in bombardarea aeriana a Iranului si tentativele iranienilor de a lovi vreo baza aeriana de prin zona.

Americanii nu au de ce sa trimita trupe – bombele isi vor face treaba 100%. Poate nu vor produce o schimbare a regimului, dar asta nu avem cum sa stim. Sa nu uitam ca Iranul tocmai a trecut printr-o revolutie inabusita acum cateva luni, prin urmare nu se stie ce se poate intampla in cazul atacarii – de exemplu – capetelor partidului (sau ce-or avea ei acolo). Altfel spus decapitarea conducerii. Pot americanii sa stie unde sunt si sa ii decapiteze? Cu Assad nu au reusit dar poate cu 50% din elita iraniana vor reusi, mai ales ca israelienii au reusit sa decapiteze punctual cativa oameni de stiinta super-paziti.

3) In continuare, as dori sa comentez putin legat de avertismentul Iranului ca nu va mai respecta acordul nuclear, ceea ce conform DigiFakeNews, “da fiori” [1]. Personal nu inteleg de ce da fiori acest anunt pentru ca oricum a face o arma nucleara nu e deloc usor si Iranul nici macar nu vrea sa faca arme nucleare ci sa dezvolte energie nucleara si sa faca cercetari pentru folosirea pasnica a tehnologiei nucleare. Nu asta spune Iranul? Atunci, de ce sa avem fiori? In plus, chiar Iranul spune ca va colabora cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica, deci iata ca nu anunta ca deja au bomba si o sa o lanseze spre noi, cum ii e frica lui Basescu [2] care macane numai prostii. In veci nu o sa vina Putin sa stea de vorba cu Base.

4) Provocarea poate fi o tentativa a lui Trump de a face zgomot – desi nu ii prinde prea bine pentru alegeri. Sa nu uitam ca situatia pietelor este extrem de sensibila pe plan mondial si (inca) o criza geopolitica e ultimul lucru de care mai e nevoie. Dar sa nu uitam ce am zis mai sus: atacarea unei ambasade nu putea fi lasata fara riposta. Cred ca Trump chiar a fost retinut, ca putea sa fie mult mai rau. Si poate chiar vom vedea in zilele urmatoare ce inseamna mai rau pentru iranieni.

5) Cum se poate escalada conflictul? Pai in afara de starnirea furiei musulmane (a minoritatii shia), altceva nu se poate intampla. Dar nici macar atat: nu toti shia din lume stiu pe generalul de a murit si nu pentru toti era un erou. Iranienii il plang desi mai mult par sa foloseasca prilejul ca sa isi manifeste ura fata de americani, insa majoritatea musulmanilor – sunny – il vad acum pe Trump ca pe un mare erou. Nu doar ca nu se poate incepe un razboi mondial de aici (desi … never say never), dar nici macar unul local dupa cum am explicat nu vad cum.

Sa nu credeti ca am uitat ca primul razboi mondial a inceput printr-un asasinat. Dar au fost si multe asasinate care nu au dus la razboaie mondiale, prin urmare, deocamdata eu nu vad altceva decat o calmare a iranienilor si o reincepere a altor scandaluri in SUA sau poate a unor noi salve cu Kim care si-a cam furat nenumarate tzepe prin promisiunile lui Trump cu care nu i-a mers … Adica a renuntat la teste (desi nu mai avea cum sa le faca), i-a facut propaganda lui Trump, la pus intr-o lumina de pacificator si nu a primit in schimb decat niste vorbe dulcegi, dar nicio reducere a sanctiunilor sau alt ajutor. La fel probabil vor face si iranienii, de frica lui Trump vor face ciocul mic si vor simula eventuale negocieri din care insa nu vor castiga nimic.

~ ~~ ~ ~ ~~ ~~ ~ ~ ~ ~~ ~

NOTE

[1] NEWS ALERT Încă un anunț al Iranului dă fiori: Nu va mai respecta angajamentele Acordului nuclear

[2] Traian Băsescu: Acum îl putem lua și pe Putin la Deveselu, să vadă

12 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.