Când doar bufonii mai au curaj să critice regele

Atacul asupra libertatii de exprimare in SUA – dar si in vest – sub stindardul corectitudinii politice a atins deja de demult semne de alarma si singura dilema pentru mine este daca cezarul noii religii imbracate in hainele ideologiei multiculturarismului si diversitatii a traversat deja rubiconul. Daca mai era nevoie insa de vreo dovada, iata inca una: asa cum in vremuri istorice de mult apuse, regele nu putea fi contrazis de supusi si singurii care aveau curajul sa ii mai paseze cate o pastila de adevar erau clovnii, tot asa in ziua de astazi, comediantii sunt – precum clovnii de alta data – singurii care mai au curajul si posibilitatea sa spuna adevarul – mai mult sau mai putin ascuns, camuflat sau codificat.

Discursul lui Gervais de la Golden Globes din acest an este doar un exemplu, dar exista si altele …

Poate s-ar imbata unii cu iluzia ca totusi, libertatea de exprimare este garantata in SUA prin constitutie si ca totusi inca nimeni nu a fost condamnat etc, raspunsul evident este ca banarea pe Google si/sau Facebook este o masura indeajuns de coercitiva precum o eventuala condamnare si acuzare la vreun tribunal. Voi detalia de ce. Sa presupunem ca esti un gura-sloboda si spui o prostie pe Google / Facebook. In ziua de astazi, nu poti trai ca ziarist fara Google si Facebook (sau Twitter in SUA) . Este o utopie sa crezi ca poti supravietui cu un blog amarat sau pe retele sociale alternative unde nu exista cenzura. Cenzura corporatiilor este mai puternica in ziua de astazi decat tribunalele care poate te-ar condamna la 3-6 luni inchisoare sau ti-ar da o amenda de 500$ daca folosesti cuvantul poponar.

In schimb, Facebook / Google / Twitter iti pot bana contul si te pot ahinila digital. Daca esti ziarist si ai un oarecare brand, inchiderea contului face mai mult ca o amenda de 500$. Iar cum inteilgenta artificiala devine din ce in ce mai performanta, o sa fie destul de greu pentru tine sa o iei de la zero chiar daca sa zicem ca 3-6 luni te-ai pocai ca ai folosit limbaj care “nu se incadreaza” in “standardul comunitatii” si ai plange singur in camera, incercand sa te aliniezi si sa te “vindeci” de “ura” care te stapaneste si pentru care ai fost pedepsit de “comunitate”. Chiar si cu o identitate falsa sau cu un brand “spalacit”, restartul carierei tale iti va fi imposibil. Cel mai clar exemplu este poate Alex Jones care dupa blocarea conturilor pe diversele retele sociale, a fost banat ulterior pe Youtube si peste ceva timp a fost taiat si de la Paypal. Idem, nu putini “nealiniati” au fost taiati de pe Patreon pentru ca “foloseau un limbaj al urii” iar Mailchimp l-a banat recent pe Stephan Molyneux – un filosof (mult spus, mai mult comentator / youtuber) nealiniat doar pe baza unor acuzatii ale unor idioti utili, “gardieni” ai noii ideologii care l-au parat si l-au acuzat ca este “nationalist alb”.

Ca orice organism sanatos cand da de cancer si in SUA au fost ceva reactii la aceasta tumoare a cenzurii marilor corporatii aliniate ideologic culmea cu aceasta hidra greu de numit si descris dar pe care o vom numi in continuare religia diversitatii. Poate una dintre cele mai eficiente reactii care ar fi avut efect a fost propunerea lui Trump la un moment dat de a declara marile corporatii ca utilitati publice, deci a le interzice banarea oricui pe criterii de “limbaj” folosit. S-a intamplat asta cand Twitter a banat contul lui Trump, deci reactia lui Trump a fost mai mult una de razbunare personala sau poate de amenintare. Sau poate s-a mai gandit si s-a mai consultat si a realizat ca nu prea are ce sa faca in fata armatei de case de avocatura si in fata miliardelor ascunse in offshore-uri ale marilor coporatii care conduc lumea. Pare greu de crezut, dar presedintele SUA este in fapt impotent in fata conturilor de miliarde ale companiilor din offshore-urile din intreaga lume. Daca nici dupa razboiul impotriva terorismului si a atentatelor care au avut loc si cu ajutorul transferurilor de bani nu s-a putut face nimic impotriva offshore-urilor, cred ca putem deja declara cine este un centru de putere mai mare in lume: corporatiile sau puterea politica, chiar varful acesteia.

In ultimul timp insa, nu am mai auzit vehiculata ideea declararii ca utilitate publica a Google / Facebook / Twitter si prin urmare franarea macar pentru o vreme a avantului noii politii a gandirii impuse prin principalele puteri tehnocrate care domina lumea de astazi.

Evident, exista reactia adaptarii si ajustarii la coercitie si vedem ca americanii nu au deloc lipsa de mijloace. Rezistenta prin umor si adoptarea limbajului subersiv sunt pe de o parte si o solutie dar si un indicator. Similar felului in care comunicatorii aflati sub tutela comunista reuseau sa fenteze cenzura, procese similare au loc acum in SUA si in vest, printr-o arta triviala dar care iata ca nu este deloc triviala: stand-up comedy. Unii sunt chiar foarte optimisti si cred ca comediantii pot chiar salva primul amendament care garanteaza dreptul la libera exprimare. Din pacate nu stiu ce inseamna teroarea comunista si lasitatea umana. Mai ales o populatie de moluste nevertebrade conditionate fara efort prea mare prin masinaria de propaganda si tehnicile perfectionate de inginerie sociala cu greu poate fi terzita din somnul ratiunii sa perceapa riscurile si – si mai greu – sa opuna rezistenta si sa restaureze libertatile.

Multa vreme, personal am fost optimist ca sistemul federalist al SUA va permite ca experimentele sociale negative sa fie testate local si ulterior respinse, pe masura ce rezultatele dezastruoase se vor vedea. In plan economic, cel putin asistam la un asemenea fenomen cu dezastrul facut de socialism in California care se confrunta cu un exod al populatiei masiv inspre alte state, datorita taxelor mari si a presiunii bugetului social pe afacerile locale si prin ricoseu asupra nivelului de trai si calitatii vietii. Este poate doar o chestiune de timp pana California nu va avea incotro si va renunta la socialism, cat despre celelalte state care au beneficiat de forta de munca plecata din California – acestea isi vor consolida si mai mult orientarea pro-capitalista si prin urmare, riscul extinderii tumorii rosii la intreaga tara va fi depasit. Nu stiu daca ecuatia este aceeasi insa cand vorbim de dreptul la libera exprimare, care o data pierdut si o data introdusa cenzura, chiar si una soft, cu greu va putea fi eliminata pentru ca oricum societatea in ziua de astazi a creat un om cu doua fete care obliga la folosirea unui limbaj duplicitar si care cu greu descatusaza in comunicarea inter-umana ideile si mesajele veritabile, “impachetarea” limbajului fiind implicita si considerata o forma de “educatie” si chiar o norma.

Riscurile degradarii liberei exprimari sunt evidente. Nu doar ca noii idoli ai pietei ( dupa Francis Bacon – ideile vulgare schimbate intre oamenii galagiosi in targ/piata) au acum o noua amploare si un nou ecochamber mult mai zgomotos ca alta data, dar influenta acestor portavoci se va face din ce in ce mai simtita in cadrul statului si in intreaga societate pe masura ce tinerii spalati pe creier in aceasta perioada vor parasi facultatile si vor activa in societate.

De pe bancile universitatilor stangiste de astazi, se vor naste dictatorii de maine care nu doar vor anihila dreptul la libera exprimare, ci vor fi actorii unor crime si razboaie de o amplitudine direct proportionala cu avansul tehnologic recent si cu inovatiile in comunicarea sociala.

Acapararea portavocilor comunicarii de catre personaje dubioase gen Mark Zukerberg sau alti ne-oameni si avantul stangist datorat saturatiei cu binele a occidentului, a dus la deteriorarea drastica a mecanismelor de auto-reglare pe piata idelor politice, a comunicarii si dezbaterii publice si mai ales a efervescentei si independentei invatamantului unde diversitatea de opinie, valorile democratiei si morala crestina au fost inlocuite cu o ideologie diafan conturata denumita mai sus religia diversitatii. Aceasta promite apararea tuturor, dar calca in picioare drepturile majoritatii, scandeaza apararea persoanelor de orice sex, religie, orientare sexuala sau alte criterii de deparare, dar urmareste clar depersonalizarea si eliminarea individualitatii si specificitatii prin alinierea si incadrarea in patternuri de gandire si comportament bine definite si de asemenea, loveste puternic in simbolurile care au consolidat lumea contemporana.

Aceasta religie are clar un singur obiectiv: aharhia si un plan de actiune evident: dezbinarea. Separand recursiv noile diviziuni in clase din ce in ce mai mici, este imposibil ca in cele din urma, o persoana sa nu se regaseasca incadrata intr-o categorie ostracizata. Bunaoara, daca acum 20-30 de ani, din punct de vedere sexual aveam heterosexuali si homosexuali, acum avem hetero, homo, trans, bi si alte cateva cincizeci de diviziuni. Prin urmare, chiar daca esti homosexual dar nu esti de acord sa folosesti pronumele trans, poti fi ostracizat. Diviziunea este multipla in sensul ca are loc pe mai multe planuri: si la nivelul societatii si la nivelul diverselor grupari in societate. De exemplu, exista chiar si unii crestini care considera ca folosirea pronumelor este o obligatie pentru crestini, chiar daca nu sunt de acord si nu accepta devierile sexuale. Evident o prostie. Insa, acest duh al diviziunii pune stapanire peste toti si peste toate. Nimeni nu este ferit. Sa trecem insa peste separatia sexuala. Sa zicem ca faci parte dintr-o clasa noua, protejat si favorizat de noua religie a diversitatii. De exemplu, esti imigrant. Spaniol sa zicem, in SUA. Daca insa votezi cu Trump, te-ai ars. Conform noii religii, tu esti un ratacit. Desi teoretic fiind imigrant hispanic, deci minoritar, esti protejat si favorizat pentru ca secole de-a randul ai fost oprimat de patriarhia alba, pentru ca votezi cu Trump tu esti bolnav si trebuie sa fi reeducat asa cum Germania a facut cu nazistii dupa razboi, investind bani in programe active de “reeducare” si avand politici oficiale si sustinute de “stergere” a orientarii naziste (trumpiste in cazul de fata). Dar chiar daca esti imigrant hispanic transgender si nu votezi cu Trump, e posibil sa te arzi pentru ca stramosii tai i-au inrobit pe azteci si i-au impuscat pe amerindieni, deci ai grija ce gandesti si ce spui pentru ca la fiecare pas, te paste o capcana si poti fi clasat intr-o categorie “nasoala”.

Viitorul este sumbru si oricat de mult am dori sa ne amagim ca s-a mers prea departe si este doar o chestiune de timp pana cand gluma proasta a corectitudinii politice va fi scuipata ca o sputa imputita a unei gripe pe cale de vindecare, tare mi-e teama ca trezirea este imposibila si demonii tehnocratiei abia isi arata coltii, viitorul fiind mult mai sumbru.

11 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.