Jordan Peterson despre fericire

JP: “Ne concentram pe fixatia de a obtine fericirea prea mult. Problema cu asta este ca aceasta lupta ne sustrage atentia de la alte obiective care ar putea fi mai folositoare. Este mult mai bun sa tintim sensul decat fericirea.”

Aici Jordan propune focalizarea catre sens (meaning) in detrimentul fericirii. Din cate il cunosc eu, cred ca gandeste asa deoarece Jordan este de parere ca suferinta este o constanta inevitabila in viata omului, este parte a realitatii. Nu exista om care sa nu aiba o suferinta mare sau care sa nu aiba pe cineva langa el cu o suferinta mare. Iar daca exista, este un fericit, dar nu pentru mult timp.

De nenumarate ori, cu orice prilej are ocazia Jordan pune accentul pe importanta sensului vietii. Tot ce facem trebuie sa aiba un sens, sa aiba un plan, sa fie cat mai bine organizat si cat mai judicios: incepe sa schimbi lumea, facandu-ti curat in camera ta este un indemn simplist dar simplu de retinut si asimilat care l-a facut faimos pe Jordan.

JP: “Cel mai bun pariu este adevarul. Dar asta nu inseamna ca intotdeauna asta o sa rezolve lucrurile. Uneori te duci sa te lupti cu un balaur si acesta te va inghiti. Iar daca tu a fi mancat nu ar fi o posibilitate, nu ar fi o lupta reala. Si vezi unii oameni, asa cum eu am vazut oameni, in practica mea clinica uneori … Am un client, in particular, catre trecea printr-un divort distructiv cu o femeie care era pornita pe bune sa il termine si care era in stare sa faca orice i-ar fi fost in putinta ca sa reuseasca. Si am facut cu el o strategie, timp de trei ani si am facut tot ce se putea, cu mare atentie. Era o persoana foarte constiincioasa si sarguincioasa si a pus in practica tot ce am discutat si am planificat. A fost aruncat intr-un colt atat de rau incat nu am mai putut sa il ajut. O sa spun totusi ca a fost o persoana sincera pe intreaga perioada si un lucru pe care l-a facut – parte din conflict era o batalie pentru custodia copiilor – a fost sa reuseasca in ciuda caderii lui – ca consecinta a punerii la colt continue – sa stabileasca o relatie solida cu copiii sai. Cred ca a nu minti este cel mai bun pariu al tau, dar viata este grea si oamenii sunt calcati in picioare si nu inseamna neaparat ca o sa poti mereu sa iesi la lumina triumfator. Dar, daca alegi calea alternativa, mai ales cand ai a face cu necazuri mari, si te complici cu inselaciuni, poti sa fii sigur ca orice tragedie cu care te confrunti se va transforma nu doar intr-o tragedie ci in ceva care se aseamana foarte mult cu iadul. Si poti deci macar sa minimizezi gradul suferintei chiar daca nu o poti depasii sau transcede. Si asta e ceva bun.”

Nu de putine ori Jordan pune accentul pe adevar: trebuie sa spui adevarul iar daca nu iti este cu putinta, macar sa nu minti – acesta este sfatul pe care il repeta obsesiv. Important apelul la adevar al lui Jordan in epoca de astazi plina de himere. Dar ce nu se intelege din acest fragment este ca Jordan propune adevarul mai ales in raportul nostru cu noi insine tragand semnale de alarma cu privire la riscurile auto-amagirii. Prin referinta la balaur, Jordan incearca sa avertizeze ca a adopta adevarul vine cu riscuri la pachet: mai devreme sau mai tarziu, te vei lovi de un balaur care te va inghiti. Urmeaza apoi exemplul cu acel pacient care a ales sa nu minta la procese si sa spuna adevarul si de asemenea a ales sa nu umble cu masinatiuni si cu subterfugii pentru a castiga procesul de custodie a copiilor in lupta cu o sotie diabolica care l-a sapat fara remuscari acuzandu-l pe nedrept – caz care l-a si dus pe culmile disperarii pana in punctul in care nici macar Jordan nu l-a mai putut ajuta. Jordan povesteste aceasta situatie pentru a exemplifica ca adevarul nu te va feri totdeauna de capcane, caci minciuna uneori este un balaur invicibil si noi nu avem decat sa ne lasam inghititi de el, alternativa fiind sa ne transformam si noi in serpi, balauri si alte jivine. Adevarul insa, daca ne tinem de el, ne aduce in cele din urma macar unele roade care poate par firimituri insa avand in vedere ce putea sa se intample daca nu am fi tinut la adevar, nu sunt deloc doar firimituri. In exemplul dat, pacientul lui Jordan a castigat o relatie solida si de durata cu copiii lui. Poate daca ar fi mintit si el si s-ar fi comportat la fel ca sotia, copiii ar fi avut o cu totul alta perceptie asupra lui si i-ar fi pierdut pentru totdeauna.

In alta ordine de idei, pentru cei care nu isi urmaresc visurile si sunt captivi in carierele sau job-urile lor nasoale deoarece le este prea frica ca sa isi asume riscuri si sa incerce sa faca ceva care le ofera o satisfactie reala si are un sens mai profund pentru ei, Jordan le spune: Mai intai, le-as spune ca trebuie sa le fie frica daca isi asuma riscuri si urmaresc sa faca ceva care are sens. Dar ar trebui sa iti fie frica si mai mare sa ramai unde esti daca asta te face sa te simti mizerabil. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te dispensezi de ideea ca poti avea orice siguranta permanenta in afara abilitatii tale de a te lupta si de a te adapta. Tu platesti un pret stand acolo si simtindu-te mizerabil. Ai putea sa zici: “da, dar dracul pe care il stiu e mai bun decat ala pe care nu il stiu”. Sa nu fi atat de sigur! Ceasul ticaie si daca te simti acum mizerabil si nu schimbi nimic, in cinci ani o sa te simti si mai mizerabil dar o sa fii cu cinci ani mai batran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.