Va învăța România din lecția Italiei?

Nu, evident ca nu. Dupa cum stim in Italia a fost un caz de neglijenta / nerespectarea protocoalelor in spital, ceea ce a dus la explozia numarului. Nu stiu clar daca acel spital a fost zona zero (pentru ca inca nu au pacientul zero) sau e doar un focar. Cert este ca oamenii in halate albe, au tratat cu superficialitate riscurile si s-a ajuns unde s-a ajuns. Se va ajunge la altele mai rele, dar Italia e deja in top in Romania.

Deci, s-a facut ancheta cum s-a facut (probabil bine – sa zicem) si iata avem pacientul zero roman. Asta a stat acasa cu 7 in aceeasi casa. Acum deja s-a anuntat ca cei 7 o sa fie lasati acasa … Strigator la cer! Ce putem sa mai zicem la o asemenea atitudine laxa? “Le e mai comod” declara Arafat, ca asta e preocuparea principala acum, comoditatea pacientului. Este la mintea cocosului ca in prima etapa (in care ne aflam) toti pacientii si ideal (daca avem capacitatea) toti suspectii trebuie tinuti sub carantina, monitorizati, testati de mai multe ori. Nu la noi … Sa stea oamenii linistiti acasa, ca poate ii pazeste si politia locala (a cam ezitat sa raspunda cum o sa fie paziti) ca stau mai bine acasa. Daca au simptome, o sa fie atunci luati la spital. Pai cum poti sa faci treaba asta? Suna ei daca au simptome? Dar de unde stiu ei? Poate ca temperatura fac noaptea si nici nu realizeaza. Pana dimineata, poate incep sa tuseasca si ii infecteaza deja si pe ceilalti 6. Atata neglijenta este usturatoare si in primul rand, chiar daca pentru comunitate, sa zicem ca teoretic politia nu o sa lase pe nimeni sa intre sau sa iasa (desi daca unul dintre ei e dus cu pluta si sare pe vreun geam al casei cand nu il vede pandarul …) Dar daca unul e bolnav, nu e mai bine ca sa nu dea si la ceilalti? Si sunt sanse mari ca si altii sa fie bolnavi deoarece este deja cunoscuta agresivitatea raspandirii acestui virus. Cei 7 care au ramas acasa trebuiau ridicati si izolati in carantina sub monitorizarea doctorilor.

Asa cum primul suspect a fost scapat din targa in timpul transferului, istoria se repeta: pacientul zero se va transforma in super-spreader-ul zero …

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.