Hoardingul nu trebuie deloc batjocorit

Multi aroganti s-au gasit zilele astea sa rada de cei care isi fac stocuri si s-au speriat de carantina. Multi destepti rad de cei care isi cumpara faina, orez si malai dar nu-si cumpara sapun sau carti …

In primul rand, jalnici sunt mincinosii care rad in public dar in ascuns ei si-au facut deja rezerve. Adica, macar sa rada curajosii care spera ca o sa le aduca Arafat si Cercel mancare la usa cand o sa se instituie carantina.

Iar ca sa speri ca la noi nu va fi carantina, este prostie curata. Sunt ltalieni mai fraieri ca noi, mai nepregatiti ca noi, mai blestemati ca noi astfel incat ei sa aiba sute de cazuri si deja aproape 20 de morti si noi sa avem doar 1 caz si poate 2 maine? Nici vorba, noi suntem doar 2-3 saptamani in urma Italiei. Realitatile sunt palpabile, adevarul este clar in fata nostri. Prostii insa sunt hipnotizati si gandesc ca “la noi va fi altfel”. Deocamdata, la noi nimic nu a fost altfel, totul a fost ca prin alte parti. Iar ce am vazut la chinezi acum doua saptamani, vom vedea poate peste o saptamana in Koreea si peste 2-3 saptamani in Italia.

Ne-a ferit Dumnezeu ca noi sa fim avangarda si ne-a dat timp sa ne pregatim. In loc sa vedem ce se intampla afara si sa ne pregatim, noi radem si facem bancuri pe seama romanilor care golesc rafturile.

Cat de penibil sa fii, ca avand posibilitatea financiara sa iti faci rezerve, tu sa mori totusi de foame in casa cand o sa fie carantina doua luni, desi tu probabil spargi banii cu care ti-ai fi cumparat aceasta mancare, in 2-3 seri la restaurant sau la club. Cat de penibil sa fii, sa mori de durere de cap pentru ca nu ai un panadol, sau copilul sa planga dupa o ciocolata, cand o sa fie carantina, tu aruncand mii de lei pe ultimul model de smartphone si nepregatindu-te cand vezi ce bate la usa?

Batjocorirea celor care se pregatesc vine la pachet cu increderea in autoritati. Doar cei care sunt suficient de naivi sa … “aiba incredere in societatea moderna de astazi” sunt in categoria asta. Din fericire, putini romani mai au incredere in stat. Din fericire, mai ales cei care si-au pus nadejrea in stat si in partid sunt ultimii care sunt pregatiti.

Vom avea deci parte de o selectie naturala. Cei care isi pun speranta in stat, in autoritati, cei care nu se bazeaza pe propriile capacitati ca sa faca fata problemelor care vor veni, cei care sunt usor manipulabili si nu au discernamantul ca sa selecteze informatia care trebuie si sa traga concluziile relevante, cei care sunt fricosi si isi baga dopuri in urechi in loc sa traga cu urechea la vecinul de peste gard si sa vada ce se intampla si ce a patit acesta, toti vor fi maturati. In ce fel?

Nu e greu de facut scenarii. Cei nepregatiti, in caz de carantina vor muri de foame. Inainte sa moare insa probabil vor incalca carantina, prin urmare vor ajunge la puscarie sau vor primi amenzi sau vor fi luati cu duba si dusi in acele lagare de detentie pe care le-am vazut la chinezi.

Carantina nu este desigur principala problema. Oricum, este foarte posibil ca carantina sa fie total impractica la noi si imposibil de pus in aplicare. Prin urmare, cei nepregatiti, in toiul infectiei vor fi nevoiti sa mearga la hypermarket sa faca cumparaturi sau sa plateasca sume imense pentru o bucata de paine. Nu sunt profet sa prevad toate modurile in care se va putea muri in viitorul apropiat, dar uitandu-ma la chinezi sunt clare cateva si este evident ca cine isi face provizii acum, desi clar ca a cam dormit si s-a trezit prea tarziu, inca nu este fatal de tarziu. Fatal va fi insa pentru cei care isi pun nadejdea in stat si in autoritati.

Testul pandemiei nu va fi doar un test pentru stat, pentru autoritati pentru societate ci in primul rand va fi un test pentru fiecare dintre noi in parte.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.