Primul scut in lupta cu virusul

Desi deocamdata la noi raspandirea este infima (comparativ cu alte tari) si este posibil ca masurile luate si spaima oamenilor sa ajute foarte mult la limitarea curbei, nu strica sa ne pregatim cum trebuie pentru eventualitatea raspandirii virusului.

De departe primul scut in lupta cu virusul este sistemul imunitar. Din nou reamintesc, nu sunt doctor, nu am studiat medicina, doar repet ce am auzit.

Chiar azi la TV o doctorita a explicat foarte interesant cum construim un sistem imunitar solid: caramida cu caramida. Deci cei care cred ca daca vor incepe sa ia acum supradoze de vitamina C ii ajuta la ceva, se insala. In primul rand, ce trebuie stiut este ca nu exista un sistem imunitar supra-pregatit. Exista sistem imunitar normal sau cu deficit. Deficitele vin din diverse motive: alte boli, lipsa de anumite vitamine (C, D) sau anumite minerale. Motivele pot fi multe: mancare aiurea, nesomn, stres etc.

Intarirea sistemului imunitar este deci o iluzie, ce trebuie sa urmarim este sa avem un sistem imunitar normal, fara deficite. Pentru deficite ne putem face analize. In perioada asta, posibil ca multa lume sa aiba deficit de vitamina D, din cauza vremii / iernii. Eu nu as lua vitamina D daca insa nu as vedea pe analize ca am lipsa. Idem cu C. Uneori, surplusul de vitamine face rau. Nu mai zic ca vitamina C poate da pofta de mancare, ceea ce nu e deloc recomandat pentru obezi, obezitatea fiind o comorbiditate nasoala in lupta cu Coronavirusul.

Cu siguranta sunt nenumarate modalitati de intarire (normalizare) a sistemului imunitar dar din ce stiu eu, doua sunt foarte importante: somnul si mancarea variata. Cam greu in perioada asta … dar vine primavara, avem ceapa verde, avem capsuni si multe altele, deci nu ar fi greu. Evident, stresul nu ajuta deloc. Din pacate autoritatile / televiziunile nu ajuta deloc la acest capitol si nu ia in considerare deloc. Ba mai mult, presedintele nu a spus deloc daca va tine deschise magazinele si farmaciile in discursul in care anunta ca de luni intram in stare de urgenta. Care lider face asa ceva? Sa bage spaima in oameni (sa stea televiziunile sa despice ce inseamna starea de urgenta) cand putea sa anunte clar: in cel mai rau caz, oamenii vor putea sa cumpere alimente si medicamente si la munca se va merge. Sau poate planuiesc altceva … vedem azi. Va ajunge Her Klaus primul dictator al Romaniei, dupa Iliescu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.