Despre riscurile penuriei alimentare

Avem asadar hoardingul – spaima si panica lumii care se gramadeste sa cumpere de toate. Motivul este evident: frica de carantina. Marea majoritate – sa zicem 90 % – se gandesc: o sa ne bage in carantina, 2 saptamani cum au zis, sau cine stie, poate chiar o luna. Doar 1-5% se gandesc ca carantina pote dura peste o luna. Poate 1 la mie are idee ce inseamna lanturile de aprovizionare – supply chains si ce impact are pandemia asupra acestora. Poate tot 1 la mie percepe ce inseamna sa cada bursa cu 20% sau ca intelege ce inseamna ca BNR a inceput sa cumpere obligatiuni de pe piata secundara.

Sa despicam insa cateva idei, pornind de la principiul enuntat si in alte articole: in vremuri de ceata si de panica si in vremuri tulbure, gandim simplu, fara complicatii, ne legam de lucruri pe care le stim, care sunt sigure. Philip K. Dick spunea ca realitatea este ceea ce ramane cand renuntam la iluzii.

In primul rand petrolul a scazut drastic. Agricultura o sa duduie. Petrolul e o componenta importanta a pretului in productia agricola. Intr-adevar pretul scazut loveste puternic si in investitiile in domeniul petrolier, dar aici e problema de termen lung. Pana una alta, atat Arabia Saudita cat si Rusia au petrol ieftin si in vremuri de criza nu pot sa salte prea mult pretul. Lipsa investitiilor poate va avea efect pe termen mediu-lung, dar zic eu ca cel putin pentru un an, nu se pune problema lipsei petrolului, mai ales ca turismul este zero. Ganditi-va cat combustibil consumau avioanele, masinile, vapoarele si cat a scazut consumul acum ca lumea sta si va sta acasa.

Ca forta de munca, de asemenea, somajele tehnice (deocamdata) si caderea totala a unor sectoare (horeca, divertisment etc) vor ajuta si cu siguranta nu va fi lipsa de personal mai mult sau mai putin specializat in domeniul agricol.

Avand combustibil ieftin si forte de munca in abundenta, ce probleme pot sa existe? Nu doresc sa ma leg de distributie: este chestiune de adaptare. Si daca nu am mentionat la inceputul articolului, eu o sa cam incep deja sa ignor zgomotul zilei (numar de morti, rata de infectie etc) si sa abordez mai mult probleme de … dupa deoarece ce se vede acum la televizor, am discutat de acum 2 luni si am cam epuizat subiectele. Deci distributia va fi rezolvata, inclusiv problema trecerii la granite. In ciuda masurilor de izolare, comertul alimentar va functiona cata vreme vom avea o moneda unica.

O moneda unica vom avea, dar pe piata cererii si a ofertei, noi romanii suntem saraci fata de vest si nu stiu daca ne putem bate cu ei pe preturi. Dar sa stam linistiti: nu se schimba nimic fata de situatia actuala cand oricum platim pe produse alimentare mai mult decat vesticii si nu doar raportat la venituri.

Exista insa semnul de intrebare cu privire la curs: euro se poate intari pana la un punct unde importurile ne vor arde rau. In acest caz insa va creste randamentul producatorilor locali si surplusul din agricultura noastra care va merge la export va compensa putin si va ajuta cursul. Intr-adevar prin pierderea a 15% din PIB cu industria auto care nu isi va reveni intr-un an, balanta de comert a noatra va suferi o lovitura puternica. Insa in compensatie sa nu uitam nici turismul si consumul de leasure (moda, telefoane, it) care pana acum contribuia la deficit si care se va reduce drastic, caci in vremuri de criza nu mai sunt bani pentru prostii iar moda nu mai conteaza cata vreme stai in casa. Sunt multe amanute legate de curs si nu putem aici emite nicio opinie clara. Singurul fapt concret real (ca sa ramanem pe linia emisa la inceperea articolului) este experienta din criza anterioara: devalorizarea peste noapte a leului de la 3.8 la 4.5. Calculati procentele …

Tot la capitolul riscuri, ar mai fi frecusurile inter-statale legate de riscurile reintroducerii a tarifelor vamale, controalele abuzive, masurile protectioniste, Trump la putere exponentiala, altfel zis. Indiferent de acestea, sa nu uitam ca Romania exporta mancare si pe vremea lui Ceausescu. Chiar daca se reintroduc taxele vamale in UE, aceasta masura pentru noi nu poate fi decat pozitiva – din punct de vedere al productiei alimentare.

Iata deci cateva concluzii in rezumat:

  • productia alimentara are perspective excelente: petrol ieftin, forta de munca din abundenta;
  • riscurile cursului valutar sunt incerte; euro are sanse sa creasca, deci preturile sa creasca; pus in balanta cu abundenta si scaderea petrolului, nu putem prevede impactul asupra preturilor

Una peste alta, masurile de carantina care vor tine oamenii acasa si situatia de criza care ii va incuraja mai putin sa arunce mancare (o risipa inensa inainte de corona …) dar si 10% scaderea numarului populatiei (in caz fericit) vor reduce cererea, in conditiile in care productia nu are nicio problema, poate doar distributia.

18 comments

  • Ehehe…ai uitat sa mentionezi ce era mai important, ca principala cauza la stocurile astea si producatorii care au sa cada in bot sunt buseala pe segmentul ala care il credeai neimportant, si just4fun, hoteluri, restaurante, catering – mofturi, clar.

    Pai ce sa exporte, unde, nu au si afara fix aceeasi problema?

    E ca si cand ai spune ca daca nu-ti place coronavirusul si carantina, emigreaza ..haha..unde?

  • “Pe de alta parte, ne intereseaza si stocurile care se aduna la producatori si la procesatori, pentru ca, daca in prima saptamana dupa declararea starii de urgenta, am constatat cu totii rafturi goale si preturi crescute, in ultimele saptamani constatam altceva: sunt foarte multe stocuri la producatorii si la procesatorii nostri, stocuri de lapte si produse lactate, de carne de vita, de carne de pui, de peste, de legume, iar ei ne semnaleaza ca nu au ce sa faca cu aceste stocuri.

    http://www.ziare.com/adrian-oros/ministrul-agriculturii/guvernul-pregateste-o-noua-ordonanta-militara-un-ministru-anunta-ca-va-fi-data-maine-1605801

    Isarescu, prin tinerea leului tare (prin consumarea rezervei) loveste puternic in producatorii locali. Nu m-ar mira sa doreasca sa ii rada de tot inainte de a consuma rezerva …

  • satan existã

    Autorul articolului dã ca exemplu faptul că pe timpul lui Ceaușescu Romånia exporta måncare;ce omite dumnealui(sper cã nu intenționat)e faptul cã majoritatea locurilor de muncã erau în industrie(milioane);acum urmează o întrebare logică la care sper ca dumnealui sã mi rãspundã:dacă criza aceasta ține mai mult de 2 luni,va putea domeniul agriculturii absorbi cele 1.500.000-2.500.000 locuri de muncă care vor fi desființate?mă îndoiesc;dacă era așa bine în agricultura românească,nu aveam plecați 5-8 milioane de români plecați,mulți din ei chiar în agricultură.

    • evident ca problema este ca multi nu vor sa munceasca sau nu vor sa munceasca in agricultura; cei care erau plecati munceau afara ca erau si salarii pe masura; ajustarea o sa fie dureroasa pentru toti; sper sa nu ajungem insa la socialism pentru ca va fi nasol de tot, poate chiar mai nasol ca pe vremurile de trista amintire, deoarece oamenii de astazi nu sunt obisnuiti cu rabdarea si greutatile de atunci; capitalismul si piata libera sunt singurele care pot sa ne ajute sa nu murim de foame si sa ne ridicam poate chiar mai bine din groapa care ne asteapta inca inainte – pentru ca nu a trecut nicio luna de cand a inceput totul … greul abia urmeaza

    • De ce nu intelegeti ca in agriculatura munca manuala e la ora actuala un segment infim si mai ales strict sezonier, chestii gen cules care nu se poate face mecanizat?

      Plus, nu stu cati au sa mai cumpere capsuni si mere si vin frantuzesc si banane si carne chiar daca abia daca au bani de paine deci uite ca au sa fie si segmente de agricultura care sau sa se duca in bot si de aici si mai multe probleme sociale.

  • “Cred ca ritmul bunastarii va continua sa creasca in Asia, si in Vest va scadea, pana se va ajunge la un echilibru… a nu mai am incredere in Vest (pentru restul vietii mele, cel putin), si tintesc Asia cu disperare”

    Nu se va ajunge la nici un echilibru. Vestul este deja falit, Asia este deja prospera.
    Pentru ca Vestul sa ajunga din nou prosper va trebui sa renunte la marxism, iar acest lucru nu se va face dacat cu sange pe strazi, pentru ca hoardele de imbecili care vor “egalitate” si “justitie sociala”, care vor “gratuitati” de la stat sau care vor “tatuci” care sa ii mangaie pe cap si sa aibe grija de ei, nu vor renunta nici in ruptul capului la pomenile care le primesc pe nemeritate.

    http://keynesatharvard.org/

    https://s3media.247sports.com/Uploads/Assets/445/212/8212445.jpg

    ______
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-2821151/Non-EU-migrants-State-costing-British-finances-120billion-1995.html

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-3783850/Immigrant-turned-small-five-bed-council-house-children.html

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-3888206/He-s-living-like-king-Fury-neglected-family-10-44-000-year-benefits-moved-425-000-four-bedroom-house.html

    _____
    https://www.nomoretax.eu/tax-burden-belgium-increasing/

    https://www.nomoretax.eu/belgians-fiscal-emigration/

    https://www.nomoretax.eu/belgians-pay-fines-and-taxes-for-showing-their-national-flag/

    https://www.nomoretax.eu/belgium-highest-eu-football-taxation/

    https://www.nomoretax.eu/bbi-cannot-screen-payment-cards/

    https://www.nomoretax.eu/the-belgian-taxman-may-inspect-the-bedrooms-of-taxpayers/

    etc.

    _____
    https://ro-ro.facebook.com/DestineFranteInInchisorileComuniste/photos/despre-comunism-cu-petre-tuteacomunismul-e-cea-mai-mare-aflare-%C3%AEn-treaba-din-ist/225451234314272/

    http://subiecte.citatepedia.ro/despre.php?s=Petre+%DEu%FEea%40comunism

    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/economics/the-danger-of-an-idea-just-change-the-label-environmentalism/

    M**E MARXISTILOR!

  • “toti isi faceau credite imobiliare iar eu plateam – si inca mai platesc chirie… Si chiar daca imobiliarele vor scade cu 70% cum estimez, tot nu voi investi”

    Mda, clasica dilema a angajatilor si a marxistilor care nu sunt in stare sa faca diferenta intre o investitie si o cheltuiala si nici nu sunt capabili sa inteleaga modul in care unii oameni ajung prosperi.

    1. Daca un urma unei achizitii imobiliare, fie locuinte, spatii de birouri sau terenuri agricole, acestea iti genereaza un venit lunar sau anual, din chirii sau din productie, atunci acestea sunt active si pot fi considerate ca investitii, daca nu iti genereaza nici un venit si pentru utilarea, folosirea, renovarea lor platesti TU din propriul buzunar, atunci sunt pasive si pot fi considerate cheltuieli.

    2. De ce unii oameni raman saraci toata viata lor?
    Pentru ca munceasc ca angajati si inainte sa le intre banii munciti de ei in buzubar sunt taxati ca niste iobagi, “pentru binele lor” evident, pentru ca din ce le ramane de fiecare data cand fac cate o cheltuiala sunt taxati din nou (TVA ring a bell?) si ca pentru daca le mai ramane ceva sau nu, oricum fac credite bancare la care platesc dobanzi pentru o viata intreaga la locuinte, autorurisme, vacante, bunuri de larg consum, haine, gadgeturi, etc.
    Munca pentru salariu + creditul la banca pentru perioade lungi de timp = saracie si sclavie pe viata.
    Pentru ca toata viata lor ii platesc pe altii, in loc sa se plateasca pe ei insusi.

    3. De ce unii oameni prospera?
    Pentru ca muncesc si isi castiga banii pe firme, pe persoane juridice nu pe persoane fizice, pentru ca atat activele cat si pasivele sunt achizitionate si platite pentru utilare, folosire, renovare pe firme, nu pe persoane fizice, pentru ca isi deconteaza cheltuielile ca locuinta, autoturismul, combustibilul, vacanta, etc. si taxele inclusiv TVA-ul pe firme, pentru ca mai intai isi folosesc banii lor in interesul propriu si mai apoi, daca mai ramane ceva, de obicei nu mai ramane nimic, ii platesc pe altii/statul, pentru ca fac credite pentru investitii, dezvoltare si achizitii de active nu pentru cheltuieli uzuale si achizitii de pasive.
    Munca pe firma + dezvoltarea, achizitia si inmultirea activelor = prosperitate si independenta financiara pe viata.
    Sau cum ar spune George S Clason in cartea sa “Cel mai bogat om din Babilon”:

    Plateste-te mai intai pe tine insuti, inainte sa-i platesti pe altii!

    Parerea mea este ca atat tu, care esti chirias pe viata, cat si cei care platesc credite la locuintele in care traiesc, a-ti tras cate un loz necastigator. Oamenii inteligenti si educati nu lucreaza pentru altii, decat eventual la inceput de cariera cand vor sa stranga ceva capital de investit si mai ales ceva experienta profesionala, dupa care ii dau drumul pe cont propriu deschizandu-si firme. Este OK sa fi angajat si chirias in tinerete la inceput de cariera, este o prostie sa fi angajat si dator la banca o viata intreaga si este o prostie si mai mare sa fi angajat si chirias o viata intreaga, situatie in care, dupa o viata intraga de munca nu te alegi cu nimic pentru ca pur si simplu toata viata ta ai muncit sa-i platesti pe altii!

    Cauta pe la tine prin zona niste cursuri de genul acesta si inscrie-te la ele. Descrierea acestor cursuri este mai mult decat sugestiva pentru necesitatea absolvirii.
    https://www.ateliereleilbah.ro/cursuri/curs-contabilitate/
    https://www.ateliereleilbah.ro/cursuri/curs-antreprenoriat-de-la-a-la-z-competente-antreprenoriale/

    • “, pentru ca isi deconteaza cheltuielile ca locuinta, autoturismul, combustibilul, vacanta, etc. si taxele inclusiv TVA-ul pe firme, pentru ca mai intai isi folosesc banii lor in interesul propriu si mai apoi, daca mai ramane ceva, de obicei nu mai ramane nimic, ii platesc pe altii/statul”

      Se vede ca esti doar teoretician, in Ro nu-ti poti deconta orice pe firma, adica teoretic poti, dar daca te verifica si se considera ai facut evaziune, ai incurcat-o.
      Iar ce ai de platit la Stat platesi nu “daca iti ramane” ci platesti pur si simplu, altfel poprire/faliment.

  • “Mare parte din economii le-am investit in aur (no paper)”

    In primul rand, aurul in ziua de astazi nu mai este ban si nu mai are un pret/valoare fixa, ci este “o marfa oarecare” si intra la categoria “commodities”. Acest lucru inseamna ca aurul are un pret/valoare ce fluctueaza in functie de cerere si oferta, fiind supus chiar si speculatiei atat din partea tradingului cat si din partea “paper-gold”.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Commodity

    In al doilea rand, aurul fizic poate fi o investitie/hedge buna sau una proasta, depinde cum o faci.

    Daca cumprei aur fizic si il tii acasa, nu iti creaza nici un venit si nu te ajuta cu nimic, doar tii niste bani blocati. Daca il cumperi in varf de bula la pret mare, este si mai rau.

    Daca cumperi aur fizic si il depozitezi in seiful altora, intotdeauna este contara cost, atunci iti aduce paguba si iesi pe minus. Daca il cumperi in varf de bula la pret mare, gaura financiara este si mai mare.

    Daca ai bani cash si ii imprumuti contra aur fizic pe piata de “p2p gold lending” atunci castigi pe trei planuri:
    1. detii in propietate, chiar daca este temporar, o cantitate da aur fizic
    2. aurul este stocat intr-un seif/buncar monitorizat si acreditat pentru asa ceva, dar chiria pentru stocare o plateste proprietarul de drept, nu tu
    3. castigi o dobanda la banii imprumutati care este diferita in functie de perioada imprumutului si variaza de da 2-2,5% pe o luna, pana la 4-5% pe an.

    • L-am cumparat in 2016 (https://www.goldforex.be/fr/), si nu ca investitie, ci ca securitate financiara. Nu am incredere in monede. Insa chiar si ca investitie a fost o alegere buna (seiful la banca costa cca 50 euro/an), deci in 4 ani nu am platit mai mult de 250 de euro depozitul. Pe atunci era 35000, imi amintesc ca am platit 36 cu tot cu comision. Acum e 46.000. Deci 25% in patru ani, este o investitie reusita, zic eu, ca sa aduni 2% la bursa pe luna este destul de greu (evident ca bursa este mai rentabila cu cei 2%), insa ma refer la securitate financiara. Ai dreptate in ce spui, insa eu nu tintesc sa fiu prosper sau bogat. Nu-mi pasa ce “las in urma”. Vreau doar ceva bani extra sa traiesc bine. Si inca nu am vandut, astept, caci raul nici nu a inceput, nu se lasa inca cu uzine inchise si mari falimente. Doar bursa sufera pt. moment si micile afaceri.

  • Nu se vor consuma alimente mai mult ca inainte. Insa marirea preturilor este inevitabila din cauza blocarii partiale a comertului international si al cererii (hoarding). Se va consuma mai mult local. Insa daca creste pretul produselor locale, atunci e specula; dar si specula este ceva obisnuit in timp de criza, intotdeauna au existat profitori in situatii de recesiune ca acum. Trebuie doar sa avem rabdare si sa ramanem optimisti; nu este prima data cand se intampla. Peste una-doua generatii viata va fi foarte buna (nepotii nostrii). Si spun asta facand o paralela cu marea criza din anii 29. Marea recesiune, sau reset-ul aduc prosperitate, insa in decurs de decenii; personal vad un mare viitor pentru Romania, nefiind atat de inglodata in datorii comparativ cu vestul. Se aseamana mult economia cu cea a Rusiei: cu resursa umana, energetica, datorii mici comparativ la PIB. Preturile au sarit foarte mult si in Belgia si Franta. Deci nimic nou sub soare. Cred ca ritmul bunastarii va continua sa creasca in Asia, si in Vest va scadea, pana se va ajunge la un echilibru, moment in care concurenta va fi reala si corecta. Eu de mult timp le spun la toti ca vom avea o mare criza, pretul alimentelor va creste foarte mult, iar imobiliarele vor fi la pamant. Partial am avut dreptate. Inca am convingerea ca timpul imi va da dreptate in totalitate. Mare parte din economii le-am investit in aur (no paper), si toata familia radea de mine, pe cand toti isi faceau credite imobiliare iar eu plateam – si inca mai platesc chirie. Cu totii credeau ca aceasta piramida va tine la nesfarsit. Nu ma bucur de necazul nimanui, chiar mi-as fi dorit – sincer – sa mai continue, caci aveam o viata frumoasa inainte. Incertitudinea si singuratatea ma apasa foarte tare. Nu mai pot face vacante, deci nu ma mai pot bucura de viata. Si chiar daca imobiliarele vor scade cu 70% cum estimez, tot nu voi investi, pentru ca nu mai am incredere in Vest (pentru restul vietii mele, cel putin), si tintesc Asia cu disperare.

  • pe scurt: “farmers will keep doing what they’re doing”

    • Da, daca o sa mearga industria mecanica specializata pe agricultura, aia chimica pentru pesticide, ingrasaminte, ca agricultura nu se mai face cu sapa si plugul.

  • Vorbesti total in necunostinta de cauza.
    Agricultura nu are nevoie doar de combustibil care chiar dimpotriva, e un componenta relativ minora din costul de productie.
    Si nici de cine stie ce forta de munca, ca nu se mai face ca acum 100 ani, cu sapa.
    Ai nevoie de utilaje, care utilaje au su eke nevoie de intretinere si piese de schimb, care numai la noi nu se produc.
    Are nevoie de ingrasaminte, pesticide. Iarasi – astea nu se fac pocnind din degete si ce e mai regretabil, nu prea se fac la noi (pesticidele cel putin, ingrasamninte mai avem ceva pe ici pe colo).

    Iar daca sugerezi intoarcerea la sapa, iar ai dat-o in bara, aia nu e agricultura e agricultura de subzistenta, ala care da cu sapa abia are cat sa-i ajunga pentru el si ceva extra, adica in cel mai fericit caz, jumatate din populatie trebuie sa dea cu sapa ca sa intretina cealalta jumatate, care fara industrie o sa faca…ce?

    Si romanii nu arunca atata mancare, dar supermarket -urile da.
    Pentru ca si atunci cand expira abia daca scad 30% din pret, care uneori ramane la fel de prohibitiv fata de alte marci nu atat de fitzoase, dupa care o arunca.

    Si apropo, aia 10% sunt un calcul cinic care nu are legatura cu realitatea.
    De coronavirus n-au sa moara atati, nici macar in Italia, dar din cauza sincopelor economice si alte ramificatii, e posibil.

  • Alin Stefanescu

    De acord! Dar trebuie sa vedem daca aceia care isi pierd joburi se “coboara” sa lucreze in agricultura.

    P.S. Referitor la vremuri tulburi, am inteles ca si Mao a zis ceva de genul “in vremuri tulburi, se vede cel mai bine” (nu gasesc acum citatul exact) sau cum spunea Warren Buffett: Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked. 🙂

  • “Avand combustibil ieftin si forte de munca in abundenta, ce probleme pot sa existe?”

    fa-ti timp si vezi cu ochii tai ce probleme poate avea o natiune de tampiti.
    problema este una foarte spinoasa… vezi ce spune un profesionist in domeniu si ce comparatie face intre Romania si Ungaria.
    e doar un exemplu, dar se poate extrapola foarte bine in absolut orice domeniu de activitate si la orice nivel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.