Criza de autoritate

Inca de la inceputurile pandemiei, atrageam atentia ca aceasta criza va testa la maxim fibra societatii romanesti, care incepe mai ales cu increderea in autoritati.

Pe masura ce am atins apogeul numarului de cazuri si beneficiem de un respiro oferit de beneficiile vitaminei D (a venit vara), poate a venit vremea unui mic bilant.

Prima gresala a fost tratarea capsunarilor. Acestia au fost lasati sa intre in tara, cu zecile de mii, desi veneau clar din Italia care era focarul Europei. Era la mintea cocosului ca va fi nasol si ca acestia vor raspandi boala. Izolarea la domiciliu a fost minciuna oficiala care a aratat ca “autoritatile fac treaba” cand de fapt, autoritatile stateau cu mainile in san si ezitau luarea unor masuri dure si grele dar care ar fi salvat multe vieti: carantina totala a celor care intra in tara. Asta ar fi descurajat si pe altii sa vina – desi ar fi starnit nemultumire. PNL ar fi pierdut voturi, dar sistemul sanitar ar fi fost ferit si vieti ar fi fost salvate.

De greselile din sistemul medical nu vreau sa ma leg. Tin doar sa subliniez intarzierea pregatirii medicilor. Avand persoane dragi mie care lucreaza la urgente, inca din ianuarie ii intrebam: cum e, v-au pregatit, v-au dat masti, v-au anuntat ce o sa vina? Nimic! O lunga perioada, pana au avut puseul de bolnavi de gripa care se credeau cu coronavirus si veneau la urgente, nimeni nu le-a spus nimic. Ce sa mai zicem de masti si echipament … Intr-un fel aici insa e si vina doctorilor deoarece au cam tratat cu superficialitate. Colegiul medicilor nu a facut nimic nici acum la cateva luni dupa ce multi doctori au dezinformat populatia cum ca “e o simpla gripa” – informatie total nestiintifica similara cu “fumatul nu ucide”. Statistici, fumatul ucide desi in particular pe unii nu-i ucide. Tot asa, aceasta gripa, pentru unii e usoara, pentru mult mai multi decat in cazul gripei, este fatala.

O alta gresala unde iarasi este mult de comentat este implementarea carantinei. Masurile fara fond sunt specifice romanior si cu greu se putea peste noapte sa educam populatia si sa luam masurile ideale care sa limiteze raspandirea. Nu vreau sa o lungesc, dar tinerea deschisa a magazinelor de bricolaj arata inconsistenta eforturilor de combatere a raspandirii. Mai pe sleau spus, cine a avut bani si a dat spagi, a tinut magazinele deschise, desi panselutele nu erau esentiale.

O gresala care pare punctuala dar a fost de fapt clar programata, a fost “incidentul” de pe aeroportul de la Cluj. Acela despre care Orban a facut teatru msutrandu-l pe ministrul transporturilor … Mii de oameni lasati sa circule cu avionul cand toate zborurile sunt suspendate si Suceava mai ales era in carantina, armata teoretic pazind drumurile. Presa a macanit cate ceva in ziua respectiva dar deja s-a uitat incidentul si celelalte care au urmat nici macar nu au mai fost raportate in presa. Mii de romani au plecat in aceasta perioada la munca in afara, in timp ce taranii nu au voie sa mearga la livezile lor.

O alta gresala care ma mananca degetele sa o tot repet este promovarea minciunii ca mastile nu trebuiesc purtate decat de cei care au simptome care a durata pana acum 3-4 zile cand “recomandarea generala” s-a schimbat, cica. Am tot strigat si eu cat am putut deoarece e la mintea cocosului ca la nivelul populatiei purtarea mastilor ajuta imens din motive evidente. Insa pentru ca spitalele noastre au fost total nepregatite, ai nostri au furat ideea de la americani sa minta populatia ca mastile nu sunt bune si ca chiar nu sunt recomandate … Evident o minciuna cu bune intentii. In loc sa recomande mastile, de oricare ar fi ele, autoritatile au amanat o masura in momentul cel mai de risc al transmiterii comunitare. Inca mai sunt televiziuni care ruleaza acel anunt “de interes public” realizat de Guvernul Romaniei in care mastile sunt recomandate doar pentru “cei cu simptome” desi evident stim ca nu toti purtatorii au simptome.

Voi incheia acest scurt bilant, fara a ma atinge de masurile economice sau mai bine zis de lipsa acestora. Cateva masuri care s-au luat sunt de sorgince socialista iar altele care trebuiau luate – reducere taxe & impozite – nici macar nu se zvonteste de ele. Rezultatele economice vor fi dezastruoase si nici nu vreau sa incept cu ce ne asteapta. Dar, desi au tinut unele magazine deschise, multe chiar neesentiale, nu au impus ventilarea naturala, adica tinerea deschisa a usilor la magazine pentru a lupta cu virusul. Ventilarea naturala trebuia mai mult promovata chiar decat distantarea sociala – acea mantra cu pastratul unei distante de 1m jumatate intre oameni. Evident, pastrarea distantei este o utopie, fiind ceva nou, cu greu obisnuim oamenii si multi nu au rabdare ca sa stea la coada pentru ca sunt romani si noua ne place sa ne frecam unii de altii. Insa deschiderea usilor la magazine si inchiderea aerului conditionat ar fi o masura care ar reduce drastic raspandirea, principala medota de transmitere – dupa cum spun specialistii – fiind prin airdroplets si/sau airborne, prin particule fine care plutesc in aer si care sunt insa diulate foarte mult in spatii aerisite.

Daca pandemia, fiind naturala, asa cum a venit va trece, dezastrul economic insa produs prin interventia aiuristica a statului in economie si prin denaturarea pietelor, dar si prin intarzierea exagereata a repornirii va fi cu mult mai greu de trecut …

4 comments

  • Cred că KWI a fost foarte mulțumit cu o binecuvântare merkeliană că și-a făcut bine treaba și poate sta liniștit cei 5 ani la Cucuveni. Deja e “sărac și cinstit”, la ce i-ar mai trebui și alte recompense? Fură destul partidul, nu se jignește el la luat valize murdare “pe persoană fizică”. În plus, la cate concedii gratuite are parte, nici măcar un bogătan ca Gates nu ar umbla atâta prin lume. Mă rog, i-a cam stricat pandemia asta plimbările, dar oricum se plictisise de atâta plimbăreală și pare mai interesant să o ardă cu dictatura legală p’acasă.

    Și câți m-au înjurat că nu l-am votat în 2019 ! Io’te că au parte de el cu vârf și îndesat acum LOL !

    PS: apropos de filiera operațională de care ziceai, a doua zi după ce i-au zburat pe primii 2000 de sparangheliști (era să zic specialiști) în Germania cu avioane temporizate să decoleze la 10 minute unul de celălalt, a apărut în Monitor procedura de autorizare a zborurilor cu lucrători care prevede un interval de minim 4 ORE între zboruri. Asta ca să fie clar cam ce “agenție” cu epoleți făcea treburile respective, una care siiigur nu are legătură cu România normală.

    • gata, s-a terminat ancheta; au dat amenzi la cativa sparanghelisti care au tusit-o spre avioane prin padure, nu pe drumul national

  • “Prima gresala a fost tratarea capsunarilor. Acestia au fost lasati sa intre in tara, cu zecile de mii, desi veneau clar din Italia care era focarul Europei.”

    Pare că au fost vânduți destul de bine la nemți o parte dintre ei (și la englezi). Dacă înainte nu puteau să le mai ia impozite, acum le-au vândut pielea la bucată.

    • cu exceptia agentiilor, nu stiu daca statul a primit ceva pe seama lor; Klaus oricum nu ar fi avut tupeu sa ii ceara lui Merkel ceva; intre timp am vazut ca statul german se implica puternic in stimularea atractiei de sclavi: s-au facut programe la nivelul statului de primit oameni, pregatit, un fel de sindicat, taduceri tot ce au nevoie, asigurari medicale etc, totul ca sa faca cat mai usor transferul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.