[CORONAVIRUS] NOUTĂȚILE ȘI COMENTARIILE ZILEI DE LUNI 11 MAI 2020

“Modelul” Suedez

Dr. John Campbell care are un canal pe youtube, a prezentat recent niste statistici interesante din Suedia.

Snapshotul este dintr-un video de ieri sau alalta-ieri, care video are si referinte la sursele studiului.

Ce reiese clar din aceste statistici? Pai eu unul vad epurare etinca a elitei medicale suedeze. Am mai mentionat ca explicatia pentru “laxitatea” cu care suedezii au tratat pandemia sta in deschiderea lor catre … eutanasiere. De altfel, recent statul suedez si-a cerut scuze de felul cum a tratat batranii, sau mai bine zis si-a cerut scuze ca i-a lasat sa moara aiurea neprotejandu-i.

Din statisticile de mai sus insa vedem un mic amanunt interesant. 5% din cazurile spitalizate sunt somalezi, desi ca procent in populatie sunt 0.84%. Cu siguranta, o situatie similara este si cu alte … etni multi-culturale. Defazarea intre reprezentarea in populatie si numarul spitalizatilor (si probabil al mortilor) e posibil sa vina din deficitul de vitamina D specific celor cu … pielea mai intunecata si mai ales veniti din alte meridiane, adica neadaptati la clima.

Fie cu intentie, fie din intamplare, acestea sunt datele.

“Succesul” romanesc

Nu mai prididesc arafatii si liberalii sa se laude ca “ce bine stam noi” comparativ cu alte tari. Fake news! Comparativ cu alte tari, noi stam cel mai prost (dupa fratii nostri de peste Prut). O imagine spune mai multe decat o mie de fake news-uri

Sursa chart: https://ourworldindata.org/grapher/daily-covid-cases-per-million-three-day-avg?tab=chart&year=2020-05-11&country=ROU+BGR+HUN+POL+UKR+MDA+SRB+GRC+CZE+SVK+SVN

Propaganda de partid (liberal-bolsevic) insa prosteste populatia aratand cu degetul la Italia, Spania si altele. Cand comparam veniturile din Romania cu cele din vest, politicienii nostri sunt destul de atenti si ne atrag atentia ca comparam mere cu pere ca acolo sunt si alte preturi. Cand comparam si preturile si le aratam ca in mall-urile din Germania ouale si laptele sunt mai ieftine ca la noi, zic: da, dar nemtii au impozite pe salarii si chiri mai mari. Etc, etc. In cazul pandemiei, trebuie sa ne comparam cu vecinii care au situatie similara. Si polonezii au migranti, si ucrainienii etc.

Ce spune insa chartul? Sa explicam si pentru cei chiori: raportat la populatie, numarul de cazuri din Romania este al doilea dupa Moldova, ceea ce denota performanta cea mai slaba din Europa in lupta cu virusul (dupa Moldova care detine prima pozitie). Adio competitie cot la cot cu Bulgaria … toti stau mai bine ca noi.

Dar poate ar fi unele artefacturi de moment? Poate conteaza, sa zicem totalul. Sa vedem totalul, nu inainte de a mai face cateva scurte comentarii legate de evolutia mediei pe 3 zile din chartul de mai sus.

La linkul respectiv puteti face hover pe o tara anume pentru a vedea evidentiata “curba” fiecare tari – in caz ca culorile din chart nu le puteti diferentia. Urmarind “curba”, tarile cu o evolutie pozitiva in sensul unei pante descendente sunt tot ce este sub Ungaria, inclusiv plus Serbia care are si acel spike.

Cifrele fiind insa mici, nu exista mare diferente intre state, desi bineinteles ca este uimitor ca Grecia nu a depasit 10 cazuri noi pe zi. Probabil Serbia a avut parte de focare mai multe si in general focarele sunt si la noi responsabile pentru numarul mare de cazuri, transmiterea intra-comunitara fiind limitata uimitor in Europa de Est, chiar comparat cu unele tari din Asia unde insa tinerea sub control a pandemiei as pune-o mai degraba pe seama masurilor stricte rapide si a educatiei populatiei – ca urmare a epidemiilor din anii anteriori (Sars, gripa aviara etc). In unele tari din Asia, purtatul mastii este ceva firesc chiar in perioadele de puseuri ale gripei normale (toamna/primavara), deci si acum asiaticii au fost mult mai pregatiti decat romanii care dupa ce au inceput sa poarte masca mai mult pe barba decat la gura, deja s-au plictisit de ea. Si ca romanii, probabil si ceilalti. Exclud ca evolutia pandemiei in Europa Centrala si de Est sa fie datorata masurilor rapide si colaborarii populatiei ci evolutia are alte motive – densitatea populatiei fiind poate unul din ele. Ramane insa sa vedem ce se va intampla dupa 15 Mai, deoarece eventuale puseuri in sus semnificative vor infirma aceasta teorie si vor indrepta balanta inspre masurile restrictive mult mai drastice in fostele tari comuniste cu popoare mult mai fricoase la masurile de pedepsire ale statului decat in vest.

Iata acum chartul cu numarul de cazuri totale raportat la populatie.

Repornirea economiei nu se face doar cu masti si manusi

Trecand peste optimismul general ca dupa ce se vor ridica masurile restrictive, totul va reveni la normal, chiar daca nu din prima, sunt oarecum ingrozit de ignoranta factorilor de decizie care inca nu realizeaza ca traim in pragul cele mai mari crize economice din ultimul secol, coronavirusul nefiind decat acul care a spart bula. Am explicat in articolele anterioare prabusirea sectorului auto si cum “revenirea” este imposibila aici. Sunt atat de multe semnale si indicatori pe care ii putem lua ca pre-vestitori ai inghetului economic are va veni incat nici nu stiu cu se sa incep. Sa incerc insa sa explic evolutia balantei Federal Reserve, adica cantitatea de bani tipariti.

Iata mai intai, cum a fost in 2008

Sursa chart: https://www.investopedia.com/insights/how-will-fed-reduce-balance-sheet/

Vedem ca in 2008, pentru a evita un crash al sistemului financiar, Fed-ul a tiparit instant de 3 ori cantitatea de bani pe care o tiparea in mod periodic si o azvarlea in castelul de nisip pe care il constituie sistemul financiar actual bazat pe credit.

Sa ne uitam acum, cum a tiparit Fed-ul in Aprilie

Sursa: https://wolfstreet.com/2020/04/23/fed-slashed-qe-further-still-hasnt-bought-junk-bonds-or-etfs/

In prezent, valoarea a ajuns la 6.77Tn, Fed-ul tipareste miliardele mai repede decat ar fi sa numaram milioanele. Adica daca as incepe sa numar cate un milion pe secunda pornind de la balanta actuala, nu as face fata cu viteza de tiparire …

Cu toate acestea, actiunile inca scad. Dupa cum stim, fiecare pompare monetara salta pretul actiunilor. Nu si de data asta. In ciuda banilor tipariti, acestia inca nu au ajuns in pretul actiunilor. Dar unde ajung? Povestea este lunga … In programele de lupta cu virusul, pe scurt. La alte Goldman si alti Steini ca doar nu la Jon Doe care face un ban cu Uber si a ramas acum fara clienti ca s-a inchis cam totul.

Bineinteles ca sperantele sunt mari si va exista un moment de optimism, asa cum si pe Titanic dupa sperietura socului si calmarea calatorilor de catre capitan, o perioada a fost “ca inainte”.

Realitatea este ca pe langa crashul economic datorat acestor dezechilibre produse de inchideri si de intreruperea lanturilor furnizorilor, virusul ramane intre noi si va lovi periodic ca picatura chinezeasca, chiar daca s-ar lua cele mai stricte si corecte masuri si chiar daca populatia ar fi foarte precauta. Azi o macelarie, maine o firma de confectii, poimaine un hypermarket, raspoimaine o agentie de banca, virusul va lovi peste tot. Mortalitatea fiind scazuta, poate ca nu ne vom mai speria la fel de puternic si autoritatile – o sa vina o perioada – vor incepe chiar sa incurajeze oamenii, speriate fiind de problemele economice care vor lovi puternic si vor produce mari dezechilibre la nivelul statelor, in intreaga lume.

Insa in ciuda incordarii si dorintei de “a trece peste” si in ciuda noilor mesaje care vor fi “sa avem curaj in fata virusului”, comportamentul oamenilor se va schimba si distantarea sociala va fi puternica, de durata si radicala. Adica, daca acum oamenii sunt impotriva distantarii din obisnuinta si li se pare greu, incet-incet, virusul va produce noi patternuri de comportament in directia distantarii care patternuri nu sunt deloc pozitive pentru economie, intregi industrii fiind pur si simplu rase sau ramanand la nivelul unor “muzee” in aer liber ale unor vremuri trecute recent dar trecute pentru o buna perioada de timp.

Trambulina inovatiilor

Uimitor, exista o categorie de oameni care jubileaza acum. Pe langa eco-idiotii care se bucura ca nu mai avem poluare si despre care am comentat intr-un articol anterior, avem tehnofilii indobitociti care cred ca tehnologia va rezolva toate problemele omenirii in 2-3 ani cel mult. Sau daca nu le va rezolva pe toate, va rezolva 90% din ele. Evident ca tehnologia nu este indeajuns ca sa rezolve de exemplu problema foametei. Desi exista tractoare care pot sa are rapid, trebuie sa existe tractoristi care sa doreasca sa mearga cu ele si trebuie sa existe cumparatori pentru graul produs care sa plateasca un pret corect, motivant pentru tractoristi. Economia este mai mult decat tehnologie, evident si tine de piata libera. Tehnologie fara piata libera, nu inseamna decat o noua epoca feudala cu niste calesti mai sofisticate pentru regalitate si restul, o gramada de iobagi care vor muri de foame chiar avand toti smartphoane.

Partea nasoala cu virusul este va lumea va da vina pe virus nu pe atacul global asupra pietei libere care are loc in toate tarile, chiar si in SUA – taramul tuturor posibilitatilor din care pana si australianul Musk care a venit aici ca sa isi indeplineasca visurile, a ajuns acum sa ameninte ca va pleca de tot in China. Ori daca China a ajuns ultimul aparator al capitalismului, ceva e putred in Brave New World.

Dar vom trai si vom vedea in ce masura robotii care latra sa pastram distanta de 2m minima intre noi, vor putea sa munceasca si in fabrici si uzine si sa produca toate cate are nevoie omul modern ca sa fie fericit si sa nu voteze populistii si nationalistii care sa duca omenirea spre un nou razboi mondial.

PS: deoarece comentatorii nostri sunt mai acrivisti ca noi, nu putem sa nu publicam si situatia testarilor (raportate la populatie) pentru ca evident trebuie corelata cu numarul de cazuri (la populatie); daca insa dorim sa fim si mai acrivisti, mai conteaza si testarea cum e facuta, pentru ca una e sa faci 1000 de teste in Cehia in randul populatiei aleator, doar pentru a lua pulsul mai bine si alta e sa testezi doar personalul medical expus o data la 4 zile, sa le faci gaura in gat de-atatea exudate; deci exista si un aspect calitativ al testarii, dar in cele din urma, cifrele sunt cifre; iata deci situatia, las pe fiecare sa traga concluzia ca m-am saturat sa demonstrez cat de ultimii suntem la toate

Sursa: https://ourworldindata.org/coronavirus-testing#

4 comments

  • nu contest graficul in sine, o fi facut bine, contest judecata emisa doar pe baza lui, ignorand nr de teste per milion. Nu crezi ca nr de infectari trebuie corelat si cu nr de teste?!?
    altfel cifrele asa alandala nu cred ca au sens, daca nu le integreziu in tr-un context.

  • iti contest graficul cu mortii sau cazurile per milion de popor.
    concret, Ukraina pare ca sta binisor, dar daca corelezi SI CU numarul de teste si mai adaugi faptul ca virusache se transmite si asimptomatic, vei vedea ca sta extrem de prost si ca au o rezerva babana care nu se va epuiza curand.

    nici compartaia cu balcanii nu cred ca e obiectia, ei nu au avut atatia diasporeni reveniti acasa si comportandu-se iresponsabil.

    gracia in schimba sta bine, surprinzator de bine.

    • nu e cu morti ci cu cazuri per milion – contesta-l la aia de l-au facut, astea sunt datele
      comparatia cu balcanii – cel putin polonezii au avut la fel de multi ca noi imigranti; ucraina idem; raportat la populatie, nu stiu fiecare tara cati a avut; dar dc turcii s-au intors in tara cum se intorc in vacanta de vara, sudul balcanilor – serbia, croatia, bulgaria a fost tranzitata de milioane de oameni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.