Ce ii asteapta pe romani dupa pandemie?

Stiu ca am ramas dator cu partea a 2-a a articolului despre teoriile conspirationiste legate de coronavirus. Mai dureaza ceva pana o sa am ceva de zis, deoarece putine articole din cele de pe acest blog sunt scrise doar ca sa fie si sa faca hituri ci in general scriu ceva cand ma framanta un gand si cand simt ca am ceva de zis. Din ce imi aduc aminte, in principal imi mai doream sa abordez mai ales teoria conform careia virusul este unul clar manufacturat si este cu mult mai complex si perfid decat il cunoastem – din cat il cunoastem deocamdata.

Nu stiu de fapt nici daca exista o asemenea teorie si are adepti prea multi, dar daca exista o teorie conspirationista care ma ingrijoreaza personal – chiar daca nu are o formulare clara si omogena si/sau un numar de sustinatori prea mare sau prea grei – este aceea conform careia cei care au facut virusul au stiut ce fac si deocamdata am avut parte doar de etapa I-a.

Cu privire la teoriile conspirationiste, evident ca sunt oameni care se muleaza pur si simplu pe fabulatii spectaculoase din pornirea fireasca a mintii inspre povesti si fantezii. Asa cum gusturile muzicale nu se discuta, tot asa sunt si inclinatiile spre o teorie sau alta, cata vreme, discutand despre teorii se pot gasi argumente pro si contra despre oricare dintre ele, neexistand posibilitatea ca vreuna sa fie confirmata total sau partial niciodata. Vedem cum de exemplu in Romania inca nu am aflat adevarul despre Revolutia din 1989, desi au trecut atatia ani, desi s-au facut anchete peste anchete, desi avem filmari, marturii etc.

Personal, in cazul Coronavirusului, am avut 2 surse principale de informatie de la care imi extrageam noutatile (Dr. Campbell si Dr. Martenson) pe care apoi le aprofundam singur cautand cat mai la sursa. Intr-o perioada, ajunsesem chiar sa citesc abstracturile studiilor publicate de chinezi, pentru a-mi face o idee cat mai clara despre efectele acestui virus.

Intorcandu-ne la marea mea temere este ca imunitatea la acest virus sa nu functioneze si ca efectele la cei infectati sa fie de lunga durata si grave in timp. Chiar si simpla pierdere a imunitatii ar fi indeajuns de nasoala incat sa produca o problema de sanatate majora umanitatii. Avem deja multe cazuri de anomalii si semne de intrebare. Semnele de intrebare sunt firesti, fiind un numar mare de cazuri, evident ca apar si anomalii si “ciudatenii”. Una dintre acestea este acel sindrom inflamator care apare la copiii infectati similar cu sindromul Kawasaki. In primul rand sa nu ne ingrijoram – incidenta este infima comparativ cu virusul in sine, dar asta nu trebuie sa ne linisteasca, efectele acestui sindrom fiind extrem de periculoase si necesitand tratament de calitate si prompt pentru copiii afectati. Trebuie insa ca doctorii sa comunice intre ei si sa se stie despre acest sindrom si despre ce tratamente s-au aplicat si ce a functionat. 100 de copii la nivelul Marii Britanii – deocamdata – nu este un numar neglijabil ci suficient de mare pentru a-i face si pe doctorii romani atenti la ce se intampla prin alte parti.

Ce vedem insa din articol care mi se pare mie interesant este acel “delayed immune response”. Deci daca poate exista un raspuns intarziat la virus, chiar daca deocamdata a fost depistat doar la copii, nu vad de ce nu ar putea sa existe asa ceva si la adulti. Prin raspuns intarziat, sa zicem de exemplu ca vom avea moartea in procent de 80% la 6 luni de la luarea virusului. Este asta total exclus? Nu sunt doctor si nu stiu. Banuiesc ca putin probabil, dar desi nu sunt doctor, niciun doctor nu ma poate convinge ca daca la copii exista un raspuns intarziat, la adulti nu poate exista. Din ce stiu din alte surse, majoritatea copiilor au fost depistati cu anticorpi, deci au facut virusul, dar nu mai aveau simptome de virus. Iata deci o anomalie.

O alta anomalie ar fi faptul ca unii infectati care s-au vindecat, dupa cateva saptamani inca reclama unele dureri si manifestari. Nu stiu cat de normal e si asta, desi stiu ca dupa o pneumonie dureaza mult pana sa te refaci, teoretic pentru a putea pompa la fel de mult oxigen trebuie sa iti exersezi din nou plamanii si sa ii fortifici pentru a ajunge la aceleasi performante dinainte. Multi dintre cei cu pneumonie raman cu semne in plamani si acestea se vad la raze, dar fiziologic manifestarea generala este de slabiciune si sensibilitate. Adica fizic chiar si cei vindecati se simt mai slabi si data viitoare racesc mai usor sau ia gripa mai usor. Aici nu ma pricep sa spun daca boala face ca ulterior sa fie mai sensibili sau faptul ca ei au avut initial un sistem imunitar slab (slabit in anume momente) care i-au facut sa se imbolnaveasca creste probabilitatea ca si alta data in viitor sa aiba un sistem imunitar slab care sa ii predispuna la imbolnavire. Foarte probabil la fel este si cu Covid-ul. Cei care au facut boala si au trecut nasol prin ea, poate au avut un sistem imunitar slabit si de aceea au patit-o. Cum sistemul imunitar nu se imbunatateste cu varsta ci din contra isi pierde din pefromante – cu exceptia cazurilor rare cand omul adopta un stil de viata sanatos – foarte probabil ca aceiasi bolnavi si in viitor sa aiba unele probleme, pe care sa le puna pe seama Covidului.

Aceste doua anomalii ingrijoratoare – efectul intarziat inflamator la copii + dureri musculare si alte manifestari la adulti sunt cateva argumente in formularea teoriei conspirationiste conform caruia virusul este manufacturat si raul abia urmeaza.

Totodata, acestea ca si altele pot sa fie normale atunci cand un virus loveste in atat de multi oameni. E firesc ca unii dintre ei sa reclame unele simptome ulteior, dar corelatia nu este cauzatie neaparat.

In schimb analiza DNA a virusului si “povestea” legata de aparitia si transferul acestuia de la animal la om + veriga lipsa (intre acel pangolin si om trebuie sa mai fie ceva) dar si unele particularitati ciudate ale modului cum ataca si se prinde de celula, sunt alte cateva elemente care se adauga. Insa aici nu voi intra prea mult, deocamdata fiind peste nivelul meu, ci ii las pe cei interesati sa il urmareasca pe Chris Martenson in video-ul de pe 14 mai in care a abordat chestiunea.

Si dupa aceasta scurta introducere legata de teoria conspiratiei conform careia coronavirusul este artificial si raul abia urmeaza, as dori sa trec la subiectul acestui articol: ce urmeaza pentru Romania. Analiza va fi una pe probabilitati, pornind de la ce am trecut, la ce am vazut, la ce putem prevede cu un minim bun simt si la ce tara stim ca avem.

In primul rand, este cert ca in Europa Centrala si de Est penetrarea este mult mai slaba decat in vest (si in alte zone ale lumii). As face aici o mica exceptie: este foarte posibil ca si Africa sa fie la fel si nu sistemele medicale slabe, lipsa capacitatii de testare sau faptul ca majoritatea tarilor africane sunt dictaturi sa explice numarul scazut de cazuri in Africa. Multi inca sunt rezervati sa dea o explicatie de ce unele zone au penetrare masiva iar altele nu. Eu repet explicatia mea: nivelul de trai si nivelul civilizatiei sunt strict legate de puterea de propagare. Cum se raspandeste virusul? Sa simplificam si sa zicem asa: prin mall-uri, ca se freaca oamenii unii de altii, prin spitale, pe stadioane si la metrou. Puterea de propagare a virusului este strict legata de contactele intre oameni. Nu este de-ajuns sa ai populatie multa. Daca aproape 50% din populatie sta la sat (cum e Romania) si 40% din populatie sta zilnic pe camp (sau in gradina, in curte) sa munceasca, e si normal ca comparativ cu Italia care are doar 2-3% din populatie pe camp, restul de 48% muncind in fabrici cot la cot, se intelege de ce incidenta in Italia e mult mai mare ca in Romania. E normal ca mult mai multi italieni merg la mall decat romanii (pentru ca au bani mai multi), multi mai multi merg la meci (media e 30.000 fata de 6000 in Romania), romanii nu prea merg la opera, romanii nu prea au turisti etc. Deci chiar daca numarul populatiei este acelasi intre doua tari, “frecusul” intre oameni este total diferit. O tara dezvoltata are un “frecus” mult mai mare intre oameni decat o tara subdezvoltata. Nu stiu sa existe locuri unde intr-o tara subdezvoltata – cum e Romania – sa avem mai multa aglomerare si deci mai multi oameni decat intr-o tara dezvoltata – cum e Italia. Poate doar la biserica si la cozile de la internarea in spitale unde trebuie sa stai 4 ore de la 6 dimineata ca sa iei internarea.

Deci, este de bun simt zic eu ca asa cum penetrarea a fost slaba pana acum si in continuare urmatoarele valuri – daca vor exista – vor veni nu doar cu intarziere fata de cele din vest – deci ne vom putea apara mai bine, dar vor fi si de amploare mai mica ca in vest. Deci medical, Romania are toate sansele sa treaca cu bine prin aceasta pandemie, poate chiar reusind sa spere la anihilarea virusului sau la evitarea totala a focarelor si a transmiterii comunitare.

Mergand mai departe la conturarea unui raspuns la intrebarea ce ne asteapta, sa trecem in plan economic. Aici, lucrurile sunt mult mai nasol. Ca si in 2007-2008 criza se misca cu pasi marunti inainte, mai ales impactul in Romania. Marile firme si investitorii straini au invatat lectia insa si nu pleaca mai intai de aici, ci de data aceasta par sa aduca bani din afara la noi in tara pentru a castiga din dobanzile mai mari oferite de guvernul Romaniei. Teama de default-ul suveran este zero, pentru ca inca din 2008 investitorii au dezvoltat “anticorpi” si nu se inflameaza prea rau cand deficitele explodeaza sau ratingurile pica. Cu toate acestea, intreaga masinarie economica nu este perfecta si total controlabila psihologic, astfel incat o pompare de optimism sa acopere gaurile negre si angrejanele distruse, in speranta ca le vom repara putin mai tarziu si ca nu avem o problema acum. Desi tiparirea de bani pentru a trece peste coronavirus este universala, la fel de universale vor fi si consecintele inevitabile ale inflatiei si devalorizarilor monezilor. Evident ca pana la consecinte, exista un razboi al monedelor si ritmul de tiparire variaza, dar convergenta tuturor masurilor este protectia propriilor producatori si asigurarea aprovizionarii cu materie prima si marfurile necesare fiecarei tari in parte.

Fiecare tara acum si-ar dori ideal ca acele marfuri care ii sunt necesare si nu le poate produce sa le importe fara taxe si ideal sa plateasca pe ele cu bani tipariti de propria banca nationala si oferiti pe tava in aceste momente “speciale” sau “de criza” guvernelor. Totodata, fiecare tara si-ar dori ca acele produse din import care sunt insa produse si intern si exista o industrie locala, sa fie taxate si ideal sa nu poata intra in tara pentru a proteja producatorii locali. Indiferent de calitate sau cost/calitate, situatia actuala stimuleza si bonifica politicienii populisti care striga cu surle si trambite ca “sa sprijinim economia nationala” cumparand produse nationale si mergand in concediu / vacante in tara noastra.

Adevarul este ca ori criza, ori necriza, tiparirea de bani nu este benefica si nu ajuta. Nu face decat sa impinga gunoiul sub pres si sa lase mormanul datoriilor de rezolvat urmasilor – atat cei politici care vin peste cateva luni cat mai ales copiilor si nepotilor care vor plati datoria statului aflata in crestere spectaculoasa cu ocazia covid-ului.

Ori criza, ori necriza, reformele trebuiau facute si liberalismul practicat nu doar anesteziat. Ori la noi s-a intamplat zero reforma si s-a pierdut ocazia restructurarii sitemului bugetar, guvernul actual – ca si cele dinainte – preferand, sub umbrela pandemiei, sa apeleze la credite – solutia facila sa rezolvi orice problema doar ca nu o rezolvi ci doar o arunci in viitor.

Dar desi nu a taiat din bugetari, desi a inghetat preturile pe alocuri si desi toate masurile luate au fost profund socialiste, in Romania guvernul si-a uzat increderea tocmai pentru exagerearea masurilor luate raportat la riscurile si efectele percepute de populatie. Altfel spus, lumea crede ca guvernul a luat-o pe balarii – din punct de vedere democratic – doar ca oportunitate si nu pentru necesitatea rezolvarii problemelor medicale cauzate de virus. Despre recunoasterea meritelor, ce sa mai zicem, ca oricum se lauda singuri destul. Insa acest recul al populatiei coroborat cu efectele economice devastatoare care desi nu au sursa problemei la nivel local, oamenii vor interpreta criza in primul rand ca pe o consecinta a “inchiderii”, va duce inevitabil la schimbarea puterii cu proxima ocazie a alegerilor.

Ori daca vine PSD-ul, masuri liberale nu va lua prea multe, ci – sub acoperamantul pandemiei – va trece la noi si noi msuri populiste de oferit bani gratuiti, de pornit proiecte somptuoase cu bani din credite, de facut achizitii masive medicale etc, etc. Ce ne asteapta pe noi? O cadere economica accelerata, rotatie de guverne, explozie de curs, somaj, cresterea cursului si alte nasoale de-astea…

5 comments

  • afluxul inspre afara de care zici, va mai fi si in conditiiile recesiunii din UE?

    • depinde cat de nasoala va fi recesiunea; in vechea recesiune, Germania nu a cunoscut somaj de exemplu … romanii din Spania s-au mutat in Anglia (ca in Germania e problema limba); acum cred ca nemtii sunt mai pregatiti si mai organizati ca sa primeasca sclavi, deci probabil vor suge cantitati imense de muncitor pe proiecte masive de infrastructura; la ce excedente au nemtii la bugetul de stat … recesiunea in Germania nu se va simti nici pentru cei de jos nu doar pentru cei de sus, vor fi doar niste cifre

  • eu vb din perspectiva reinfectarii
    sunt curios ce va urma zilele viitoare.

  • pe romani ii asteapta valul 2 de capsunari.
    coada de 14 k mla intrarea in tara.

    • cred ca valuri mai multe vor fi inspre afara; pe masura ce somajul va creste si marile fabrici vor inchide …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.