Distanțarea socială – forme fără fond

Nu prea intru in locuri aglomerate din cauza virusului. Urasc gramezile dinainte de pandemie, deci acum am un motiv in plus sa evit mall-uri si alte de-astea si orice loc unde e gramada. Dar am ajuns azi din intamplare la Decathlon si am observat noua “organizare” care este probabil conforma “normelor reglementate” de “distantare sociala”.

Iata pe scurt, “solutia” care ne fereste sa tusim unul in fata altuia. Cine a gandit asta, nu stiu ce a avut in cap, dar nu distantarea …

Asadar inainte erau mai multe case, sa zicem 3 pe care lumea trecea in paralel. Logic, ca sa fie distribuiti clientii cat mai eficient. Acum din motive ciudate pentru mine, avem aceleasi case puse tot una langa alta, insa oamenii sunt condusi pe un culoar marcat cu buline. Ajung in dreptul caselor si apoi sunt chemati pe rand (efectiv e un nene pandar care le face cu mana) pentru ca din instinct, oamenii sunt obisnuiti sa astepte la coada si nu stiu ce sa faca daca sunt deja plasati pe bulina in fata primei case. Daca insa la casele celelalte se elibereaza, clientul trebuie sa treaca pe langa prima casa si primul client si sa ajunga la a doua sau a treia casa. Si cum la Decathlon majoritatea clientilor sunt familii, ingramadeala este inevitabila.

In schimb, desi magazinul si-ar permite sa tina usile deschise pentru a facilita ventilarea care din februarie am tot scris ca trebuie facuta cat mai desi si ideal usile la magazine tinute deschise pentru ca principalul mijloc de transmitere este prin aerosoli fini care plutesc in aer si care cu cat fluxul de aer este mai mare cu atat se dilueaza cantitatea pe cand in spatiile inchise cu sisteme de recirculare a aerului, mediul inchis nu face decat sa recicleze si sa distribuie virusul, avand evident si un efect de cumulare in caz ca o persoana infectata tuseste de mai multe ori sau mai multe persoane infectate tusesc si raspandesc in aer virusul. In schimb, daca am avea ventilare naturala, adica usile deschise – un minim posibil oriunde – fluxul de aer ar dilua cantiatea de virus instant si ar minimiza riscurile.

Dar in ciuda comitetelor strategice de comunicare, in ciuda miilor de norme si a sutelor de specialisti invitati in media si in ciuda faptului ca probabil “reorganizarea” caselor la Decathlon s-a facut cerand parerea unor specialisti, rezultatul este contrar asteptarilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.