A rămas Turcia fără moschei?

Ce l-a apucat pe Erdogan să transforme Hagia Sofia în moschee? Nu mai au turcii unde să se roage? S-au ocupat toate moscheile din Istambul? Evident că nu! Ca niște păgâni și turbați ce sunt, turcii doresc să scuipe pe străinătate și cred că sunt un neam mare și că au o țară puternică, poate chiar care are acum un moment oportun să reconstruiască Imperiul Otoman. Vise și calcule greșite … În fapt, turcii au coliva fiartă!

Am tot scris articole despre Turcia și despre turbatul Erdogan care o duce la pieire. Ce păcat! Ce oportunități avea Turcia și unde ar fi ajuns dacă se apropia de UE! Cu deschiderea spre Asia și cu cultura economică a turcilor, cu puterea de muncă și influența în lumea arabă, o Turcie care putea să adopte rapid valorile europene, în principal democrația și statul de drept și nu aluneca în iluzii naționaliste și fanatic-religioase, putea să înlocuiască Marea-Britanie și sa dea un mic boost Uniunii, profitând evident colosal. Să ne uităm doar pe creșterea economică a României de la integrare care oricum nu prea a fructificat fondurile europene și rămâne captivă în asimilarea formelor fără fond, nefiind capabilă de flexibilitate și dorință de prosperitate. Însă Turcia, cu o populație majoritar tânără, în creștere, cu o felie mare de căpșunari care au muncit în UE și s-ar putea integra fără probleme, aducând plus valoare uniunii și beneficiind și ei totodată, cu o economie care deja a fost injectată cu bani masivi de SUA, cu un sistem bancar puternic (distrus însă recent de ginerele lui Erdogan), avea cu totul alte oportunițăți de creștere.

Dar principala problemă a Turciei nu e atât blestemul să cadă în genunchi subjugată de un dictator cât e ca acest dictator să aibă viziuni și visuri mărețe de a redeveni sultan și să facă calcule greșite. Ori Erdogan a tot făcut calcule greșite … Spuneam într-un articol trecut că marile puteri din când în când au nevoie de un teritoriu proxy ca să se frece între ele, ca nu mai au loc, deh! Siria pare consumată ca zonă de război proxy pentru că Trump a tot încercat să retraga SUA de peste tot de unde s-a putut. Eu zic că urmează Turcia.

Petern Zeihan susține teoria ca SUA nu mai au nevoie să fie polițaiul lumii, au tot ce le trebuie acasă, explică el foarte clar de ce gândește așa și nu mai reiau. Nu îl urmăresc decât de vreo 2 ani și țin să spun că predicțiile lui s-au cam întâmplat, mai ales cele referitoare la petrol. Însă indiferent ce se întâmplă acum la alegeri, pentru turci nu va fi ok. Fie câștigă Trump și rezolvă problema pentru evrei, făcând “pace” în Orientul Mijlociu așa cum știe el, fie câștigă Sleepy Biden și pentru a distrage atenția americanilor de la dezastrul economic intern pe care o să-l producă, democrații o să cam dea foc la toată lumea.

Dincolo de teorie, în caz de nevoie, un război poate mereu să unească poporul american și cum un război cu Rusia poate fi prea riscant, un război cu Turcia pentru apărarea Israelului este mult mai la îndemână. Pentru că inevitabil Turcia va ajunge să calce pe coadă Israelul. Adică, deja o face și va trece la următorul nivel.

Și că veni vorba de Israel … Nu știu cât de adevărată e știrea, că azi, toată lumea a relatat dezastrul cu Aghia Sofia, însă … se pare ca Erdogan a promis că o să … elibereze și Al-Aqsa (din Ierusalim). Cel puțin asta scrie în presa israeliteană. Dacă această amenințare este probabil doar un zvon sau o falsă interpretare, ce este bineștiută este opoziția Turciei la planul lui Trump de … anexare de către Israel a și mai multor teritorii palestiniene, ciopârțind și mai mult teritoriile acestora. Frecușurile între turci și israeliteni sunt vechi și personal mă mir ca Trump deocamdată nu face nicio mișcare în apărarea acestora, sau cel puțin nicio mișcare de care să știm.

Profitând de căderea Siriei, de incapactitatea rușilor și de ezitările americanilor, turcii avansează pe multiple direcții: în kurdistanul irakian, în Libia, în Siria, antrenând facțiuni Hamas și chiar amenințând Egiptul.

Deocamdată americanii par muți și posibil ca problemele interne să îi macine prea mult ca să mai poată face ordine, măcar prin amenințări. Însă la nevoie, un dolar în picaj se întărește când bombele pică.

Dincolo de chestiunile geopolitice, Turcia are în primul rând o problemă economică gravă. Mai gravă decât a celorlalți. Cu un PIB puțin peste al Elveției dar jumătate cât al Spaniei, principala problema a Turciei este rata inflației de peste 12%. Vă mai amintiți cum creșteau prețurile în România post-decembristă? Cam așa e acum la turci … PIB în stagnare, dobânzi mari, deficit guvernamental, deficit al balanței de plăți, etc, etc.

Acum a venit și Coronavirusul și a cam distrus turismul care este 12% din economie (în comparație în Grecia este 20%). Relația cu rușii fiind încordată și prețul petrolului punând mari probleme la buzunar acestora, toate proiectele majore în energie sunt cam blocate.

Însă financiar, Fed-ul american este the lander of last resort, adică ultimul care poate împrumuta o bancă (privată sau națională) atunci când the shit hits the fan. În întreaga lume, inclusiv China! Da, știu că vi se pare ciudat, dar asta e lumea în care trăim. Tot sistemul financiar se leagă la Fed. Cine nu se leagă, ajunge ca Koreea de Nord sau Venezuela, singurele tări “independente” în prezent. Se pare că turci au avut probleme în asigurarea unei conducte la Fed în primăvară când a lovit pandemia și mâ îndoiesc să se fi schimbat ceva.

În curând vine toamna și o dată cu ea primul val al crizei. O să vedem în toamnă cum o sa reziste Turcia. E posibil ca pentru a distrage atenția, Erdogan să facă și alte prostii în Siria unde îi e mai la îndemână și să aibă din nou a face cu rușii care și ei la rândul lor au nevoie de un război ca să distragă atenția poporului de la foamete și sărăcie. Până atunci, o confruntare între Turcia și Egipt în Libia pare inevitabilă. Turcii să facă bine să se roage mult acum în Aghia Sofia că viitorul nu e deloc roz pentru ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.