Elefantul din camera cu miliardele de euro “primite” in dar de Romania

Toata discutia in jurul miliardelor de euro primite de Romania de la UE este una extrem de infantila si facuta de oameni care habar nu au ce sunt banii. Dar nu doar oamenii prosti nu au habar cum se fac banii ci chiar si oamenii destepti. Am ramas socat astazi discutand cu un prieten (destept zic eu) ca el nu are habar ce inseamna bani fiat, masa monetara, cum apar banii si cum sunt introdusi in circulatie, ce efect au programele tip “prima casa” asupra pietelor (mentin preturile umflate) si mai ales nu avea nicio idee despre Bitoin si Ethereum nu stia cum se scrie, desi este un programator foarte bun si care pe langa faptul ca este inteligent, in facultate a avut o inclinatie speciala spre matematicile abstracte si cu siguranta ar putea sa il inteleaga pe Vitalik de 10 ori mai bine ca mine.

Inainte de a spune orice de banii primiti de la UE, as dori sa lovesc direct in cei care sustin ca UE e buna pentru noi deoarece de cand am aderat la UE, ne-a crescut PIB-ul cu x%. Statisticile sunt mincinoase, mai ales cand sunt facute cu scopul de a minti. Iata doar cateva cifre (sursa cifre):

  • PIB Per Capita 2006: Cuba 4684$ – Romania 5757$
  • PIB Per Capita 2017: Cuba 8541$ – Romania 10808$

Crestere 2017-2006: Cuba 182% – Romania 187%

Iata deci ca Cuba, o tara saraca cu multe probleme, care nu face parte din niciun bloc economic si care are relatii externe comerciale infime, fiind o tara comunista cu o economie planificata, detinuta si condusa de partid, a avut o crestere economica in aceasta perioada similara cu a Romaniei care a aderat la UE in 2007. Europenistii idioti care nu au minime cunostinte economice si care nu au habar pe ce lume traiesc, canta isonul Europei cum cantau comunistii de altadata imne de lauda URSS-ului, care era prezentat ca “lumina de la rasarit”, izvorul de bunatati, buricul lumii.

In fapt, UE ca bloc se prezinta mult mai jalnic decat alte blocuri economice in ultimele decenii. Iata mai jos un chart cu cele doua decenii (2000-2010 si 2010-2016). In ambele decenii, UE a fost cel mai jalnic bloc economic din lume. Nici nu vreau sa ma apuc sa caut sa compar Romania cu o tara emergenta care in aceasta perioada a fost in afara UE si nefiind subjugata de regulamentele restrictive, sistemul birocrat si diversitatea de interese, s-au putut misca mult mai bine intr-o perioada de boom economic mondial, pe care din pacate, fiind captivi UE am ratat-o.

https://www.pwc.com/gx/en/issues/economy/global-economy-watch/assets/pdfs/gew-october-2017.pdf

Indiferent insa de oricate date vom aduce si de claritatea statisticilor, vom gasi eurotici care vor spune: da, dar drepturile omului blah, blah. Care-i treaba cu drepturile omului? Realitatea este ca economic UE este comparat cu Africa subsahariana cum e Dacia cu Toyota: mult mai nasoala. Dar sa raspundem totusi si neuroticilor care nu pot sa vada lucrurile cum sunt: existenta drepturilor omului nu este o frana pentru dezvoltarea economica, ba din contra. Problema UE nu este ca are drepturile omului si altii nu au, ci ca economic UE este o organizatie care favorizeaza anumiti actori, nu blocul in sine. Si daca e sa ne uitam in interiorul blocului, este clar care sunt beneficiarii cresterii si care sunt carnea de tun pe care se face aceasta crestere.

Sa ne intoarcem insa la marea bucurie cu miliardele de euro aduse de Kalutomaton care ca un Wunderschönen-Prinz nu a dormit 4 zile si 4 nopti si cu vigilenta si sacrificiul sau i-a convins pe europeni sa dea si romanului sarman niscavai miliarde de euroi.

In primul rand, veselia cu care au prezentat acest “succes al negocierilor” liberalii este una tembela. Evident ca nu atat banii sunt problema, cat faptul ca oricat am mari salariile doctorilor, acestia sunt din ce in ce mai putini deoarece aleg sa fuga in tari unde nivelul de trai este mai bun, unde castiga mai mult si decat sunt platiti in Romania si decat vor fi platiti peste 10 ani in Romania. Un succes mult mai mare al acestor negocieri ar fi fost daca Romania reusea interzicerea exodului de munca sau macar pentru fiecare doctor transferat din Romania in Germania, nemtii sa plateasca scolarizarea acestuia. Nu zic de ingineri, itisti, muncitori si alte meserii. Romania a juns sa importe pana si bone din Asia deoarece ale noastre sterg la cur babacii italieni si austriaci. Deci, ciocu’ mic cu miliardele castigate prin negocieri.

Evident ca Romania nu a primit nimic preferential si ca toate tarile sarace au primit un os de ros acolo, pentru a permite UE sa mai supravituiasca peste o criza, caci fara acest program de “ajutorare” a saracilor, este evident ca UE nu ar putea supravietui, deoarece in primul rand porcusorii maricei ar da ortul popii. Italia, Spania, Grecia si chiar Franta au probleme financiare atat de mari incat fara sustinerea bancilor acestora prin cumpararea de obligatiuni si diverse linii de finantare ale BCE, ar fi obligate sa intre in faliment ceea ce ar duce la sfarsitul monedei europene si cu sfarsitul monezii, la sfarsitul UE.

Insa modelul de supravietuire-integrare al UE este unul simplu: un sut in fund, un pas inainte. Cu fiecare criza, tarile sunt obligate sa cedeze un pic mai mult la suveranitate si pentru a primi un os de ros la vremuri grele, trebuie ca statele sa accepte noi si noi “termeni si conditii”.

Conditiile distribuirii banilor sunt de fapt diavolul care se afla mereu in detalii. Nu stiu daca acestea sunt undeva prezentate clar insa este evident o presiune constanta si o tentativa de control care vine de la cei puternici (care dau banii) inspre cei slabi (cei saraci, ca noi).

Se intelege ca atunci cand se fac termenii si conditiile distribuirii banilor, nu toate lucrurile sunt clare si nu se tine cont de faptul ca prosperitatea celor bogati este garantata tocmai de saracia celor saraci: fara saraci ca Grecia si Romania, Germania care exporta 50% din PIB ar avea o mare problema: moneda s-ar intari atat de mult incat produsele germane la export ar costa foarte mult si prin urmare economia ar fi mult mai restransa ca acum. Faptul insa ca Germania face parte dintr-un bloc in care sunt mult mai multe tari care contribuie la “taria” (sau moliciunea) monezii unice, permit Germaniei sa exporte ieftin in afara blocului si sa “finanteze” (pe credit evident) consumul intern in cadrul blocului exportand cu taxe zero. Lipsa taxelor vamale evident ca este mana cereasca pentru cei care produc, fiind un garant al stagnarii in subdezvoltare pentru cei care importa. Dar cum e posibil o asemenea minunatie, am zice totusi? De ce ii convine Germaniei totusi sa ofere credit porcusorilor pe care ii domina si ii exploateaza in cadrul blocului, ascunzand taria monezii in afara prin riscul acestora de default? Explicatia este una simpla: monopolul. Finantarea porcusorilor este ca o vanzare de dumping in comert: unele magazine mari prefera sa vanda la pret mai mic o anumita categorie de produse (produse tractor) doar pentru a beneficia din marjele de profit pe alte categorii de produse. Fara produsele tractor, clientii nu ar veni in magazin, sau s-ar duce la alte magazine. Cu produsele tractor, clientii beneficiaza de un pret redus la paine si bomboane mentolate, dar platesc suprapret la televizoare si haine.

Germaniei in convine o moneda Euro slaba deoarece o ajuta sa exporte mult si dezvoltandu-si capacitatile de productie poate supravietui in cazul unui default datorat pocusorilor. In cazul destramarii UE, nu nemtii vor muri de foame ci restul. Nemtii poate pentru o perioada vor saraci putin, insa pentru ei destramarea UE nu va insemna decat ca producatorii auto nemti vor plati taxe vamale daca doresc sa exporte in celelalte tari europene, deci vor vinde mai putin. Insa pentru greci, o destramare a UE va insemna probabil o taiere cu 50% a puterii de cumparare.

Asadar, nu exista dar si desi proverbul zice ca trebuie sa te feresti de greci si atunci cand iti fac daruri, din experienta istoriei, noi romanii trebuie sa ne ferim de nemti cand ne fac daruri.

Eu sunt uimit de optimismul tembel afisat de pnl-isti deoarece daca UE ar fi dorit intr-adevar sa ajute tarile sarace si sa finanteze statele subdezvoltate ar fi facut-o pana acum. O adevarata coeziune si solidaritate europeana ar fi demarat aceste programe inca din aprilie, din toiul pandemiei cand tarile chiar aveau nevoie de bani. Acum insa, dupa lungi negocieri si taieri, se lanseaza asa-zisele granturi conditionate si credite preferentiale.

Ar fi fost de-ajuns liberalilor țopăitori în jurul Klautomatonului ca mamelucii in jurul sultanului sa se uita cum au reactionat bursele europene: de pe 21 iulie (ziua lansarii “planului de recuperare”) indicele Dax al Germaniei este in cadere continua si la fel ca el, toti ceilalti indici. In schimb moneda Euro s-a intarit in raport cu dolarul american. Dar pietele sunt oricum varza, deci sa nu punem prea mare baza si sa facem corelatii. Cert este ca pietele nu au primit acest program cu entuziasm si nu impartasesc optimismul naivilor care considera ca tiparirea de bani ne poate scoate din rahat.

Dar de unde vin acesti bani? Din noi taxe? Din noi impozite? Sunt ei tipariti? Este greu de spus si sa facem acum teoria monetara … O parte o sa fie credite preferentiale la dobanzi mai mici decat pe piata. Este asta bine? Evident ca nu, pietele ar fi bine sa regleze pofta guvernelor de a papa bani aiurea. Doar pietele pot evalua care stat si care guvern este serios si merita finantare. Daca europenii decid sa dea credite fara conditionari la toata lumea si mai ales porcusorilor, de suferit va avea evident moneda euro. Dar sistemul bancar european este oricum in faliment, fiind tinut pe aparate doar de conducta de la Fed care ii furnizeaza linii de swap la nevoie, grosul creditelor fiind chiar in cadrul UE tot in dolari si bancile europene avand emise credite si obligatiuni tot pe dolari.

Una peste alta, problema Romaniei este baltirea in mentalitatea comunista de care nu ne mai putem lepada. Pensii marite, alocatii de stat pentru copii, ajutoare de somaj si alte pomeni electorale sunt inca singurele tematici si preocupari ale oamenilor. Chiar si cei mai straluciti romani nu au o minima cultura economica si zero aspiratii antreprenoriale, toate sperantele lor fiind indreptate inspre stat, inspre banci si inspre institutiile europene. Dorinta de libertate si prosperitate, gandul ca prin noi insine am putea realiza ceva si nu trebuie sa stam cu mana intinsa lipsesc si la nivel individual si de multe ori chiar si din randul oamenilor de afaceri care si ei doresc credite fara numar, dobanzi mici, ajutoare de stat si alte de-astea.

PS: informatii despre starea dezastruoasa a sistemului bancar european dinainte dar si din timpul crizei covid puteti gasi aici

2 comments

  • În aprilie se vorbea de 85 md E alocate României iar acum Iohannis “a reușit să negocieze” 80 md. Adică ne-au tăiat 5 md pe sistemul “atât vă revine vouă, sclavilor”.

    Și eu mi-am pus întrebarea asta: de unde atâția bani pentru – sanki – reconstrucția Europei? Cel mai probabil de nicăieri, fiat money. Deci inflație.

    UE și-a arătat măsura recent în două ocazii: lentoarea cu care a făcut ceva (nimic) în problema covid când toate țările potente interziceau comerțul în UE cu produse medicale (exportul) și în problema refugiaților din Turcia care luau cu asalt granițele Greciei în martie (când tot nimic n-au făcut). Deci UE este cam de carton, ca să nu zic de porc.

    Noi să fim fericiți dacă reușim să absorbim 25% din fondurile astea, deși la cum arată istoricul nostru de competență în materie, mai realist ne vom apropia cam de 10. La sută.

    • absorbtia este o iluzie: nu avem forta de munca; un simplu calcul 80 miliarde impartit la 1500 eur/luna (sa zicem cat ia un muncitor) inseamna salariul a 1000 de constructori pe timp de 4000 de ani. Sa zicem ca materialele pentru “refacerea infrastructurii” ar costa 80%. Mai raman 800 de ani. Sa zicem ca vrem in 8 ani. Asta inseamna 10.000 de muncitori! De unde ii luam?!?

      Deci noi daca vrem sa cheltuim banii astia in 8 ani pe infrastructura, ne trebuie 10.000 de muncitori doar constructori, plus cei care fac si transporta materialele de constructie, adica probabil inca alte cateva sute de mii. In cel mai fericit caz (pentru bugetul de stat), se vor trage tunuri si smecherii isi vor cumpara masini de lux si vile la care vor plati TVA (daca nu lucreaza prin offshore-uri)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.