Cum vom știi că vaccinul ANTI-COVID funcționează?

Toata lumea vorbește despre el, țările îl comandă în avans, specialiștii sunt sceptici, dar să vedem ce se va întâmpla când vaccinul va fi lansat pe piață. Presupunem în scenariu că prețul va fi acceptabil, statul va putea cumpăra un lot semnificativ, dar nu pentru toți cetățenii și vaccinarea nu va fi obligatorie. De altfel, motivele financiare vor fi probabil principala garanție că vaccinarea nu va fi obligatorie, căci la cât de nebuni sunt doctorii de astăzi, nu m-ar mira să încropească o argumentare aberantă pentru care toata populația ar trebui vaccinată, chiar și cei care nu au niciun risc din Covid și mă refer aici la acele grupe de vârstă unde rata mortalității este nesemnificativă – chiar pe testările superficiale (ca număr) efectuate deja.

Foarte greu va fi de dovedit eficacitatea vaccinului. Cum vor testa? Vor da vaccinul la oameni și vor vedea dacă ulterior fac sau nu virusul? Exclud aici testele “din producție” unde funcționarea vaccinului poate fi ușor măsluită prin alterarea lotului testat. Și chiar dacă nu ar fi reavoință – deși la ce bani sunt în joc … – testarea pe câteva mii de oameni nu oferă nicio garanție pentru un vaccin împotriva unui virus care apoape săptămănal își arată noi și noi fațete negative. Puține vaccinuri au avut succes când au fost aplicate în masă și de aceea în cazul Covid, care lovește relativ aleator în victime, va fi foarte greu să dovedim dacă cei care au luat vaccinul au trecut prin boală mai ușor din cauza vaccinului sau din cauza mutațiilor sau din cauza vremii, sau din cauza ciudățeniei acestui virus.

Cu greu vor putea promova un vaccin ca fiind sigur în sensul că protejează 100% împotriva Covid. Oricâte garanții legale vor oferi guvernele, nu cred că există o companie în lume care să aibă un asemenea curaj – date fiind posibilele consecințe. Prin urmare, vor spune: vaccinul asigura o șansă la imunitate sau asigură o trecere mai ușoară prin boală, sau își pierde efectul după o anumită perioadă și trebuie refăcut.

În acest caz, repet, a demonstra eficiența vaccinului va fi imposibil.

Există totuși o singură cale prin care s-ar putea demonstra eficiența: vaccinarea gratuită a persoanelor din categoriile de risc maxim (bătrâni cu comorbidități) urmată de scăderea la zero a cazurilor de morți din Covid în rândul celor vaccinați.

O eventuală obligativitate a vaccinării este logic nejustificată. Dacă vaccinul va funcționa și va fi aplicat pe categoriile de risc, periculozitatea Covid-ului va scădea sub cea a unei gripe normale, iar dacă nu va funcționa pe categoriile de risc maxim, înseamnă că sunt riscuri prea mari pentru celelalte categorii. Medical, ecuația risc-beneficii, mult-trâmbițată în justificarea vaccinurilor, este destul de clară în ce parte bate.

2 comments

  • Sunt înmărmurita de soluția nazistă pe care o propuneți pentru a testa eficacitatea vaccinului pe persoane vârstnice cu diverse boli. Parca am mai auzit de ceva asemănător, nu? Auschwitz, Birchenau, Maidanek samd. Cred că doctorul Mengele și-ar fi dorit să trăiască în aceste vremuri, la câte oportunități de experimentare și susținători ar avea. Vai, sunteți pentru mine o uriașă dezamăgire, domnule Chiazna!

    • pentru tineri, riscul fiind mic, nu are sens sa se expuna riscurilor testarii; vaccinul are oricum ca target populatia peste 50-60 ani, daca nu ar fi mortalitatea ridicata pe acest segment, nici nu am discuta despre acest virus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.