Americanii au decis: vor sprijini Grecia în războiul cu Turcia

In caz ca mai aveati dileme de ce parte va fi SUA in razboiul Turcia-Grecia, dilemele sunt inutile: SUA a facut exercitii militare navale alaturi de Grecia in jurul Cretei pe 25 August. Ieri, Pompeo le-a cerut turcilor sa lase ciocu mic: “Cipru are dreptul sa exploateze resursele naturale inclusiv dreptul la hidrocarburile gasite in zona SA exclusiva”. Iata mai exact citatul de la Reuters:

“We remain deeply concerned by Turkey’s ongoing operations … the Republic of Cyprus has the right to exploit its natural resources including the right to hydrocarbons found … in its exclusive economic zone,” Pompeo said.

Sursa: Reuters

Este adevarat ca in alta parte Pompeo zice ca “tarile din regiune trebuie sa rezolve neintelegerile pe cale diplomatica si in mod pasnic, blah, blah, dar cand spui deja ca Cipru are dreptul la zona sa exclusiva maritima, de facto, declari de partea cui esti in acest conflict.

Dar daca aceasta vizita de ieri in Cipru nu e clara, trebuie sa reamintim ca la inceputul lunii, SUA a ridicat Ciprului un embargo care dura de 33 de ani pe arme letale de aparare. Intr-adevar, americanii vor sa vanda arme peste tot si probabil le-ar vinde si iranienilor. Au vandut ceva si Taiwanului in mai si acum il taxeaza pe Erdogan.

SUA are si ceva interese in Cipru: Pompeo i-a rugat pe ciprioti sa o lase mai moale cu spalatul banilor pentru miliardarii rusi si sa nu mai tot ofere rusilor sprijin prin servisarea navelor – fara de care sprijin, rusii ar avea o problema mare. In situatia actuala, nu cred ca cipriotii o sa mai aiba dileme.

In ciuda antipatiei si incompatibilitatii cu Erdogan, SUA ar avea totusi interesul in colaborarea cu turcii, daca ar avea cu cine sa vorbeasca de la turci. Insa Erdogan nu mai este de incredere. Problema cea mai mare geostrategica a americanilor este acordul Iran-China de luna trecuta prin care chinezii vor investi miliarde in Iran si vor avea primul drept de exploatare pentru noile resurse. Ori cum Iranul are ceva petrol … exista premiza ca chinezii sa profite imens din petrolul Iranian – pe de o parte – si pe de alta sa deschida noi fabrici in Iran unde forta de munca e ieftina. Folosind rutele de transport generic denumite Belt and Road Initiative, marfa produsa in Iran va fi desfacuta in Europa trecand prin Turcia. De aceea americanii ar avea nevoie de turci ca sa opuna rezistenta colonizarii chinezilor din Iran.

In al doilea rand, cum grecii au cam batut palma cu francezii – deoarece americanii probabil nu s-au aratat interesati – daca situatia se va schimba si petrolul va redeveni interesant (caci acum la cum merge economia si la ce scenarii se fac nu sunt semne ca va avea vreun sens forarea in Mediterana), companiile petroliere americane ar fi evident interesate in exploatatii. Din pacate, pe Erdogan nu se poate pune baza, desi unii americani ar fi tentati. Lobby-ul big oil va decide in cele din urma poztionarea SUA in viitorul razboi dar daca va castiga Trump alegerile, eu zic ca deja se vede de ce parte va fi SUA.

Cum grecii au anuntat o puternica campanie de reinarmare (ca si cum ar avea cu ce si asta era priortatea), urmeaza sa vedem noi achizitii. Daca grosul vor fi din SUA, se va stii si mai clar de ce parte va fi SUA caci la cum se misca chinezii, americanii chiar au nevoie de contraofensiva impotriva Iranului si cum un razboi e putin probabil, neavand nicio sansa americanii sa il castige si punandu-si jar in cap singuri, Turcia este clar o piesa importanta de care au nevoie. De aceea au si incercat sa scape de Erdogan dar nu au putut. Vor mai incerca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.