Dragi copii

Dragi copii,

Era o vreme cand copiii mergeau la scoala in prima zi de scoala alaturi de parinti, dadeau flori la profesoare si se strangeau toti gramada in careu, cantand imnul tarii atat – lucruri ironizate si batjocorite in ziua de astazi deoarece voi trebuie sa cantati doar imnul UE si sa uitati de unde va trageti. Dupa imn, urma distractia: intram in clasa si nu faceam deloc carte – stateam de vorba, fie intre noi, fie cu profesorii. Nici vorba de masti, sapun lichid sau scanere de temperatura. Era o vreme cand parintii nu erau atat de lasi si fricosi ca acum. Acum sunt niste fricosi si prosti, nu prea ii duce capul, rumega orice le baga pe gat televiziunile. De politicieni, ce sa mai zicem, dar o sa aveti timp destul sa ii injurati. Pentru ca mai mult nu veti putea face si politicienii in Romania nu se vor schimba prea curand.

Poate ca la unii dintre voi nu le place matematica, dar sa stiti ca exista un subdomeniu al matematicii care se numeste statistica. Conform statisticii dar si conform studiilor medicale, fumatul da boli mult mai periculoase decat covid. Daca din Covid doar 1 din 1000 risca sa moara (sursa), din fumat mult mai multi oameni mor. De exemplu, in SUA mor anual 1300 de oameni pe zi din cauza fumatului. Din alte droguri, probabil mai mult. Si asta se intampla in permanenta, nu doar la primul impact cu o boala noua, cum este cazul cu Covid. Comparativ, in SUA in prezent s-a ajuns la un numar de 734 de morti pe zi din Covid (sursa), deci jumatate cati mor din fumat.

Viata este grea si omul moare. Faptul ca omul moare este cea mai mare certitudine in viata unui om. Pe langa fumat mai sunt si alte boli din care se moare: boli de inima, cancer, etc dar si accidente, mai ales accidente auto. De exemplu, in 2019 in Romania au murit in accidente auto 1864 de oameni (sursa). Din COVID, in Romania anul acesta au murit 4185 de oameni.

Dragi copii

Poporul roman are o vorba: de ce ti-e frica nu scapi. Exista o lege nescrisa pe care poporul roman a observat-o legat de frica: sunt multe consecinte ale fricii, printre care inclusiv atractia inevitabila catre obiectul fricii. Ce altceva sa ne invete proverbul “De ce ti-e frica nu scapi?” daca nu faptul ca frica ne influenteaza negativ in viata si ne impinge uneori chiar inspre lucrurile de care ne este frica. Multe frici sunt doar ca niste fantome: exista doar in capul nostru. Rareori frica ne apara de un pericol real, imediat. Cand frica este ca reactie la un eveniment extraordinar si ne mobilizeaza pe termen scurt ca sa ne aparam si sa ne ferim de un rau, frica este buna. Cand frica se permanentizeaza, ceva este putred: nici macar in timpul razboiului nu e firesc sa traim permanent in frica. Dar iata ce ne invata si alte popoare – prin proverbele lor – despre frica.

“Frica este un om tacut. Dar are buze ca niste tobe” – proverb beninez

Din acest proverb intelegem ca frica ne cuprinde intreaga viata, ne domina. Ne gandim doar la ce ne este frica, nu mai putem sa traim normal. Dupa cum vedem, in zilele noastre peste tot, toti incearca sa te sperie: poarta masca, altfel e de rau. Spala-te pe maini, altfel e rau. Pastreaza distanta, altfel iti moare bunica. Pun pariu, ca te-ai cam saturat si tu sa fii speriat si te gandesti la Covid ca la cel mai urat monstru din povestile pe care le-ai citit. Problema e ca monstrul asta a iesit din povesti, adultii fricosi l-au scos de acolo si se lasa stapaniti de el.

“Frica ii ajunge pe toti, dar ii pedepseste doar pe putini” – proverb traditional

Acest proverb se potriveste probabil cel mai bine cu vremurile pe care le traim. Dupa cum am aratat, desi Covid face morti, si fumatul face morti si condusul masinii face morti, dar cu toate acestea, sunt foarte putini care se lasa de fumat. Si Covid face foarte putini morti daca ne gandim la alte boli si la alte cauze de mortalitate.

“Scurt este drumul care duce de la frica la ura” – proverb italian

Dupa cum am spus, frica este ca un monstru care ne acapareaza gandurile. Tinut captivi de acest monstru, ne vom zbate in lanturile lui si ne vom umple inima de ura fata de el. Plini de ura, o vom revarsa inspre toti ceilalti, nu doar inspre monstru.

“Frica si dragostea nu mananca niciodata din aceeasi farfurie” – proverb spaniol

La fel ca si proverbul italian, iata ca si cel spaniol arata incompatibilitatea intre frica si dragoste. Dragostea alunga frica si frica alunga dragostea. Par vorbe mari si complicate dar sa-ti dau exemplu: daca ai o prietena si vrei sa o saruti, daca iti este frica si mai porti si masca, ea te va respinde. Dragostea s-a dus. Daca in schimb o iubesti si vrei sa o saruti, vei vedea ca dupa ce o saruti, simti niste schimbari in trupul tau si frica dispare instant.

“Sa-ti fie frica de cei care nu au frica de Dumnezeu” – proverb iranian

Aici frica are un cu totul alt sens si merita sa il explicam. Frica de Dumnezeu este ca o busola care ne ghideaza in viata. Oamenii care nu au aceasta busola sunt condusi de alte principii, iar unele pot sa fie periculoase pentru cei din jurul acestora. Daca un om nu crede in Dumnezeu si nu crede ca Dumnezeu il vede si daca face rau il va pedepsi, acel om poate sa iti faca rau, de aceea este bine sa iti fie frica de el, in sensul sa stai de parte de el.

“Cel care a fost muscat de sarpe, ii este frica si de un fir de ata” – proverb iranian

Acest proverb explica cel mai bine frica celor care ne conduc si disperarea cu care impun aceste masuri aberante dar mai ales aceasta stare apasatoare si intunecata care te fac sa iti fie frica sa mergi la scoala. Deoarece sistemul medical romanesc este foarte prost pentru ca parintii tai au votat cu comunistii si au facut compromisuri, la inceputul anului, doctorii de la noi se temeau foarte mult de ce se poate intampla daca prea mult oameni se vor imbolnavi cu Covid. Dupa impactul initial am vazut ca sarpele nu a fost prea veninos desi pe unii i-a rapus. Sarmanii doctori acum insa se tem si dorind binele tuturor, se sperie de Covidul care intre timp s-a transformat intr-un fir de ata, precum de un sarpe veninos.

“Puterea leului sta in frica noastra fata de el” – proverb nigerian

Iata ce frumos exprima un popor care traiesete alaturi de lei sentimentul fricii. Care este talcuirea aici? Leii dupa cum stim sunt intr-adevar puternici: regele animalelor. Vaneaza in haita, au dinti puternici, au gheare, pot prinde viteza etc. Deci nu putem spune ca nu are putere. Leul este un animal periculos. Dar nu despre asta e vorba. Daca oamenii ar fi uniti insa si s-ar lupta toti o data cu leul, acesta nu ar mai putea sa faca victime in randul oamenilor. Un astfel de proverb face apel la unitate impotriva dusmanilor, iar leul ca dusman al nigerienilor care duc o viata simpla in randul naturii, printre lei, este prezentat aici ca un neputincios atunci cand frica dispare.

Dragi copii

Din pacate, ce traim noi este doar inceputul. Adultii si-au pierdut mintile, nu mai au ratiune, nici vorba de curaj, nu mai au discernamant si nici cel mai mic spirit de impotrivire si de rebeliune. Sunt ca niste oi. Voi sunteti ultima speranta, deoarece in hormonii vostri exista anumite porniri rebele care se manifesta mai ales la adolescenti. Sa stiti ca nu e rau sa le urmati, desi de obicei rebelii fara cauza isi consuma energiile aiurea. Insa viata va va invata si veti avea multe posibilitati de a fi rebeli cu cauza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.