Matematică Fatală

Matematica nu poate da gres. La inceputul pandemiei am construit un simulator. Bineinteles, ca orice simulator este departe de realitate deoarece evolutia unui virus este foarte greu de modelat. Simulatorul meu nu este unul prea avansat, rolul fiind doar acela sa demonstreze ca unu plus unu fac doi. Adica, la anumiti parametri avem … anumite rezultate. Parametrii default erau culesi din sursele disponibile la data aceea (24-25 feb). Intre timp rata mortalitatii este probabil mai joasa. Durata progresiei era discutabila de pe atunci iar rata raspandirii este cea mai grea de determinat fiind cifra mister care explica incapacitatea expertilor de a face modele care macar sa se apropie de realitate. Aceasta se intampla deoarece rata de raspandire este in evolutie permanenta si tine de factori prea complecsi, inclusiv de psihologia populatiei intr-o anumita zona.

La ce nu greseste matematica este insa la numarul de morti. Dar iata unde ne aflam astazi, 23 septembrie 2020, conform datelor oficiale (sursa: datelazi.ro): 114648 cazuri, 4503 morti. Prin comparatie cu simulatorul, v-as atrage atentie la linia 12 din progresie care dadea: 150.080 cazuri si 4952 morti. Probabil daca m-as juca cu rata cazurilor fatale, as putea face simulatorul sa atinga si valoarea data de surse oficiale. Dar nu asta conteaza, repet: simulatorul trebuie doar sa ne arate ce urmeaza si cifrele se pot vedea …

Evident exista si oportunitati care pot imbunatati drastic evolutia si pot chiar oferi perspective ca progresia nu va continua. Vaccinul este din pacate singura optiune. La un numar total de 114.000 cazuri, nu putem spera ca vom tine pandemia sub control si vom elimina virusul. Deci ramane in picioare varianta pesimista: virusul va trece prin toti. Da, exista acea cifra de 80% efect de turma, dar efectul de turma nu face decat sa lungeasca timpul pana cand vom face virusul, nu sa elimine de tot riscurile.

Este oricum imposibil sa reducem la zero riscul infectarii pentru ca bolile exista si cu cat inaintam in varsta, ne creste riscul sa ne imbolnavim de o boala mai mult sau mai putin grava. 25% sanse sa facem cancer de tiroida intre 35-60 de ani, 33% sanse sa facem cancer de colon peste 60 de ani, x% sa facem diabet, y% sa facem hipertensiune, z% sanse sa facem cancer de plamani, cu w% mai mult pentru fumatori, etc. In Covid eu insa vad ceva mai intunecat decat in statisticile generale cu riscul fatalitatilor la alte boli: daca la celelalte riscul este cumva logic, adica e legat fie de varsta, fie de anumiti factori, la Covid mi se pare mie ca moartea este cumva aleatoare, nu foarte mult legata de comorbiditati. Intr-adevar varsta este o garantie desi stim de acea reactie autoimuna care are loc si la tineri, tocmai din cauza functionarii foarte (prea) bune a sistemului imunitar. Este deci o loterie ruseasca.

Prin urmare, spuse fiind cele de mai sus, nu exista alta solutie in fata riscurilor decat asumarea acestora si eliberarea de frici. Nu avem cum sa scapam de moarte oricat am fugi. Nu avem cum sa scapam de boala, oricat ne-am dori.

Dar sa trecem in alt registru, in cel economic. Iata cum arata un tablou al indicatorilor macroeconomici (in general PIB-ul)

Sursa: https://tradingeconomics.com/

Nu toata lumea intelege ce inseamna aceasta baie de sange. E redundant sa spun ca eu nu am mai vazut asa ceva. Nu stiu daca in anii 30 a fost asa sau in perioada razboiului. Aceasta baie de sange inseamna foamete, somaj, saracie si depresie generalizata. A venit toamna. Inca nu vedem mare branza: mall-urile sunt pline, desi spitalele sunt si ele pline, dar se pare ca lumea inca are bani, foametea pare departe. PSD mareste salariile si pensiile cu x de zeci % ca si cum ar tipari din pix banii la buget. Oricum tipareste Isarescu din tastatura miliardele care se duc pe ratele la datoria suverana. Acum am ajuns insa “emergenti” si tzopaie ignorantii. Emisiuni economice mai deplasate de realitatea economica ca cele despre oferirea statutului de piata emergenta Romaniei de nu stiu ce banca, nu am mai vazut de mult timp.

Mie matematica imi spune ca aceasta baie de rosie se va termina cu un razboi mondial. Sper insa sa ma insel, sper ca si in cazul simlatorului sa fie unii parametrii pe care nu-i cunosc si care vor da un rezultatul in final cu totul diferit de cel pe care il vad eu.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.