Gunoiul de sub preș

Putem spune ca dusul rece adus de Coronavirus in plan economic a produs o gramada de gunoi. Care gramada a fost ascunsa sub pres prin urmatoarele masuri: facilitatile fiscale oferite companiilor, tiparirea de bani, “investitiile” guvernamentale.

Facilitatile sunt multiple: amanarea taxelor catre stat, amanarea platilor ratelor, dobanzi zero pana la 1 decembrie, suportarea de catre stat a somajului tehnic (partiala) etc, etc. Fara aceste masuri, criza economica ar fi fost probabil mult mai dura ca impact de moment. Din pacate, nu putem stii cat ar fi durat, deoarece este foarte plauzibil sa gandim ca un hotelier care a fost lovit de criza, neajutat de stat, se strofoca si incerca sa se reprofileze. Si poate pornea o fabrica de produs ambalaje alimentare care sa se preteze pentru comenzile online de mancare. Intr-adevar, o perioada nu platea prea mult la stat, dar daca banii care i-a primit ca sa plateasca angajatii cand nu avea clienti si ca sa plateasca chirie, curent si altele cand nu producea nimic, erau folositi pentru a investi intr-o alta afacere, poate ca rezultatul era acelasi si in 3 luni incepea sa produca si sa vanda. Acum, acel hotelier, a mai lungit putin agonia: a trait din ajutorul statului, a incasat ceva din “rebound” si se pregateste pentru noile valuri cu morcovul in fund. Pentru ca revelionul de anul acesta cu siguranta nu va fi acelasi ca cel de anul trecut.

Astfel de exemple sunt multiple. Este clar ca consumul a scazut si nu isi va reveni deoarece oamenii sunt speriati. La o privire sumara, in Romania probabil 1% din populatie a facut virusul. Asta inseamna ca probabil 90% nici macar nu au auzit pe cineva sa il aiba din cercul lor de maxim 200 de persoane cunoscute. Realizati ce inseamna asta din punctul de vedere al psihologiei cumparatorului? Pe masura ce virusul va trece prin procente, din ce in ce mai multa lume va sta inchisa in casa si va tine de bani. Oricat de mult ar pompa guvernele in “investitii” sau in “stimulente”. Am scris inca din primele articole, ca dupa carantina, va veni vremea in care guvernele vor intoarce fila si vor incuraja oamenii sa nu mai stea inchisi in casa deoarece pericolul a trecut. Poate nu va vine sa credeti, dar in cateva luni, il vom vedea pe Iohanis la televizor fara masca, zicand: dargi romani, mergeti la restaurant, uite si eu merg. Si vom vedea politicienii la cumparaturi, la restaurant, la terase etc. Pentru ca vor fi disperati. Cifrele vor fi atat de catastrofale incat orice spaima cauzata de cresterea cu 2-300% a numarului de bolnavi cu covid, va fi mizilic pe langa dezastrul economic si problemele financiare aduse de scaderea consumului, coroborata cu devalorizarea monedei si problemele de creditare.

Citesc intr-o revista economica ce zice un “expert” “consultant”: “Initial, nu m-am gandit ca starea de expectativa a antreprenorilor va fi atat de lunga” – pai si normal ca nu te-ai gandit cap patrat, daca te uiti la Digi24 si CNN. Cum sa nu te gandesti daca aduni 1 cu 1? Nu e evident ca economia depinde in primul rand de psihologie si ca oamenii fiind speriati vor consuma din ce in ce mai mult, iar statul nu va putea compensa deoarece daca aceasta ar fi fost posibil, s-ar fi realizat si dupa criza din 2008. Stim insa ca trilioane de dolari tipariti nu au reusit sa porneasca inflatia si au durat 10 ani ca spaima oamenilor – si a antreprenorilor – sa fie eliminata?

Acum din pacate va dura mai mult, deoarece virusul inca mai are ceva ani buni pana sa scapam de el. In plus, daca a fost produs, este clar ca a fost doar un trailer la ce va urma.

9 comments

  • O cifră cât de cât obiectivă despre dimensiunea dezastrului din economie lăsat de primul val de covid (de fapt, de guvernanţi): peste 560.000 de împrumutaci au apelat la amânarea ratelor. Deci oameni care s-au împrumutat pe termen lung, dar trăiesc pe de o zi pe alta.

    https://observatornews.ro/economic/proces-amanare-plati-rate-bancare-399449.html

    Să vedem valul doi ce aduce.

  • Eu aş zice că infectarea este deja pe la 10-20% în Ro şi începe să crească rapid, indiferent de ce vor mai face şobolanii de la conducere. Eu am luat-o pe la sfârşitul verii şi cunosc minim 50 de persoane care au luat covidul. Eu am fost asimptomatic iar soţia fără gust şi miros, doi copii mi-au făcut diaree vreo două zile, unul mi-a tuşit vreo o săptămână iar altul a rămas asimptomatic. Parfum, pe lângă ce-a fost în iarnă (ianuarie-februarie) când toţi copii au fost nasol loviţi de gripă şi bronşită cu temperatură mare.

    Pe măsură ce mă destăinui la lume în discuţii tete-a-tete, în continuu aflu că şi alţii au făcut forme uşoare de covid şi nu s-au autodenunţat. În lipsă de teste, nu vom şti adevărul la nivel de ţară. Şi nici nu avem cum să-l aflăm, pentru că medicina este în prezent represivă, cine ia covidul este tratat ca un infractor. Nimeni n-are chef să fie tăvălit şi aruncat în sărăcie pentru o chestie peste care treci tuşind. Cumva, Dumnezeu ne iartă şi avem puţine forme grave de infectare la nivel de ţară. Foarte puţine.

    PS: şi în România se întâmplă aceeaşi mârlănie cu casele: suntem cu piciorul în groapă dar preţurile imobiliarelor nu scad. M-am lăsat păgubaş să-mi mai cumpăr casă, prefer să stau cu chirie pe veci. Locurile de veci încă nu s-au scumpit, acolo merită să investim fiindcă există o perspectivă mai îndelungată 🙂

    • problema cu testele e ca sunt scumpe; 150 lei per test mi se pare imens si total inutil; 10-20% cred ca e prea mult, sa nu uitam ca avem si gripa veche care merge in paralel; eu nu am mai fost racit/gripat din februarie si nici altii prin jurul meu, tocmai din cauza ca lumea se fereste totusi, adica cine e bolnav sta acasa si ceilalti fug de el, prin urmare beneficiul este dublu; cu cresterea actuala, eu o pun pe seama deschiderii scolilor si cresterii aglomerarii; am mai mentionat teoria conexiunilor si parca tu ai dat articolul acela cu indicatorul de raspandire mai important ca r0

  • Da, aveți dreptate. E o frenezie de nedescris pe piața de imobiliare din SUA, vara asta s-a dat si cu o suta de mii peste “asking price.” Va dați seama… Unenploymentul e ff mare, mulți se folosesc de forbearance. Practic nu mai e cale de întors decât tipărire de bani in nestire, introducerea UBI, socializarea stockmarket-ului si devalorizarea monezilor.
    Însă in final, părerea mea, lucrurile vor exploda.

    • nu as fi asa pesimist, desi par uneori; inca nu stim efectul UBI si nu este deloc exclus sa functioneze; poate vor fi mici frecusuri initial … insa in SUA problema principala nu e economia cat razboiul civili ideologic; una e sa vina o criza economica si sa ai un popor unit, alta e …

    • Va mulțumesc mult pentru răspuns. Va citesc constant si va apreciez. Trăiesc in America de Nord, unde prețurile la case se duc doar in sus, intr-o veselie. O bula incredibila. Mulți experți zic ca va veni colaps însoțit de deflație.
      Va doresc multă sănătate si … va rog sa scrieți mai des.

      • preturile la case cresc din cauza tiparirii de bani – bogatii investesc in imobiliare, in actiuni, in aur si in criptomonede; bancile ia credit la dobanzi negative, adica fed-ul le plateste ca sa ia credit; bancherii primesc bonusuri – ce sa faca cu banii astia? evident ca se duc in imobiliare …
        in SUA este chestiune de timp pana la UBI, dupa alegeri probabil vor introduce indiferent cine castiga

  • Deflație?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.