Despre aberația măsurii “sociale” de cumpărare a vechimii în muncă

Chiar din denumirea acestei masuri putem sa realizam cat de … impotriva naturii este asa ceva. Cum adica sa cumperi vechime in munca? Si daca tot se ordoneaza aberatii, de ce nu se da la vanzare si posibilitatea de a putea cumpara vechime in posturi de securisti ca sa primim si noi pensii nesimtite?

Cu siguranta putini romani au aflat de aceasta ordonanta si nu am vazut deloc dezbateri sau analize. Obsedati de numarul in crestere a cazurilor de Covid, presa macanitoare ignora micile destrabalarii ale guvernantilor cu asemenea legi.

Din capul locului, recunosc ca nu ii inteleg rostul si nu vad cine ar putea beneficia de ea si la ce i-ar folosi. Din articolul de la Europa Libera, putem presupune ca masura e utila celor care au muncit la negru, au facut evaziune fiscala, au strans bani si acum mai vor si pensie. De altfel, intr-un mod nesimtit si penibil, ministrul muncii recunoaste ca “este o măsură cu termen limitat, pentru că nu se dorește încurajarea oamenilor să nu plătească”. Altfel spus, esti gravida domnisoara? Nu, doar putin dar o sa-mi treaca. Cum sa nu incurajezi munca la negru daca ii ajuti pe cei care muncesc la negru sa beneficieze de pensie? Pentru cei care lucreaza la negru, e ajuns o astfel de lege la 4-5 ani chiar si o saptamana ca sa “rezolve” vechimea. E ca amnistia lui Iliescu. A fost temporara dar … a trimis pe strada toti hotii si a incurajat infractionalitatea in speranta unor noi si noi amnistii.

In spatele masurii eu banuiesc ca se afla setea disperata de strangere de bani a guvernantilor. Ar fi in stare sa spalaceasca orice bani negri acum, numai sa mai strange ceva la buget. Nu mai conteaza principiile, nu conteaza fraierii care muncesc cinstit, contribuie si pun umarul la finantele statului cu obolul lor, tot ce conteaza acum e sa dea negrii niscavai mizilic, ca pensiile o sa fie platite in viitor de altii, e treaba altora de unde o sa avem bani sa platim pensii acestor … cumparatori de vechime de munca.

In esenta, contribuirea la asigurari, teoretic, inseamna intr-ajutorare. Oamenii muncii pun bani la gramada, fiecare in jur de 6-7% din salariu, ca sa aiba de o pensie cand o sa fie batrani. Evident, politicienii populisti si idioti – mancai-ar gaia – folosesc pensiile ca gogosi electorale si le maresc ca si cum le-ar face din pix. Sistemul e total distrus, banii stransi sunt prea putini pentru plata pensiilor deoarece pe de o parte foarte putini au contribuit (companiile de stat nu prea) si pe de alta parte contributiile alea nu sunt intr-un buzunar ci se duc in gaura neagra a bugetului de stat unde se distribuie in total alte scopuri. De aceea, problema neplatii pensiilor nu va fi niciodata deoarece suntem impreuna pe vapor si cei care au platit si cei care nu au platit biletul si daca unii au intrat pe sustache pe vapor si au contribuit aiurea la ingreunarea acestuia, cand vine furtuna o sa ne scufundam cu totii.

Pentru a intelege aberatia acestei masuri – nu doar din punct de vedere liberal, ca oricum nu avem asemenea pretentii nerealiste de la guvernul actual – sa facem o paralela cu asigurarile. Cum ar fi ca tu sa conduci o Dacie si sa dai intr-un Jeep de 100.000 EURO. Tu nu ai RCA, dar politaiul te intreaba: nu vrei tu sa platesti 2-3 luni in urma RCA ca sa fii acum acoperit daca tot ai facut-o lata? Cam asa e si cu aceasta masura ….

Cei care pot sa cumpere vechime nu au contribuit cand a fost nevoie la bugetul de pensii, au sustinut o economie neagra paguboasa si au incalcat legea, au sfidat pe fraierii care au platit contributii, ba de multe ori cei care lucreaza la negru nu ofera facturi altor companii si multi beneficiari sunt fortati – de mediul economic si de incompetenta si nepasarea controlorilor – sa accepte servicii de la muncitori la negru si sa scoata banii de pe firme prin alte metode. Una peste alta, inca o data se arata ca legea e doar pentru fraieri si ca daca nu platesti darile la stat, mai devreme sau mai tarziu se va gasi o portita ca sa fii si tu iertat si sa intri in rand cu fraierii, beneficiind de aceelasi avantaje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.