Cum vor afecta noile reglementari ale BNR preţurile în imobiliare

Banca Naţională a României nu este mulţumită de actualele condiţii de creditare. Ca urmare a elaborat un proiect care urmăreşte schimbarea actualelor reguli de împrumut. Spre exemplu, BNR vrea ca la împrumuturile imobiliare în euro avansul să fie de 30%, iar în cazul creditelor de consum – perioada de rambursare să fie de cel mult cinci ani. (Sursa: imopedia)

Dupa cum stim in imobiliare situatia nu e roza deloc, oricat de optimisti si de perseverenti in optimist ar fi agentii care ne avertizeaza sa ne aruncam cat mai repede sa cumparam ca altfel nu o sa mai apucam preturi asa bune. Ma mira ca astfel de minciuni gogonate apar si in ziare care au pretentii, gen Capital:

Preţul locuinţelor şi-a continuat trendul descendent și în prima jumătate a acestui an, însă panta de scădere arată o apropiere de stabilizare. Românii care aşteaptă ca preţurile să atingă un prag minim pentru a cumpăra ar trebui să ia o decizie în următoarele luni, pentru că piaţa dă semne de revenire pentru 2012.

Punand cap la cap cele doua stiri, cine le-ar lua asa cum vin si nu s-ar gandi putin, ar putea spune una alba, una neagra. Deloc asa, mie mi se pare una neagra si una alba, adicatele viceversa. Bunaoara, este laudabila initiativa BNR ca sa arunce cu galeata pe foc, din pacate insa focul deja a cam facut praf acoperisurile bancilor si acum urmeaza sa vina furtuna ca sa le zboare cu totul. E bine insa ca recunosc chiar mai tarziu ca nu au facut bine lasand bancherii sa isi faca de cap si sa bage pe gat romanilor credite cu nemiluita. Mai auzi pe vreun analist ipocrit ca e treaba de educatie, ca constrangerea nu trebuie sa vina din reglementari ci din educatie, adica oamenii trebuie sa fie educati cat pot sa se imprumute si comisarul de credit trebuie sa le spuna ca nu e frumos sa mai faca un credit daca si-l permit pentru ca deja sunt cu Sabia lui Damocles deasupra capului, ci ca ar fi bine sa plateasca intai creditul care il au inainte de a face altul. Dar totusi, daca ei aleg, pentru ca normele permit si noi mizam pe educatie, el le va oferi totusi un nou credit.

Asadar reglementarea este nu doar buna si de dorit, ci singura parghie prin care lucrurile puteau fi tinute sub control in mica Grecie care este Romania. Acum insa mie mi se pare ca este cam tarziu, deja bolovanul a inceput sa se rostogoleasca si la noi si nu prea mai avem ce face.

Revenind insa la imobiliare, orice constrangere asupra creditarii nu va face decat sa traga in jos si mai mult preturile care oricum sunt mult prea umflate, inca dezumflarea nu s-a facut indeajuns, nu a ajuns inca la nivelul unde oamenii muncitori care castiga cat castiga pot sa intinda mana si sa le ia. Inca le trebuie o creaca intinsa in sus pe care insa suindu-se din nestiinta precum un om retardat care nu stie sa estimeze distantele, vor cadea si se vor face praf de pamant cand va veni scadenta.

Intentia lui Isarescu de a ne pregati pentru decuplarea de euro, la care probabil nu vom mai adera niciodata, este laudabila dar mult prea tardiva. Macar insa transmite un semnal si ajuta reglarea preturilor in imobiliare si in consum si pune umarul la formarea unei economi reale in care se consuma cat se produce si in care cine munceste are, si cine nu munceste nu mai poate sa ia credite aiurea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.