Grecia şi imaginea ei în presa românească

Felul in care criza din Grecia a fost prezentata zilele acestea in presa romaneasca mi-a adus aminte de vremurile din facultate. Eu am terminat facultatea de informatica si la noi in facultate, studentii cu note mari se imparteau in doua categorii: cei care stiau sa scrie un program de calculator si aveau idee ce inseamna programare si cei care nu stiau sa scrie nici o linie de cod, dar care veneau la toate cursurile, toceau la greu tot ce se putea si incercau sa traga cu urechea la cei din prima categorie cand discutau despre informatica, ca sa poata sa dobandeasca si ei un vocabular tehnic din lumea reala pentru a putea la randul lor sa il refoloseasca si ei cand au discutii cu neinitiati in ale informaticii pentru a se prezenta ca niste specialisti in toata regula.

Nu doresc sa enumerez toate aberatiile care s-au enumerat despre situatia din Grecia si toate jignirile aduse poporului grec, cum ca este lenes [1], hot, corupt si ca s-a obisnuit cu binele in timp ce noi romanii am primit taierile linistiti, fara sa dam foc la parlament cum au facut grecii si fara sa facem nici macar o amarata de greva generala care oricum nu ar fi rezolvat mare lucru, pentru ca poporul roman este un popor … bland si cuminte, nu-i asa? Asa il caracteriza chiar domnul Emil Hurezeanu in emisiunea Compas de la Money Channel in care emisiune si dansul da vina crizei din Grecia tot pe temperamentul mediteranean al grecilor care nu dau bon cand cumperi inghetata.

Principala nemultumire pe care o am fata de felul cum a fost prezentata criza din Grecia vine din faptul ca nimeni nu a explicat esenta situatiei Greciei, care are ca baza colaborarea cu Goldman Sacs care i-a ajutat sa falsifice situatia lor reala cand au intrat in zona Euro, Grecia fiind inca de atunci condamnata la criza in care se afla acum. Inca de atunci, istoria Greciei este legata de jocul pe care bancherii l-au facut impreuna cu politicienii, mergand pana acolo la vanzarea de CDS-uri pentru asigurarea impotriva falimentului creditului de stat al Greciei, chiar unei banci detinute de stat: Hellenic Post Bank. E ca si cum CEC-ul ar cumpara asigurare la falimentului Romaniei. Culmea e ca dupa ce Hellenic Post Bank sub conducerea lui George Papandreus a vandut aceste CDS-uri inapoi Golman Sacs pentru 1 miliard de dolari, Goldman Sacs le-a revandut dupa 6 luni pentru 27 miliarde de dolari, adica mai mult decat acum Grecia are nevoie ca sa isi plateasca ratele la credite.

Despre faptul ca poate datoria Greciei este datorie odioasa ce sa mai zicem, desi chiar Realitatea a postat documentarul in care se incearca justificarea acestei realitati, se pare ca nici un redactor care a participat la emisiune nu a vazut acest documentar.

O a doua nemultumire o am legata de convingerea cu care toti reporterii – inclusiv “specialistii” de la Money Channel care au fost chemati sa le ajute pe tutele de la Realitatea sa comenteze – erau atat de siguri ca Grecia nu are de ales decat austeritatea incat au ignorat toti invitatii care incercau sa sublinieze ca oricum austeritatea nu va rezolva problema. In mintile lor inguste nu incapea o alta solutie deoarece sistemul asa i-a imbecilizat. FMI, UE, Banca Europeana, acestia ne sunt taticii fara de care nu putem scapa. Uimitor cum toti au ignorat faptul ca Islanda a scapat tocmai flituind FMI-ul, iar Ungaria de asemenea dupa ce a gonit FMI-ul va fi prima tara europeana care iese din criza, tocmai pentru ca a stiut la cine sa ceara ajutor: la cine chiar are bani, adica la chinezi, nu la cine doar vrea sa te cumpere ca sa te jupoaie, cum cer FMI-ul grecilor sa le vanda autostrazile sau romanilor sa puna manageri straini sau sa scoata interdictia exportului de gaze produse in tara, ceea ce va duce la explozia pretului acestora.

Dupa parerea mea Grecia daca ar avea conducatori iubitori de tara, maine ar ameninta Europa ca renunta la euro si ca lanseaza o noua drahma acoperita in aurul pe care il are. De frica, europenii le-ar da nu 50 de miliarde ci ar convinge bancherii ca ar fi bine sa taie si jumatate din datorii si sa restructureze datoria.

Totul este un joc de sah si pierd cei care fac miscarile gresite. Din pacate statele din ziua de azi au ajuns niste marionete in mainile bancherilor. Este de mirare cum nimeni nu poate sa gandeasca cu propriul creieri si nu face decat sa preia niste idei si niste informatii de la altii fara a le judeca si fara a le pune la indoiala. Presa romaneasca a ajuns un simplu papagal al tickerului mediafax si al youtube-ului. Nici macar ziaristi cu experienta si pretentii de la care te-ai astepta sa auzi o idee interesanta si o analiza reala a unei probleme nu vin pregatiti la emisiuni, nu fac un mic studiu, o mica investigatie ca sa ne prezinte mai intai faptele, sa enunte mai apoi opiniile si in final sa aduca justificarile. Cu adevarat are dreptate Basescu cand zice ca sunt prea multi ziaristi in presa romaneasca. In raport cu informatiile si cu ce ni se ofera, multi mananca intr-adevar paine nemeritata.

Note:

[1] multe idei false se propaga fara a fi verificate si fara a fi cantarite; e de ajuns ca cineva sa o lanseze, si daca ideea este interesanta, va fi cu siguranta preluata de 2-3 si apoi de 50-60 si ideea capata autoritate prin simpla sa popularitate; este uimitor ca nimeni nu si-a pus intrebarea cat de adevarat este faptul ca grecii muncesc mai putin ca nemtii? iata insa ca in sfarsit a aparut o stire care sa speram ca va clarifica o data pentru totdeauna aceasta minciuna:  grecii muncesc mai mult decat germanii.

One comment

  • Problema cu judecarea la nivel de popor e ca:
    1) Risti sa pui egalitate intre popor si stat (care da, e corupt, lenes, puturos, risipitor ca orice stat fie el “dezvoltat” sau nu, fie el german, francez, suedez, etc. diferenta intre state fiind doar de birocratie, unii birocrati sunt mai putin lenesi, puturosi, risipitori, corupti etc. decat altii dar toti reprezinta balastul unei societati pana si la germani/suedezi), dupa cum face presa mainstream actuala. Ori a judeca un intreg popor bazat pe o mica parte din acesta (in speta bugetarii si chiar si aici doar o parte din ei) e lipsit de obiectivitate.
    2) Risti sa socializezi costurile si vina crizei (maresti impozitele si taxele grecilor, romanilor, etc. ce n-au avut nici o vina pt. criza ca sa repari oalele sparte de un numar mic de greci/romani in speta bugetarii ce au decis/convenit masurile politice iresponsabile de la ministri la simpli functionari ai statului elen/roman care au incuviintat tacit politica atat timp cat si-au primit lefurile chiar daca vedeau cu ochii lor ca se afunda in datorie).
    Cat priveste protestul grecilor, nu cunosc si nu ma uit la TV, dar probabil ca – precum la noi – doar bugetarii protesteaza. Astia nu-s oameni ci hiene, balastul unei societati, nu isi au valoare economica. In primul rand ca meseria lor nu e ceruta de piata, iar in putinele cazuri in care este (de ex. medicina si invatamantul – bunuri cerute pe piata) multi dintre ei ar falimenta pe o piata libera, nereglementata, incapabili sa satisfaca nevoile oamenilor. Nu sunt deloc de plans. Bine ca simt lipsurile pe pielea lor caci merita umilire.
    Oricum identificarea bugetari = popor e de prost gust si departe de adevar. Ce legatura are taranul roman/grec/german/american cu un functionar al statului, cu un birocrat, cu un frecator de menta la stat pe “meserii” parazitare (si cam 80% din “meseriile” bugetare nu produc valoare societatii ci o saracesc – in afara de medicina si companiile aeriene de stat alte domenii care cat de cat isi au o utilitate economico-sociala detinute de Leviathanul modern nu cunosc)? Sau antreprenorul roman/grec, lucratorul la privat cu un frecator de menta la stat care nu produce valoare societatii prin insasi natura meseriei lui? Evident nici una.
    Si nu-i mai plange atat pe bugetari, cheltuielile bugetare pe salarii n-au scazut decat cu maxim 15% per total, asta pt. ca multi administratori locali le-au marit salariile inainte de taiere acum scazand din ele (asa a facut Iohannis in Sibiu si dupa modelul lui multi altii), iar in multe alte cazuri judecatorii le-au dat castig de cauza anuland individual deciziile de taieri. Pana una alta varu-meu (jandarm la buget) tot poate sa mearga in afara in concediu si nu are functie mare ca altii, mai am rude in educatie ce s-au pensionat si care tot si-au permis sa viziteze Austria/Germania/etc. si nici macar nu erau profesori universitari sau prea mari in ierarhie incat sa zic ca “sunt exceptii”. Plansul cu lacrimi de crocodil al bugetarilor e ca plansul tarfulitei aleia ce acum un an o arata la TV, lucratoare la Fisc pe 4000 de lei dupa taierea stimulentelor avea 1200 de lei si se plangea ca “la doua facultati absolvite” doar atata primeste. Deh la cat se astepta duduia din moment ce meseria ei este de hot/talhar legalizat (adica tot ce face e sa mearga in teren mulgand privatul de bani prin amenzi/spagi)? Mai mult respect am pt. o curva – ce pana una-alta isi castiga existenta pe piata – decat pt. un bugetar ce traieste pe spinarea mea.
    Cat despre grecii ce au ars Parlamentul, cel mai probabil bugetari/socialisti, intr-un stat care isi merita impozitele si taxele armata ar fi intrat peste ei macelarindu-i fara mila.
    Adevarata problema nu e a bugetarilor nici la greci nici la romani. Mediul privat s-a saturat de angajatii de la buget si nu mai vor sa ii intretina asta e buba societatii contemporane. N-avem nevoie de bugetari. Asta dincolo de FMI si camatari, problema nu e ca “banii publici au mers la camatari si nu la bugetari sau pe sistemele sociale” ci tocmai ca banul a mers… din buzunarul privatului spre alte zari (bugetare sau nu). De asta nici un stat nu putea scapa de criza, fie ca exista sau nu rezerve fractionare, FMI, banci etc. Care n-au facut decat sa amane si prelungeasca starea de fapt (falimentul).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.