Medicina naturistă – cât de medicinală şi cât de naturală

Praf de furnica pentru dureri de genunchi. Cu un astfel de tratament m-a socat un prieten foarte increzator in produse naturiste chinezesti pe care le cumpara de la un “furnizor” in care are incredere deoarece si acela merge la biserica. Moda – desi e putin spus – a produselor asa-zis naturiste a cucerit Romania mai ales dupa campaniile TV de denigrare a E-urilor prin care cati-va scriitori au reusit sa castige sume frumoase din vanzarea de carti sau produse care de care mai ciudate. OTV a stabilit trendul cu mult inainte de recenta explozie de emisiuni despre cum trebuie sa mananci si de cat de nocive sunt E-urile. Ca o mica paranteza, mentalul public a ajuns atat de mult sa urasca E-urile incat pentru a le denigra la maxim a nascocit un zvon cum ca nu stiu care cercetatori au descoperit ca oamenii care mor recent nu mai putrezesc din cauza conservantilor din alimentatie. Putini s-au intrebat oare cum sa poata trage cineva o astfel de concluzie, pe cate mii de morti s-au facut studiile, cate mormite au stat cercetatorii aceia ca sa dezgoapa ca sa faca un studiu statistic profesionist din care sa reiese ca intr-adevar, oamenii care au trait recent si au consumat produse cu E-uri multe, nu mai putrezesc. Bineinteles, pentru a avea date de comparatie, trebuie sa presupunem ca cineva a facut statistici si acum 50 de ani si a notat atunci perioada de putrefactie grupat pe varste si pe motiv al decesului (banuiesc ca cine are cancer putrezeste mai repede).

Oricine fiind bolnav viseaza la mediamente miraculoase care sa ii ia boala cu mana. Este ciudat insa ca putini au macar un sambure de incredere in medicina clasica – cu toate neajunsurile ei – incat sa mearga pe o cale batatorita de multi inaintea lor si pe care multi au ajuns unde trebuie, adica la vindecare. Multi prefera sa se rataceasca pe cai laturalnice care duc in prapastie de multe ori, si abia cand nu mai au ce sa faca incearca sa se intoarca pe calea normala: sa mearga la doctor, sa ceara reteta, sa se tina de tratament. Si oricate exemple am avea de astfel de greseli, iluzia “miracolului” pe care trebuie sa il poarte in ele produsele naturiste – pentru ca sunt de la natura, nu? – nu poate fi spulberata usor nici macar dupa ce vedem cate victime a facut acest demon.

Unul dintre cazurile cele mai rasunatoare de oameni care au avut incredere in “medicina alternativa” si au platit cu viata este Steve Jobs. Conform unui cercetatori de la Harvard Medical School, Steve Jobs si-a redus sansa de a supravietui ignorand recomandarile doctorilor de a se opera imediat dupa diagnosticul din Octombrie 2003. Jobs, un budist practicant a luat in schimb medicamente alternative speciale (chinezarii, n.t.) si a tinut diete timp de noua luni inainte de a accepta operatia prin care tumoarea i-a fost extirpata.

Sa spunem lucrurilor pe nume: Jobs a ales sa faca tot felul de tratamente alternative inainte de a opta pentru medicina conventionala. Aceasta a fost bineinteles alegerea lui si a avut tot dreptul sa o faca, dar in aceste circumstantele putem trage cu certitudine concluzia ca optiunea lui Jobs pentru medicina alternativa a dus la o moarte prematura. (sursa)

Iata asadar inca o victima pe altarul “naturii” sau mai bine zis al “naturistelor”. Este paradoxal cum tocmai omul care a inventat PC-ul si care toata viata a lucrat cu tehnologia, sa fie atat de obtuz si atat de sceptic fata de medicina clasica, mai ales avand posibilitatea sa beneficieze de cele mai bune servicii.

Explozia plafarurilor din ultimul timp ar putea sa ne faca sa credem ca lumea este mult mai sanatoasa deoarece increderea in produsele naturiste si in eficacitatea acestora a sporit si prin urmare rezultatele sunt din ce in ce mai bune. Ce este de mirare este ca acei oameni care au mai multa incredere si folosesc aproape in exclusivitate produse naturiste se imbolnavesc mai des si de multe ori sunt nevoiti ca si Jobs sa mearga la doctor cand sunt constransi si cand nu mai exista solutii.

Ma intreb in ce masura sistemul medical din Romania este de vina pentru aceasta mentalitate. Sa contribuie oare dificultatea de a ajunge la un doctor si faimoasa mita cauzele pentru care oamenii arunca cu banii aiurea pe produse naturiste in loc sa ceara reteta si sa mearga la farmacie? Dar oare sanatatea nu merita sa facem acest efort, in ciuda oricaror incoveniente? Iar daca ar fi sa dam vina pe banii, cu siguranta aici produsele naturiste ies in pierdere, deoarece pe langa preturile foarte mari care cresc direct proportional cu factorul de excentricitate pe care il inspira, raportul cost/eficienta al acestora le este total defavorabil.

Nu doresc sa tratez prea mult despre cat de folositoare pot sa fie macar unele naturiste si cum am putea totusi sa le alegem pe cele care trebuie si cum sa le folosim. Personal, ma gandesc ca daca un produs din natura este atat de bun incat trateaza o boala mai eficient decat un medicament, cu siguranta pana acum s-ar fi gasit o firma de medicamente care sa il integreze in produsele lor sau sa gaseasca echivalentul sintetic al acelei substante. Bineinteles ca multi ridica din sprancene numai cand aud “sintetic”. Insa cand te doare maseaua de innebunesti, cred ca daca panadolul e sintetic sau natural este ultimul lucru care te intereseaza.

Un alt lucru pe care nu il inteleg este de ce oamenii nu au incredere in doctori cand le spun ca naturistele sunt apa de ploaie. De ce oare nu ar recomanda doctorii aceste produse daca ele ar fi potrivite? Multi se gandesc ca doctori sunt vanduti firmelor de medicamente si de aceea. Putini se gandesc ca si firmele de produse naturiste ar putea sa ii cumpere pe doctori, dar acestia cumpara in schimb reclama la OTV si prin reviste “naturiste”, fiind mai eficienta aceasta cale de promovare.

Desi in realitate batalia nu este intre medicina alopata si cea naturala, diferentierea aceasta nemaifiind absoluta in ziua de azi, mutle medicamente alopate deja continand componente organice sau echivalente sintetice ale acestora, piata produselor naturiste este inca nesaturata si branding-ul nu conteaza prea mult. Adica cererea este atat de mare incat oricine produce, vinde, ceea este total altfel pe piata medicamentelor. Daca esti producator de naturiste si vrei sa faci bani, este de ajuns sa obtii cateva aprobari minime pentru a lansa un produs nou, pe care bineinteles tu il clasezi ca supliment alimentar desi nestiutorii cred ca cumpara medicament. Producatorii de medicamente trebuie insa sa investeasca sume imense in cercetare, in testari, in laboratoare si apoi in marketing pentru a face fata cu un tavalug de “solutii naturiste” in care lumea are mult mai multa incredere pentru ca OTV si altii care poarta acelasi hram reusesc sa indoctrineze oamenii ca natura vindeca.

Oare cati realizeaza ca a accepta ca natura vindeca este de fapt o idolatrizare a naturii, pe langa absurdul unui astfel de concept. Sanatatea ca si boala sunt fenomene mult prea complexe pentru a le relationa strict de un ceai sau de un extract natural. Chiar daca in unele cazuri este adevarat ca natura vindeca, este o realitatea incontestabila ca medicamentele sintetice, chiar daca oricum multe din ele contin deja extracte din natura, au vindecat mult mai mult.

Iata ce ne invata Biblia despre doctori:

Cinsteşte pe doctor cu cinstea ce i se cuvine, că şi pe el l-a făcut Domnul. Că de la Cel Preaînalt este leacul şi de la rege va lua dar. Ştiinţa doctorului va înălţa capul lui şi înaintea celor mari va fi minunat. Domnul a zidit din pământ leacurile, şi omul înţelept nu se va scârbi de ele. […] El a dat oamenilor ştiinţă, ca să Se mărească întru leacurile Sale cele minunate. Cu acestea tămăduieşte şi ridică durerea. (Sirah cap. 38)

Si de aici dar nu doar de aici intelegem ca daca dorim vindecare trebuie sa ascultam de doctori si sa avem incredere in sfaturile lor. Repulsia fata de medicamentele alopate, doar pe argumentul ca nu ar fi din natura, este absurda, de vreme ce toate sunt din natura si toate sunt zidite din pamant, chiar daca unele cresc direct si altele cresc prin purtarea de grija si conceperea lor de catre oameni. Vedem ca Dumnezeu a dat oamenilor stiinta pentru a realiza medicamente minunate care intr-adevar uneori au efecte miraculoase. Nu vi se pare extraordinar ca atunci cand va doare capul sa luati o pastila si sa va treaca in cinci minute? Nu este acesta un miracol care nu s-ar putea intampla fara binecuvantarea si fara ajutorul lui Dumnezeu? Intr-adevar ar fi extraordinar daca am avea o esenta de nu stiu ce radacina din nu stiu ce arbore care atunci cand ne doare capul sa ne dam cu ea si sa ne traca instant. Am economisi o gramada de bani si nu ar mai fi nevoie sa mergem la farmacie deoarece am avea un dulap cu esente pentru fiecare boala. Insa lucrurile nu stau asa, pentru a dobandi vindecare trebuie sa facem acest pas al increderi si sa mergem pe drumuri umblate, sa alegem solutii care au dat rezultate, care au fost verificate de altii inaintea noastra.

Chiar si in raportarea noastra la credinta, pretindem si incercam sa mergem pe cai batatorite. De aceea suntem ortodocsi si nu neo-protestanti pentru ca suntem foarte sceptici la “neo”. Din pacate, referitor la medicamente nu vedem ce inseamna traditie si ce inseamna nou si alegem prost. Daca am auzit ca strabunicii nostri beau ceai de tei cand erau raciti nu trebuie sa tragem din asta concluzia ca Coldrex este mai putin eficient. Ei nu foloseau Coldrex pentru ca nu aveau nu pentru ca nu ar fi bun. Iar dac bunica inca prefera ceaiul de musetel in detrimentul altui medicament, este pentru ca ea asa s-a obisnuit nu pentru ca medicamentul actual ar fi mai prost ca ceaiul de musetel.

In raspunsul dat fariseilor care Il acuzau ca mananca cu pacatosii, Mantuitorul a raspuns: “Nu cei sănătoşi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi.” (Matei 9,12). Ca orice cuvant mentionat in Biblie ca fiind al Mantuitorului, trebuie sa il ascultam, sa il intelegem cat mai adanc dar si sa il luam ca pe o calauza, ca pe un ghid al vietii noastre in momentele in care avem nevoie sau in intrebarile care ne framanta. De folos pentru asta ne sunt bineinteles duhovnicul dar mal ales sfintii parinti care au talcuit si explicat Sfanta Scriptura. Ce inteleg eu din acest verset? Nu doar un raspuns printr-o pilda la acuzatiile fariseilor, ci si o porunca: cei bolnavi sa se tina de doctor.

 

 

6 comments

  • Înţelepciune şi tradiţie – Leacurile tradiţionale- Azi şi mâine

  • Pr. Adrian Fageteanu:

    Şi homeopatia? Şi acupunctura?

    Nu, eu am încredere în medicina clasicã, şi Dumnezeu la fel. Dumnezeu îndeamnã sã mergi la medic, când eşti bolnav, dar nu la ãla care vindecã cu formule şi cu ştiu eu ce pase şi cu ştiu eu ce medicamente, nici mãcar astea naturiste.

    Dar nu erau tot din plante, la început?

    Nu, astea naturiste nu pot sã-ţi facã rãu, dar ideea cã numai acestea te salveazã nu e de la Dumnezeu.

    SURSA: http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-carte/8-viata-mea-marturia-mea-parintele-adrian-fageteanu.html

  • Este extrem de recomfortant să văd că a fi preocupat de latura spirituală a omului, precum autorul acestui blog, nu înseamnă a fi încuiat la știință. În vorbele Sfântului Francisc, “Fides quaerens rationem”.

    “Medicina naturistă” este un concept folosit abuziv de către nenumărați șarlatani. Tot ceea ce a oferit natura ca remediu (real) a fost importat, rafinat și utilizat de către medicina alopată, în sânul marilor comunități academice.

    A trata un bolnav de cancer cu ceaiuri până când e prea târziu pentru o intervenție salutară este de-a dreptul criminal.

    Medicina bazată pe dovezi (Evidence Based Medicine) este un concept relativ nou care permite filtrarea foarte simplă a tuturor acestor bazaconii alternative: fie se dovedesc în mod real utile, fie trebuie denunțate drept opera unor șarlatani nerușinați.

    @teamadetrepte: teama despre care vorbești nu e normală și e relativ specifică sistemelor medicale arhaice, în care medicul e un semizeu care nu știe nici el prea bine ce face și care e incapabil să insulfe încredere pacientului. Reclădește sistemul pe baze științifice, promovează valoarea umană în sistem și vei vedea că această teamă se va reduce mult.

    • Ereticii si paganii nu “dau” sfinti si crestinul nu are nevoie de fiozofie stearpa care “suna” frumos pentru minte si inseala facandu-te sa incepi a le da ascultare slujitorilor minciunii.

  • Nu e vorba atât de mită sau de dificultatea de a găsi un medic, cât de frica efectelor secundare, respectiv frica de operaţie. Mulţi medici recomandă direct proceduri invazive şi nu poţi şti dacă fac asta fiindcă aşa e cel mai bine sau fiindcă aşa sunt obişnuiţi să trateze fiecare caz (eventual le şi ies mai mulţi bani). Se întâmplă de asemenea ca diagnosticul să fie greşit. Te duci la 2 sau 3 medici şi fiecare îţi pune alt diagnostic. Te cam face să-ţi pierzi încrederea în ei.
    Şi tratamentele naturiste pot fi periculoase (e adevărat că mulţi nici nu conştientizează aceasta), dar nimic nu se compară cu teama de cuţit. În ce priveşte medicamentele, cred că toţi avem tendinţa să le evităm fiindcă nu prea ştim ce conţin şi cum va reacţiona organismul nostru la ele. Medicamentele sunt totuşi mai periculoase decât ceaiul şi compresele cu oţet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.