Prevestiri sumbre

In vara anului 1937, bucuresteanul grabit si prins de problemele zilnice sau dornic sa se relaxeze in orasul potopit de caldura nu se gandea si nu se astepta la ceea ce avea sa se intample peste 2 ani: intrarea Europei si a lumii intregi in cel mai sangeros conflict de pana atunci. […] Se gaseau de toate, mai ieftine sau mai scumpe. Criza economica fusese uitata …

Am revazut recent documentaul “Romania in al Doilea Razboi Mondial” si mi-a ramas in minte introducerea in care se mentiona ignoranta omului de rand si uitarea crizei economice. “Se gaseau de toate” mi-a venit azi in minte cand eram in supermarket si desi era ora pranzului, lumea se gramadea sa umple carucioarele cu vrute si nevrute in expectativa sarbatorilor care urmeaza. “Criza economica fusese uitata” mi-a adus aminte de previziunile optimiste de acum un an cand guvernantii ne asigurau ca gata, greul a trecut si urmeaza chiar mariri de salarii. Acum raman doua intrebari: unde sare scanteia si cand. La prima intrebare se pare ca o sa fie Iran: aici nu exista decat doua variante: Iran face nucleara si devine o amenintare si mai mare pentru Israel sau evreii nu mai asteapta ca nucleara iranienilor sa fie gata si ii pun pe americani sa bombardeze Iranul, mai ales ca Ron Paul ameninta sa produca o revolutie in politica americana in anul viitor. Cu privire la cand, 2 ani mi se pare mult, poate chiar si un an. Nu m-ar mira sa avem surprize chiar de Craciun, dar Dumnezeu cu mila … orice clipa ne este data ca sa ne pregatim.

Si la cele 2 intrebari ar mai fi una: va fi viitorul razboi mondial doar un razboi si gata sau va fi doar inceputul razboiului perpetuu, impotriva unui dusman fictiv, sustras dar extrem de periculos menit sa justifice noua dictatura?

One comment

  • Arthur ma face sa ma gandesc la mine si la ce tendinte se mai arata din in cand in fiecare dintre noi – si asta uneori conteaza destul de mult.

    Mi-a placut si mie documentarul de care vorbesti, pe care, de asemenea, l-am vazut de curand. Chiar da de gandit. Mai este unul care mi-a atras atentia, dar este doar in engleza momentan – si trateaza felul de a fi al oamenilor din punctul de vedere al catorva evenimente marcante ale secolului trecut.

    Filmul documentar, serial, despre care vorbesc, se numeste “People’s Century”, este facut de BBC si PBS in ’95. In cazul in care nu stiai de el, uite un link catre primele episoade
    http://www.youtube.com/watch?v=OFXF1AQ0Acw
    si unul cu trecerea in atentie a Romaniei – http://www.youtube.com/watch?v=sOJWdFfKwac&feature=related.

    De foarte multi si fericiti ani sa ai parte, iar alaturi de tine fie s-avem mai multi bucuria asta! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.