Hei-rup mioritic

Oricat de mult imi propun sa imi astup urechile si sa imi acopar ochii cand vine vorba de politica mioritica, se intampla sa cad in ispita curiozitatii si sa mai aflu cate una-alta. Pentru mine este un calvar sa citesc sau sa privesc stirile. Este putin spus ca sunt total dezamagit de politicienii nostri, de toate culorile si nu am nici cea mai mica speranta ca ceva bun se va mai putea intampla cu Romania in actuala era glaciara. Si prin ceva bun inteleg ca Dumnezeu sa ne trimita si noua in sfarsit cativa oameni normali, nici prea buni dar nici prea rai, nu sfinti, ca e greu, dar nu chiar hoti si ticalosi pana peste gat. Nu foarte inteligenti, ca nu au de unde, oricine are vreun IQ mai stralucit probabil deja a migrat, e clar ca pe-aci am ramas fie cei prea prosti ca sa poata sari gardul, fie cei prea fricosi ca sa schimbe clima, fie cei orbiti de dragostea de tara, sau poate cei care inca nu au acumulat doza de greata care sa ii azvarle pe meleaguri straine sau au sistemul imunitar foarte rezitent. Dar nici politicieni prea prosti sa nu ne trimita Dumnezeu, caci e de rau.

Am scapat de un guvern care a fost cum a fost, care a avut poame de toate culorile si iata-ne cu tineret sperante, grupa mica la atac, juniorii specialisti isi sufleca manacile si se apuca de treaba. Si nici termina bine de dat cu juramantul si iata-i ca se si arunca la sedinte sa ne arate cat de nerabdatori sunt ca sa rezolve problemele tarii si sa ne scoata din criza. Acest dorelism este tipic romanesc si Boc nu s-a vindecat de el oricat de mult s-a dat in penibil cu toate eroismele lui ieftine, de la dat cu coasa pana la dezapezitul Q7-ului. Oare cata inteligenta sa aiba cineva sa inteleaga ca oamenii care lucreaza cu capul au alte randuieli decat cei care lucreaza cu muschii si ca nu prin graba, zoreala, incordare aiuristica si eroisme gratuite trag lucrurile inainte ci prin cugetare adanca si bine socotita? Se pare ca inteligenta de spion a noului prim-ministru nu i-a fost de-ajuns si i-a tras deja pe noii ministri la o sedinta la care s-au nimerit saracii ca nu aveau cu ce si nici pe ce sa ia notite. Nu este mare lucru, intr-adevar. La urma urmei, tot erau impreuna, tot mai erau cateva ore din zi asa ca de ce sa nu se apuce deja de lucru si sa ii traga o sedinta de guvern. Dar pare semn de boala, de asta sunt ingrijorat.

Mie de hei-rupismul asta mi-e groaza, este atat de specific noua romanilor incat sunt sigur ca daca am reusi sa gandim de doua ori inainte sa facem o fapta, am reusi lucruri mult mai marete. Din pacate insa, pentru ca ne credem destepti, preferam sa facem in graba intai doua fapte, care nici macar nu sunt legate una de alta si abia mai apoi sa cugetam indelung la ce prostie am facut. Acum, cu reuniunea asta grabnica a guvernului  a fost o chestiune minuscula, dar sa nu uitam de TVA-ul acela de 24% care a taiat aripile economiei romanesti tocmai incepuse sa isi ia zborul. Nu s-a gandit Boc inainte, asa cum nu s-a gandit nici acum cu ocazia zapezilor ca degeaba zboara el cu elicopterul ca vulturul peste nameti daca nu stie ce trebuie sa faca un conducator si cat de important este pentru el sa asculte, sa calculeze si sa ordoneze. Din pacate Boc nu stia ce a spus Sun Tzu, cum ca “cel ce lupta pentru victorie numai cu sabia nu este un general bun”. Boc s-a crezut ca Mihai Viteazu care cand lua buzduganul si il invartea isi facea carare printre turci si asa tragea si pe ceilalti dupa el, ii incuraja in lupta cu inamicul. Sau poate doar a vrut sa faca pe eroul ca tot era presa prim-prejur.

Sa speram ca noul prim-ministru, desi este istoric, nu va avea ispite de eroism hei-rupist lipsit de substanta si eficienta. Chiar daca lupta lui va fi pentru scurta durata si cu arme slabe, greselile pe care le va face vor putea avea consecinte de durata si de greutate. De partea cui lupta vom vedea insa abia dupa primele masuri pe care le va lua, sau mai degraba pe care (sa speram ca) nu le va lua in ciuda tututor zvonurilor ca ar fi omul “agenturililor”.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.