Haosul care se coace precum mămăliga

“Blestemat fie omul care se încrede în om şi îşi face sprijin din trup omenesc şi a cărui inimă se depărtează de Domnul.” (Ieremia 17, 5)

Am mai vazut inca un film despre criza: “Too Big to Fail. Destul de bun filmul, pare putin cam prea documentar si pedagogic, ca sa nu mai spun propagandistic. Hank Paulson si cu gasca sunt prezentati precum o ceata de eroi care nu stiu ce sa mai faca ca sa salveze omenirea. Intr-adevar omenirea s-a aflat pe marginea prapastiei, dar niciodata nu vom stii ce s-ar fi intamplat daca americanii lasau bancile mari sa pice si in loc sa toarne trilioane de dolari in conturile bancilor “too big to fail” mai bine le-ar fi inchis si incercau sa construiasca un nou sistem de la zero, mai bine ajutau bancile mici sau nationalizau Fed-ul si de aici incepeau reconstructia.

Insa desi filmul desi aminteste ca Paulson a fost la Goldman Sacs in nici un caz nu merge mai departe. Noi suntem insa siguri ca nu s-a mers pe aceasta varianta tocmai pentru ca Paulson (si cam toti ceilalti) au trecut pe la Goldman Sacs. Si cum puteau sa ii lasa sa cada tocmai pe prietenii lor?

Zicem noi ca stim, dar nu putem stii toate itele si toate umbrele care se ascund in spatele evenimentelor care au dus la acumularea unei atmosfere atat de incarcate de gaz exploziv incat cea mai mica scanteie poate sa dea acum foc la toti banii din lume instant. Nu din alt motiv banuiesc eu ca stau chinezii si cu rusii cuminti si nu fac nimic desi daca s-ar intelege si cu taiwanezii si ar pune-o de o vanzare a bondurilor americane, in cateva luni ar da jos cu economia SUA si prin urmare tot imperiul ar imploda instant. Dar desi exista anumite piedici tehnice pe care le au (nu pot sa faca dump la toate bondurile o data pentru ca ar putea fi anulate) solutii ar exista: ar fi de ajuns sa numai cumpere, sa le lase sa expire. Insa, desi in ultimele 6 luni detinerile lor au scazut cu 12%, daca ne uitam la un an chinezii chiar cumpara mai mult, din ce in ce mai multe bonduri pentru chinezi.

Este ciudata strategia chinezilor, sunt fie prosti fie fricosi. Ori evident vor sa cumpere SUA bucata cu bucata. Este de mirare insa ca nu acelasi lucru se intampla cu Europa: in timp ce in SUA baga cateva zeci de miliarde lunar, de Europa se feresc. Sa stie ei oare ca batranul continent va cadea inaintea Noului Babilon? Sa il lasam insa pe chinezi …

Lucrurile nu sunt deloc linistitoare, linistea cu care mergem in fiecare zi la munca si habar n-avem ca in orice zi se poate alege praful de toata societatea moderna este sinucigasa si cu totul uimitoare. Mai ales ca nu este deloc greu sa intelegem realitatea lucrurilor, dupa cum am aratat exemplul dat de acea fetita de 12 ani. Si realitatea este ca prabusirea sistemului financiar nu a fost rezolvata ci doar amanata. E ca si cum am fi la volanul unei masini care nu mai are frane si suntem bucurosi ca tocmai am evitat impactul cu un tir, nebanuind insa ca peste 100 de metri urmeaza o curba foarte abrupta la marginea careia ne asteapta o prapastie. Depinde insa de cum preferam sa murim: prin ciocnirea cu un tir sau prin prabusirea intr-o prapastie. Unii spera ca prapastia este doar o iluzie optica, vom reusi cumva sa nu cadem in prapastie: printr-o minune nebanuita franele se vor repara singure si vom putea relua controlul asupra masinii.

Iata insa doar cateva “lebede negre” care pot oricand sa detoneze o nucleara peste sistemul financiar si sa declanseze reactiile in lant care au fost evitate in 2008:

iesirea Greciei din UE: renuntarea la euro si iesirea din UE sunt doua lucruri care nu se pot intampla separat; prin urmare, se va crea un precedent; poate ca iesirea Greciei nu va da jos cu bancile europene, desi expunerile Frantei si ale Germaniei se apropie de 300 miliarde euro. Sa zicem ca ei planuiesc deja de unde o sa acopere gaurile astea. Dar ce nu stiu europenii este cate CDS-uri exista in piata. Pot sa fie trilioane si trlioane de CDS-uri pe bondurile statului grec si ale bancilor grecesti incat efectiv BCE nu va putea sa acopere aceste sume, iar daca o va face va cauza efecte cu totul neasteptate pe piete (de exemplu explozia pretului aurului)

caderea bancii JP Morgan: desi a anutat pierderi de 2 miliarde din tranzactii bursiere proaste (cu posibilitatea de a mai creste cu 1 miliard suma) acum ca toata lumea stie cine are cartile cele mai proaste in mana, ce credeti ca se va intampla? Vom stii mai multe dupa inca cateva zile, deocamdata intr-o singura zi pretul actiunii bancii a cazut cu 10%, de la 40 la 36, aproape dublu cat minimul din 2009; dar sunt unele voci care spun ca asa cum au fost 2 miliarde pot sa fie 8 miliarde, adica putreziciunea abia incepe sa iasa la suprafata, icebergul este mult mai mare sub apa; evident, speram ca Fed-ul si guvernul american sa mai aiba pregatit si acum un hocus pocus, dar oare chiar il au?

conflictul franco-german: exista o fereastra de timp foarte periculoasa: inca urmeaza alegeri si Hollande trebuie sa dovedeasca ca face ce zice; Merkel in schimb daca nu arata nemtilor ca are biciul austeritatii mai aspru decat pielea groasa a lenesilor din sud, va avea si ea aceeasi soarta ca a lui Sarkozy. Doar ca cine stie cine ii va lua locul si ce plan va avea. Nu e exclus ca planul B al nemtilor sa fie o Europa minimala: Germania + Olanda + Suedia + Danemarca si inca cateva. Si atunci sa te tii scumpiri si crize, dar nici asta nu va fi sfarsitul ci doar inca un pas catre haosul total

Haosul se coace asadar pas cu pas, cancerul este intr-adevar atat de extins si atat de puternic incat cine l-a gandit este intr-adevar un maestru al haosului: orice rezistenta nu este decat de moment. Orice tentativa de rezolvare (cum ar fi propunerea Rusiei de revenire la un standard bazat pe aur) este insignifianta deoarece s-a mers prea departe, globalizarea s-a intins precum o panza de paianjen in jurul lumii si acum se stropeste cu benzina pe ea urmand ca la prima scanteie sa luam foc toti.

Iata deci cum Apocalipsa este inca o data in carti, este o instanta a viitorului catre care tind cam toate scenariile: s-a pornit criza, vor distruge sistemul financiar, vor fi cateva razboaie si atunci va veni “unul” cu “o solutie” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.