BRD si manipularea cursului leu-euro

Cand BRD a lansat oferta de depozite la euro de 5% mi s-a parut extrem de ciudat in conditiile in care majoritatea bancilor nu ofereau nici la leu o asemenea dobanda. Ca sa va exemplific cat de “out of this world” a fost aceasta oferta, sa va povestesc o intamplare. Intru eu la o filiala BCR si o tanti ma agata sa-mi bage pe gat o oferta: ori de card, ori de cont, ba ca au debit direct etc. Eram intr-o pasa buna si am intrat in dialog cu ea, mai ales ca oricum aveam de platit un teanc de facturi si in timp ce casiera imi opera facturile, tanti de la “vanzari” imi prezenta oferta lor. Eu care tocmai investigasem putin piata sa vad care mai e situatia, s-a nimerit pe-atunci ca sa stiu preturile si ofertele la mai multe banci si le-am enumerat pe toate: la contul curent + card le-am prezentat oferta de la Transilvania, care ofera cont + card lei gratuit, fara comision de administrare, la debit direct le-am zis ca mai multe banci ofera asta, si la depozite le-am zis de oferta de la BRD de 5%. “Ah, pai nu are cum asa ceva, probabil va referiti la lei!”. “Nu doamna, ii zic, la euro. Ofera 5% la euro, la contul de economii la vedere”. “Nu se poate domnule asa ceva, cu siguranta va inselati!”. “Bine, sa verificati totusi ca sa stiti ce ofera competitia”, i-am replicat inainte sa inchei discutia destul de lunga si in care am raspuns destul de sadic la toate raspunsurile doamnei de la vanzari – dar asta era situatia, BCR este o banca scumpa si cu nici un avantaj pentru clienti decat acela ca accepta plati pentru multi furnizori.

Deci sper ca v-am convins ca 5% la euro, nu putea fi o oferta normala, doar un plus de marketing prin care BRD pretindea ca incearca sa atraga fonduri de pe piata pentru a finanta singura creditarea pentru ca banca mama nu ii mai da bani. Tehnic, daca BRD chiar dorea sa atraga Euro de pe piata, ma gandesc eu ca putea fara probleme sa se imprumute la alte banci la o dobanda de sub 5% pentru a-si intretine creditarea, dar promotia asta cu siguranta tintea sa suga sume imense de pe piata, cu un scop pe termen scurt necunoscut (la acea vreme). Spun pe termen scurt, deoarece promotia expira la 30 iunie, data dupa care dobanzile revin probabil la nivelurile mizerabile pe care BRD le ofera in general clientilor, pentru ca dupa cum se lauda ei sunt mari si nu au probleme de lichiditate, de aceea nu ofera dobanzi atat de disperate ca bancile grecesti. Oricum BRD a castigat sume imense din mutarea depozitelor de la grecesti, dar asta e off-topic.

Uitandu-ma acum cum se intareste leul acum dupa ce a trecut prin zonele de 4,7 sau chiar 4,9 pe unele tranzactii spot observ fara prea mare mirare ca campania asta promotionala a BRD-ului parca ar fi fost facuta musai ca sa ii ofere BRD-ului o carca de euro cand cursul a fost sus si a putut sa vanda la 4,7 pentru ca acum BRD sa ii cumpere inapoi la 4,4 cand vine vremea scadentei. Oare ce sume sa fi strans BRD? 3-4-5 milioane de euro? Inmultim asta cu 0,3 si vedem cat a castigat BRD din toata afacerea asta. Cum reusesc? Nu stiu, speculatii pe forex, manipularea pietei, treburi de asta, nu e nou si nu e conspiratii, mama lor – Societe Generale – chiar e investigata de mainpularea Liborului de la Londra, asa ca ce spun eu nu sunt vorbe goale fara acoperire. La vremuri de criza, masuri de criza. Manipulati, baieti, manipulati cat mai puteti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.