Thatcherism-ul și amatorismul lui Moise Guran

Nu se putea sa nu se infoaie iar in pene Moise si sa faca pe atoatestiutorul si daca tot a murit “doamna de fier” evident ca s-a apucat sa faca si el niscavai analize macro-economice si de filosofie a austeritatii, ca sa uimeasca prostimea cu cunostintele lui supreme. Pe scurt, teza lui Moise – care de fapt nu e a lui ci probabil a gasit-o si el pe undeva folosind aceasta minunata unealta numita Google – este ca taierile fara cap facute de aceasta diavolita a austeritatii au avut un rezultat foarte bun pentru economia britanica si prin urmare astfel de politicieni isi vrea Moise si pe la noi. Gura mincinosului adevar graieste, ma gandeam, astfel de politici mi-as dori si eu mai ales in administrarea televiziunii publice ca daca vine thatcherism-ul pe la TVR atunci sa il vedem pe Moise cum se descurca cu salariul de somer, ca la cat de inteligent este nu cred ca are sanse sa fie primit prin alte parti, ca daca era bun, de mult nu mai statea el sa manance doar malai de bugetar si cu siguranta il vanau miile de televiziuni private care domina piata media pe meleaguri mioritice. Sau poate ma insel eu, te pomenesti ca maialui de bugetar TVR-ist nu e tocmai de ici de colo.

Sa trecem insa la idei, sa nu mai acuzam persoane, ca la Moise daca stam sa il acuzam pentru fiecare perla din fiecare emisiune, ne trebuie un blog dedicat. Referitor la teza lui Moise, trebuie sa subliniem totusi ca este una neconfirmata nici macar de britanici. Nu se poate spune cert daca cresterea PIB-ului per capita din graficul facut de artistii TVR se datoreaza taierilor facute de Margareta. Dar chiar daca ar fi asa, taierile au fost bune pentru cei care au mai supravietuit, caci nu putini britanici au murit de boli cardiace, s-au sinucis sau au renuntat sa mai faca copii, sa mai aiba familii etc din cauza super-austeritatii theacheriste. Eu nu voi emite nici vreo opinie pro nici vreo opinie contra cu privire la teza lui Moise, doar voi furniza cateva informatii culese de prin alte parti. Bunaoara, conform wikipedia, nu este prea clar daca cresterea Marii Britanii este datorata theacherismului:

The early 1980s recession saw unemployment rise above three million, but the subsequent recovery, which saw growth of over 4 per cent in the late 1980s, led to contemporary claims of a British ‘economic miracle’.[75] It is not clear whether Thatcherism was the only reason for the boom in Britain in the 1980s. However, many of the economic policies put in place by the Thatcher governments have been kept since, and even the Labour Party which had once been so opposed to the policies had by the late 1990s, on its return to government after nearly 20 years in opposition, dropped all opposition to them. (Sursa: Wikipedia – Istoria economica a Marii Britanii)

When she resigned in 1990, 28% of the children in Great Britain were considered to be below the poverty line, a number that kept rising to reach a peak of 30% in 1994 during the Conservative government of John Major, who succeeded Thatcher. While credited with reviving Britain’s economy, Mrs. Thatcher also was blamed for spurring a doubling in the poverty rate. Britain’s childhood-poverty rate in 1997 was the highest in Europe. (sursa: Wikipedia – Theacherism)

Pe de alta parte, ce putem spune de Franta, unde politica economica a fost chiar inversa: statul si-a intarit pozitia in stat si a crescut ajutorul social? Pai ce sa zicem, decat ca “miracolul frantuzesc” a cam batut “miracolul britanic” daca e sa ne uitam la rata cresterii in perioada de sfarsit a theacherismului (1990) si anii ulteriori (90-95) cand teoretic s-au simtit pe deplin efectele politicii sale liberale:

PIB-uri VEST

 

In concluzie, Moise face pe desteptul si vorbeste aiurea. E usor sa faci pe ultra-liberarul si sa discuti despre privatizari daca ignori ca mai exista si oameni in spatele taierilor. Si asta mai ales cand rezultatele nu sunt deloc garantate si cand exista alternative.

7 comments

 • Deh, cine l-a instalat la TVR, l-a instalat cu un UNIC scop: Imbecilizarea maselor. Omul isi face datoria, doar…

 • Doamne ajuta,

  Frate Gigel, spune-mi te rog daca stii de exista pe vreundeva niste statistici realiste ale nivelului de trai din ultimii 40-50 de ani (pentru America si Europa, in special).

  Prin statistici realiste vreau sa spun ceva de genul cate venituri anuale medii pe cap de locuitor costa 100 de metri patrati de casa / apartament, sau cate kilograme de rosii putei sa cumperi cu un venit mediu in 1970 si cate in 1990 si cate in 2013. Ceva de genul. Cred ca e singurul mod in care se poate urmari cu adevarat daca economia merge bine sau nu.

  Multumesc,

  Bogdan.

 • Romani Prodi: “Amprenta lăsată de Thatcher în istorie este faptul că ea a fost mentora lui Ronald Reagan.Thatcher şi Reagan au schimbat lumea, au schimbat echilibrul economiei mondiale. Au schimbat însuşi conceptul despre lume: cât mai puţin stat, nicio intervenţie a statului pe piaţă. Ceea ce trăim astăzi ca urmare a acestei politici este dezechilibrul. Deci am ajuns de unde am pornit’, a apreciat politicianul de stânga. (sursa)

 • unii britanici cer privatizarea ceremoniei de inmormantare: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/dec/22/privatising-thatchers-funeral-fitting-tribute-legacy

  “In keeping with the great lady’s legacy, Margaret Thatcher’s state funeral should be funded and managed by the private sector to offer the best value and choice for end users and other stakeholders. The undersigned believe that the legacy of the former PM deserves nothing less and that offering this unique opportunity is an ideal way to cut government expense and further prove the merits of liberalised economics Baroness Thatcher spearheaded.”

 • @Bogdan: uite un site bun de statistici, dar nu prea merge mult in urma:

  http://www.tradingeconomics.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.