Demonul deflației

Astazi aurul a tinut headline-ul pe breaking news-uri pana cand se intampla treaba cu Boston-ul. Cu toate acestea, nu doar aurul a picat astazi. Sa facem o mica recapitulare:

Metale si comoditati:

Aur: -8,5%
Argint: -12,59%
Petrol (Brent): -2,47%
Petrol (WTI): -3,56%
Paladium: -7,88%
Platina: -5,61%
Metalele industriale: ~-3%
Grau: -2,07%
Porumb: -1,6%
Orez: -2,28%
Cauciuc: -6,16%

Cativa indici:

Dow Jones: -1,79%
Dow Jones Transportation: -3,81%
DAX (Germania): -0,41%
CAC 40 (Franta): -0,5%
ATX (Austria): -2,33%

Cateva cotatii din Austria:

Erste Bank (mama BCR din Austria): -3%
OMV (la mai mare!): -4,71%
Raiffheisen Bank (chiar ei): -3,08%
Zumtobel (producator de leduri electronice): -6,72%

Asadar pica cam toate, doar actiunile se mai mentin cat de cat (nu si bancile). Si asta in timp ce se anunta tipariri nelimitate (de ex: Japonia) si in mod normal pietele ar trebui sa creasca. Nu se justifica picarea aurului doar pe zvonurile Fed-ului ca urmeaza sa stranga robinetul sau pe zvonul Ciprului ca urmeaza sa vanda aurul. E posibil insa ca pe dedesubt mai multe tari aflate la ananghie sa fi inceput sa vanda aurul si asta sa dea jos cu pretul. De exemplu Italia, Spania, Japonia etc, toate tarile care au nevoie de bani e normal sa caute sa intre mai devreme sau mai tarziu in rezerva aurului.

Ce se intampla insa cu celelalte, de ce pica toate? Se pare ca la nivel mondial s-a cam accelerat ritmul de cadere a economiei, rezultatele sunt din ce in ce mai proaste raportat la asteptari. Mai ales China “este de vina” astazi pentru caderea comoditatilor si a metalelor industriale. Dar nu doar China, ci si declaratiile facute de fantasticul Mario Draghi astazi cum ca el nu poate rezolva problema politicienilor, nu e de ajuns politica monetara pentru a rezolva cauza crizei. Ciudate declaratii deoarece tocmai bancherii centrali au provocat aceasta criza prin micosrarea dobanzilor de referinta, dereglementarea si lipsa oricarui control asupra sistemul bancar si introducerea conceptului de “Too Big to Fail” care roade adanc in esenta capitalismului ca daca faci afaceri proaste trebuie sa falimentezi.

Nu o lungim cu comentariile, subliniem doar ca nimic nu e intamplator si caderile de zilele astea nu sunt doar niste cifre seci, in curand ceva nasol se va intampla. Sa speram ca nu pentru noi, dupa cum vedem in legatura cu Romania apar zi de zi stiri bune:

Ponta pune pe var’so Ministru la Justitie
Chinezii pleaca de la noi ca nu prea e rost de afaceri, noi ii primim cu paine si sare, ei vor rapoarte si documentatii
Managerul privat al CFR-ul demisioneaza pentru ca nu se adapteaza la “sistemul ticalosit”
Am intrat in top 3 la credite neperformante in Europa
– 100 de zile de guvernare Ponta: o vizită la o companie, două întâlniri cu oamenii de afaceri, 19 participări la emisiuni televizate şi 500 de oameni numiţi în ministere şi agenţii
Un sfert din economie intră în insolvenţă

etc,etc

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.