Despre cursul euro-ului și cum am început să îmi fie frică de propriile predicții

Nu vreau sa ma laud si nu de asta doresc sa reamintesc cateva chestiuni, dar treaba e din ce in ce mai nasoala. Care treaba? Toata treaba: si economia, si politica, si geopolitica etc.

Bun, sa speram ca totusi nu e chiar asa si ca ma insel. Voi face insa un mic memento ca sa nu ma repet si sa explic situatia vreunora care ar avea niscavai semne de intrebare …

Pe 20 IAN 2013 scriam:

Multi se bucura zilele astea ca leul racneste la euro si prin urmare au de platit mai putin cu ratele la banca. Ca sa nu o lungesc prea mult, voi incepe cu doua enunturi pe care o sa le detaliez mai apoi:

1) pot sa se bucure doar cei care mai au rate doar 2-3 luni (poate 5-6); dar sa nu se bucure prea mult oricum, ca altele sunt problemele de fapt;
2) bucuria de acum se va transforma in socul de mai tarziu;

Un vechi proverb spune: “Fereste-te de greci si cand iti fac daruri”. “Tăria” recenta a leului nu e altceva decat un mic dar al bancherilor.

 

Si mai jos explicam putin:

Intorcandu-ne la cei cu rate in euro, acestia ar fi bine sa cumpere acum cat mai multi euro isi permit deoarece cursul nu va sta aici multa vreme. Bucuria va dura doar pe moment, nu exista nici o sansa ca cursul sa ramana aici de vreme ce nimic fundamental nu s-a schimbat in economia romaneasca, ba chiar riscurile au crescut [2]. Vrajeala aruncata in fata cu “stabilitatea politica” este pentru clientii lui JP Morgan, pe care banca trebuie sa le dea o explicatie de ce le investeste banii in obligatiunile romanesti.

Si atunci ca si acum, incheiam:

In incheiere voi mai aminti doar ca japonezii au tinut yen-ul tare multa vreme, desi fiind exportatori, aveau nevoie de un yen slab. Totul s-a schimbat insa de cand balanta de comert a devenit negativa (importurile au depasit exporturile), abia acum incep japonezii sa dea cu tunul in yen. Traim acum un razboi valutar, pe care din pacate nu stim sa-l ducem, nici nu stim cu ce se mananca si ne bucuram tocmai cand ar trebui sa ne ingrijoram.

Acum as adauga insa la incheiere si o mica nota de optimism: cursul va ajuta mult exporturile DACA BNR NU ISI BAGA DIN NOU PICIOARELE IN EXPORTATORI. Singura sansa de dezvoltare a Romaniei este productia si eficienta, statul pune piedici imense, politicienii nostri orbecaie in intuneric si nu au habar pe ce lume traiesc. Vax stabilitate fiscala, vax infrastructura, vax investitii strategice, vax dezvoltare sustenabila [1]. Pentru a supravietui, exporturile romanesti au nevoie macar de un mic avantaj, iar cursul poate fi unul dintre ele. Totul depinde acum de BNR, in ce masura Isarescu isi va tine mana si nu va apasa pe buton ca sa intoarca trendul.

 

~ ~ ~ ~ ~

NOTE:

[1] statul suge tot ce poate de pe piata bancara a creditelor si in loc sa lase bancile sa imprumute economiei, le ofera zaharel (dobanzi bune si sigure) si in plus mai si pompeaza subventii indirecte in sistemul bancar prin programe gen Prima casa sau Rabla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.