Intre 1% si 100%

percent.GIFMi s-a intamplat sa dau peste un site foarte interesant despre Fizica Particulelor: www.fizicaparticulelor.ro care se doreste a fi un site de popularizare a stiintei. Sau cel putin asa il lauda BBC. Mie unu mi se cam stramba nasul cand aud de popularizarea stiintei ca eram pe vremuri fan al unor astfel de reviste de pe la noi in care OZN era rubrica permanenta iar Fenomenele paranormale erau stirea saptamanii. Cred ca boporul si stiinta sunt doua lucruri care nu prea merg in comun. Si sa nu imi ziceti de wikipedia, ca odata cautand eu despre Coca-Cola si nenumaratele ei (d)efecte, wkipedia nu mi se parea prea diferit de site-ul lor oficial unde numai informatii obiective nu prezinta, in restul totul e frumos.

Site-ul asta cu fizica particulelor nu e cine stie ce de el, adica o colectie de traduceri de pe niste site-uri pentru copilasi si cateva contributii si comentarii sub genericul “Stiri” printre care am dat si de o stire cu titlul “Florida si evolutionismul” in care autorul isi exprima plastic uimirea ca in Florida in sfarsit copiii o sa invete ca se trag din maimuta.

Ce m-a facut sa zambesc insa la acest comentariu, a fost mentionarea “stiintifica” dar totodata datatoare de multe intelesuri despre cat de stiintific trateaza autorul aceasta informatie: “oamenii de ştiinţă, sau peste 99% din ei”, ca si cum 1% ar fi cantitate neglijabila, sau ca si cum ar exista vreun sondaj prin care sa reiese ca acesti 99% … “consideră teoria evoluţiei ca adevărată”. Inca o boaba de amuzament, o constructie ilogica din cap si pana in coada si de-a lungul lor.

Daca nu v-ati prins, iata cum sta treaba pe scurt: Teoria evolutionista ii zice asa – adica teorie – si nu ii zice Stiinta Evolutionista, tocmai pentru ca este “teorie”, adica un ansamblu de idei, de ipoteze, chestii abstracte care nu pot fi inca considerate absolute, sau adevarate. Deci de unde si pana unde astia 99% o considera adevarata si de ce ii mai zic teorie daca oricum sunt toti de aceeasi parere (chiar daca doar 99%) iar in primul rand ce conteaza parerea, oamenii de stiinta se ocupa cu studii si cu cercetari, putem spune doar ca 90% prefera ciocolata neagra sau ca 20% dorm 5 ore pe noapte, nu ca sunt de acord cu o teorie care nu a fost dovedita, ba chiar are multe probleme pe care intre ei nu evita sa le discute, dar cand dau interviuri nu ezita sa se declare pentru evolutie

Este trist sa vezi atata ignoranta fata de alte pareri si sa vezi cat de obtuz poate fi un tanar care opereaza cu stiinta si doreste sa o popularizeze si la altii. Iar prin munca sa dovedeste ca este bine intentionat si ca nu o face pe bani, cum o fac cei cativa membrii ai societatii civile care pentru cateva busrse in SUA raspandesc ciuma in mass-media romaneasca.

In primul rand omul daca este de parere ca evolutia este adevarata, nu trebuie sa mai minta si pe altii ca toti oamenii de stiinta sunt de aceeasi parere cu a lui, deoarece nu e chiar asa. E adevarat ca marea majoritate a oamenilor de stiinta sunt evolutionisti, dar nu poti spune cat la suta asa cum nu poti spune ca toti. O simpla cautare pe Google va poate spune si va poate da cateva nume care nu sunt deloc de aruncat in aia 1% care au ipoteze “religioase”.

Iata ce a scos la iveala o simpla cautare pe google:

http://www.christiananswers.net/creation/people/home.htm – Creationists holding DOCTORATES IN SCIENCE
Some Real Scientists Reject Evolution
Scientists Admit: Evolution Not Supported By Facts!

In final iata opinia unuia dintre cei 1% care neaga evolutionismul:

“Evolutionismul este o poveste pentru adulti. Aceasta teorie nu a ajutat cu nimic la progresul stiintei. Este inutila” – Louis Bouroune – fost presesdinte al “Biological Society of Strasbourg”, director al “Strasbourg Zoological Museum”, si mai apoi Director of Research at the French National Centre of Scientific Research, citatul fiind preluat din “The Advocate”, 8 Martie 1984

q.e.d.

UPDATE 29 IAN 2014: site-ul fizicaparticulelor.ro nu mai exista … ori a fost hacuit … ori e in reconstructie

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.